, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πάπας Φραγκίσκος: Θυμηθείτε τους φτωχούς, απορρίψτε τον καταναλωτισμό

Nα επιδιώξουν έναν απλούστερο – λιγότερο προσηλωμένο στον καταναλωτισμό – τρόπο ζωή κάλεσε τον ανεπτυγμένο κόσμο ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ στηλίτευσε το διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών.
Ο 82χρονος Φραγκίσκος, εορτάζοντας τα έκτα Χριστούγεννα της παπικής του θητείας, χοροστάτησε στην καθιερωμένη λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, την οποία παρακολούθησαν σχεδόν 10.000 πιστοί. Τα μέτρα ασφαλείας γύρω από το Βατικανό και άλλες τουριστικές περιοχές στη Ρώμη είναι αυξημένα για τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Στο κήρυγμά του, ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι το θείο βρέφος, που γεννήθηκε μέσα σε ένα ταπεινό στάβλο, θα πρέπει να κάνει τους πάντες, ιδιαίτερα αυτούς που έχουν γίνει «άπληστοι και αδηφάγοι», να σκεφθούν το πραγματικό νόημα της ζωής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«…Ας αναρωτηθούμε: Πραγματικά χρειαζόμαστε όλα αυτά τα υλικά αντικείμενα και τους περίπλοκους τρόπους για να ζούμε; Μπορούμε να αντέξουμε χωρίς όλα αυτά τα άχρηστα επιπλέον πράγματα και να ζούμε μια πολύ απλούστερη ζωή;», δήλωσε ο Φραγκίσκος.
«Στις ημέρες μας, για πολλούς, το νόημα της ζωής βρίσκεται στην ιδιοκτησία, στο να έχουν ένα πλεόνασμα υλικών αντικειμένων. Μια ακόρεστη πλεονεξία σηματοδοτεί όλη την ιστορία του ανθρώπινου είδους, ακόμα και σήμερα, όταν παραδόξως λίγοι δειπνούν με πολυτέλεια ενώ πολλοί άλλοι δεν έχουν τα απαραίτητα καθημερινά μέσα για να επιβιώσουν», δήλωσε.
Ο Φραγκίσκος, ο πρώτος πάπας από τη Λατινική Αμερική, έχει καταστήσει την υπεράσπιση των φτωχών το σήμα κατατεθέν της θητείας του.
Την ημέρα των Χριστουγέννων, ο Φραγκίσκος θα δώσει την καθιερωμένη ευλογία “Urbi et Orbi” (προς την πόλη της Ρώμης και την Οικουμένη) από τον κεντρικό εξώστη στη βασιλική του Αγίου Πέτρου, το ίδιο σημείο στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε μετά την εκλογή του στις 13 Μαρτίου του 2013.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.