, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ο Φαντομάς που ξεγλιστράει σαν το χέλι 

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πέμπτης 8 Οκτωβρίου έκλεισε και τη δικαστική την αυλαία του κυκλώματος τοκογλύφων και εκβιαστών, που είχε εξιχνιαστεί από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης τον Απρίλιο του 2011. Καταδικασμένος επικεφαλής της συμμορίας, ένας 42χρονος Ελληνοσύρος, ο Γκούλσεν (Γουίλι) Σαμάβαρι.
 
Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
Ο Γουίλι, όπως είναι περισσότερο γνωστός στη Θεσσαλονίκη, κατάφερε να παίζει στα δάχτυλα τις αρχές. Έφυγε σαν… κύριος από το εδώλιο του κατηγορούμενου, όταν δικαζόταν το 2012, εκμεταλλευόμενος την ολοκλήρωση του 18μηνου κράτησής του, στο δικαστικό φιάσκο της εποχής. Και παραμένει μέχρι σήμερα «φαντομάς», παρ’ ότι επί έναν χρόνο ήταν κρατούμενος των σερβικών αρχών, περιμένοντας να εκδοθεί στην Ελλάδα. Για μία ακόμη φορά κατάφερε να ξεγλιστρήσει.

Ο ΓΟΥΙΛ ΣΑΜΟΒΑΡΙ

Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης επανεξέτασε, με τυπικούς όρους όπως και η διαδικασία που έγινε, την υπόθεση του Γουίλι Σαμάβαρι. Μετά την αναίρεση που έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο ακολούθησε νέα επιμέτρηση των ποινών και από 36 χρόνια κάθειρξη μειώθηκε, με κάποιες παραγραφές και λόγω αλλαγής του νόμου, σε 23 χρόνια κάθειρξη. Εκτιτέα είναι τα 20 χρόνια, πάλι με το νέο κώδικα. Το δικαστήριο ασχολήθηκε και με τις ποινές ακόμη τριών καταδικασμένων που προσαρμόστηκαν στα δεδομένα του νέου κώδικα και του χρόνου παραγραφής.
Ο 42χρονος ενημερώθηκε για τα όσα συνέβησαν στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από το… εξωτερικό. Αυτό απαντήθηκε στο δικαστήριο όταν ρωτήθηκε πού βρίσκεται. Άλλωστε τα γεγονότα της πρώτης δίκης, του Οκτωβρίου 2012, εξακολουθούν να σκιάζουν τους διαδρόμους του Εφετείου Θεσσαλονίκης. Όταν οι δικαστές έβλεπαν ότι σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση δεν είχαν κληθεί οι βασικοί μάρτυρες. Όταν άφηναν τον χρόνο να περνάει ενώ πλησίαζε η ώρα της αποφυλάκισης. Και μετά από την απελευθέρωση του τότε κατηγορούμενου, ήταν οι συνεχείς συλλήψεις του για παραβίαση των όρων του δικαστηρίου, μέχρι να έρθει η ώρα της εξαφάνισής του. Ήταν το στοίχημα που είχε χαθεί, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που τώρα έχει αποστρατευτεί.
Οι ελληνικές αρχές πάντως έχουν σχετική γνώση για τις χώρες του εξωτερικού στις οποίες ο 42χρονος φαίνεται ότι κινείται. Τον περσινό Μάρτιο είχε συλληφθεί με το διεθνές ένταλμα που εκκρεμεί σε βάρος του από τις σερβικές αρχές. Κατάφερε επί ένα χρόνο, το ανώτερο όριο που μπορούν οι σερβικές αρχές να τον κρατήσουν για τέτοιες διαδικασίες, να καθυστερήσει την έκδοση από τη Σερβία. Και έτσι, τον περασμένο Μάρτιο αφέθηκε ελεύθερος. Μεσολάβησε και η υγειονομική κρίση και του κορωνοϊού και ο Γούιλι Σαμάβαρη χάθηκε. Πληροφορίες που τον θέλουν να κινείται και σε άλλες γειτονικές χώρες ελέγχονται, όμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Οι ελληνικές αρχές περιμένουν άλλη μία σύλληψή του. Αν και πάλι δεν ξεγλιστρήσει.
Τα δανεικά του Ηρακλή 
Ο Ελληνοσύρος είχε συλληφθεί τον Απρίλιο του 2011 σε μία επιχείρηση της ασφάλειας, που πραγματοποιήθηκε ύστερα από πολύμηνες παρακολουθήσεις τηλεφώνων κατηγορουμένων και ακολούθησαν συλλήψεις. Αντικείμενο ήταν οι τοκογλυφίες και εκβιάσεις. Κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος αντιμετωπίζοντας βαρύ κατηγορητήριο για περιπτώσεις τοκογλυφίας, ενώ και κατά τη διάρκεια της δίκης μάρτυρες επιβεβαίωσαν πως δανείστηκαν με μηνιαίο τόκο 8 έως 10%. Η λεία του είχε προσδιοριστεί από την αστυνομία σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Μεταξύ των δανειζόμενων, χωρίς να επιβεβαιωθεί εάν έγινε με τοκογλυφικούς τόκους, ήταν μέχρι και η ΠΑΕ Ηρακλής, την οποία υποστηρίζει ότι διευκόλυνε για να πάρει την άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, καθώς ο ίδιος διετέλεσε και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της. Τότε η συμμετοχή του είχε  προκαλέσει θόρυβο μέχρι και στις τάξεις των οργανωμένων.
Λόγω της σειράς παραλείψεων των δικαστικών αρχών μέχρι τη λήξη του ορίου κράτησής του, των 18 μηνών, δεν είχε ολοκληρωθεί η δίκη του, με συνέπεια να αφεθεί ελεύθερος. Τα δείγματα εξαφάνισής του, έγιναν αμέσως αντιληπτά, καθώς μετά την αποφυλάκισή του η αστυνομία τον συνέλαβε τέσσερις φορές, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα για παραβίαση των περιοριστικών όρων που αποφάσισε το δικαστήριο, προκειμένου να διασφαλίσει την παρουσία του στη δίκη της τοκογλυφίας. Παρ’ ότι παραπέμφθηκε στο αυτόφωρο και οι τέσσερις δίκες αναβλήθηκαν, μέχρι που ο 42χρονος έπαψε να εμφανίζεται στο Κακουργιοδικείο και είναι ενδεικτικό ότι από την ασφάλεια διαβιβάζονταν καθημερινά δικογραφίες για παραβίαση των όρων.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις, τοκογλυφία, αρπαγή, παράνομη κατακράτηση, οπλοφορία, ηθική αυτουργία σε παράνομη βία και άλλα αδικήματα σε κάθειρξη 36 χρόνων και 9 μηνών και χρηματική ποινή 170.000 ευρώ. Το δικαστήριο επίσης καταδίκασε ακόμη οκτώ κατηγορούμενους για την υπόθεση σε ποινές από 10 μήνες φυλάκισης, έως και 7,5 χρόνια κάθειρξης.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.