, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάιατ: Βλέπω πολλές επενδυτικές ευκαιρίες με αυτή την κυβέρνηση

Ο Αμερικάνος πρέσβης στην χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» και σχολίασε τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα, καθώς επίσης και την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Είχαμε μια πολύ καλή και δυνατή σχέση κατά την περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. Και νομίζω ότι πρέπει να πιστώσουμε στην προηγούμενη διοίκηση την πρόοδο που είχαμε, για παράδειγμα στη συνεργασία στους τομείς ασφάλειας και άμυνας. Τώρα έχουμε μια καθαρή δέσμευση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την ομάδα του να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.
Στην συνέχεια συμπληρώνει για την αμυντική συνεργασία ότι «ο ρυθμός της είναι ο υψηλότερος δεκαετιών, αλλά έχουμε δεσμευθεί σε διμερές επίπεδο, αυτή η συνεργασία να γίνει ακόμα μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική για την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και για τις συνομιλίες που είχε ο Νίκος Δένδιας στο πρόσφατο ταξίδι του στην Αμερική λέγοντας ότι ήταν αρκετά ουσιαστικές και πρόσθεσε ότι η επιλογή της Νίκης Κερμέως για το υπουργείο Παιδείας ήταν πολύ καλή.
«Έλεγα πάντα ότι ο τομέας με μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης είναι η ήδη ισχυρή σχέση μας σε εμπόριο και επενδύσεις. Είναι προφανώς ύψιστη προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη και την ομάδα του. Το κατάλαβα πολύ καθαρά στις συναντήσεις μου με τους υπουργούς Άδωνι Γεωργιάδη, Κωστή Χατζηδάκη, Κυριάκο Πιερρακάκη που είναι οι τρεις παίκτες-κλειδιά για την οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή τεχνολογία» αναφέρει χαρακτηριστικά. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπορ Ρος και στον οποίο περιέγραψε «ορισμένες από τις ευκαιρίες που βλέπω με αυτήν την κυβέρνηση».
Για την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Πάιατ σημειώνει πως «Ειδικά για τις Πρέσπες, θα αφήσω την ελληνική κυβέρνηση να μιλήσει. Για εμένα είναι σημαντικό ότι για 27 χρόνια το ονοματολογικό ήταν πηγή εκνευρισμού ανάμεσα σε Αμερικανούς και Έλληνες διπλωμάτες. Δεν υπάρχει πια θέμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Είμαστε επικεντρωμένοι στο να στηρίξουμε τη συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Στηρίζουμε το ρόλο που επιφυλάσσει η Ελλάδα για τον εαυτό της στη Βόρεια Μακεδονία».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.