, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Παιχνίδι» με τη φωτιά από τον Ράμα…

Η κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες μετατράπηκε σε λαϊκό προσκύνημα. Κι αυτό είναι κάτι που, αν μη τι άλλο, θορύβησε τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.
Του Νίκου Καραμανλή
Κι όχι μόνο τον θορύβησε, αλλά τον οδήγησε σε ένα από τα γνωστά εθνικιστικά παραληρήματά του – δείχνοντας ότι μόνο άδικο δεν έχουν όσοι τον συνδέουν με τους τσάμηδες. Τι είπε πάλι ο Αλβανός πρωθυπουργός; Μίλησε για «προβοκάτορες κηδειών» και για άτομα «που εισήλθαν για να προκαλέσουν, ντρόπιασαν τον εαυτό τους, τη σημαία τους και αποχώρησαν». Αυτά είναι μερικά μόνο απ’ όσα έγραψε ως απάντηση σε ερώτημα που του έθεσε στο Facebook συμπατριώτης του που χρησιμοποιεί ψευδώνυμο!
Όσο αστείο φαντάζει ότι ένας πρωθυπουργός απαντά με ολόκληρο κατεβατό σε άτομο που δεν έχει καν το θάρρος να γράψει το όνομά του, αλλά εμφανίζεται ως «Lucky Boy London», τόσο εξοργιστικά είναι τα όσα γράφει ο Έντι Ράμα, στον απόηχο της κηδείας ενός 35χρονου ανθρώπου. «Η Αλβανία δεν “ντροπιάζεται” από ορισμένους άξεστους, που ζουν σαν ύαινες και τραγουδούν σαν κοράκια! Είναι βρομερές υπάρξεις που βεβηλώνουν τον νεκρό που δήθεν τιμούν και μειώνουν την αξιοπρέπεια της σημαίας του έθνους τους», έγραψε στο εθνικιστικό του παραλήρημα ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν υπάρχει καμία απάντηση σε επίσημο επίπεδο, αλλά ορισμένοι επιχαίρουν με όλα αυτά.
Δεν υποστηρίζουμε ότι ο Κατσίφας έδρασε νόμιμα. Είναι παράνομο να έχει όπλο κανείς και να πυροβολεί στον αέρα. Κι έπρεπε να συλληφθεί και να δικαστεί. Όχι όμως να εκτελεστεί. Γιατί, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους, η αλβανική αστυνομία κάθε άλλο παρά συνεργάσιμη ήταν με το ελληνικό κλιμάκιο που πήγε στα Τίρανα να ενημερωθεί –και όχι να διερευνήσει από κοινού– τα πώς και τα γιατί του θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα.
Με τη στάση τους, οι Αρχές της γειτονικής χώρας έριξαν λάδι στη φωτιά και έδειξαν να καθοδηγούνται από έναν ηγέτη –τον Έντι Ράμα– που με αυτά τα μυαλά δεν έχει θέση στην οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προκλητικές κινήσεις και δηλώσεις, που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει και πολύ καλά στα όσα ισχυρίζονται οι γείτονές μας για τον θάνατο του 35χρονου ομογενούς.
Το ερώτημα που εύλογα γεννάται είναι, «πού το πάει ο Έντι Ράμα;». Θα περίμενε κανείς, την ώρα που η πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα δείχνει εγκράτεια, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας να αποφεύγει κι αυτός τις ακρότητες. Τουναντίον, δείχνει πρόθεση να επανέλθουν στο προσκήνιο οι ακρότητες κι όλα εκείνα που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά –ίσως κι ανεπανόρθωτη– στις σχέσεις των δύο κρατών. «Θερμοκέφαλοι» υπάρχουν και από τις δύο πλευρές των συνόρων…
Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.