, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΠΑΟΚ – Άρης: Οι τέσσερις άξονες που… βγάζουν νικητή!

Το El Clasico της Τούμπας επιστέφει. Η «μητέρα των μαχών» για το ποδόσφαιρο της Θεσσαλονίκης. ΠΑΟΚ και Αρης ξανά αντιμέτωποι για το πρωτάθλημα της Super League 1, στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής.
Του ΘΩΜΑ ΜΙΧΟΥ
Ένα ντέρμπι για το οποίο ζει και αναπνέει όλη η πόλη. Άλλωστε, αυτά τα ντέρμπι πάντα ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και εκτός από το βαθμολογικό κίνητρο, το γόητρο παίζει κυρίαρχο ρόλο σε αυτά.
Η Karfitsa σας βάζει στο κλίμα του μεγάλου αυτού αγώνα. Αναλύει ένα-ένα τα σημεία κλειδιά του ντέρμπι και σας παρουσιάζει όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για το σπουδαίο αυτό παιχνίδι που θα διεξαχθεί την Κυριακή (18:30, PAOK TV).
Πάμε να τα δούμε ένα-ένα…

  1. Οι πρωτάρηδες στους πάγκους

Για αμφότερους είναι το πρώτο ντέρμπι που θα ζήσουν ως προπονητές του ΠΑΟΚ και του Αρη. Βέβαια, ο Απόστολος Τερζής, ο υπηρεσιακός τεχνικός των Κιτρίνων, ήταν πέρυσι στον πάγκο του Αρη, όχι όμως ως πρώτος προπονητής, αλλά ως βοηθός αρχικά του Πάκο Ερέρα και έπειτα του Σάββα Παντελίδη.
Το ευχάριστο και για τους δύο είναι πως η εβδομάδα κύλησε, χωρίς αγωνιστικά προβλήματα. Είχαν όλους τους παίκτες ετοιμοπόλεμους στη διάθεσή τους και έτσι αναμένεται να παρατάξουν τις καλύτερες δυνατές ενδεκάδες. Τα ντέρμπι είναι πάντα απρόβλεπτα και αυτό το γνωρίζουν καλά και οι δύο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι Αμπέλ Φερέιρα και ο Απόστολος Τερζής, δεν θα αλλάξουν πολλά πράγματα.
Το αγαπημένο 4-4-2 του Πορτογάλου και το αποδοτικό 4-2-3-1 του Ελληνα τεχνικού θα είναι τα συστήματα που θα επιλέξουν. Αν κάποιος εκ των δύο έχει έναν μικρό πονοκέφαλο, αυτός είναι ο 42χρονος τεχνικός του ΠΑΟΚ, που καλείται να επιλέξει ανάμεσα στους Εσίτι και Ελ Καντουρί για μία θέση στα χαφ. Από την άλλη, ο 48χρονος (υπηρεσιακός) προπονητής του Αρη δεν αναμένεται να αλλάξει πολλά συγκριτικά με το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και έτσι δεν αποκλείεται να δούμε τον Αρη να παρατάσσεται με ίδια ενδεκάδα, όπως αυτή της προηγούμενης εβδομάδες στο «Κλεάνθης Βικελίδης».

  1. Ακπομ VS Iντέγε

Είναι οι δύο παίκτες που θα τραβήξουν πάνω τους τα περισσότερα βλέμματα. Ο Βρετανός στράικερ του ΠΑΟΚ εναντίον του Νιγηριανού του Αρη. Ο Τσούμπα Ακπομ των δύο γκολ σε τρία παιχνίδια, έναντι του Μπράουν Ιντέγε που βρήκε το γκολ που τόσο έψαχνε στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.
ΠΑΟΚ και Αρης ποντάρουν πολλά πάνω σε αυτούς και δίχως αμφιβολία από τη δική τους απόδοση θα κριθούν πολλά στο ντέρμπι της Τούμπας. Ο 26χρονος στράικερ του Δικεφάλου, βρήκε δρόμο προς τα δίχτυα στα παιχνίδια με Πανιώνιο και Ατρόμητο, έχει ξεκινήσει καλά το πρωτάθλημα και διψάει για το πρώτο του γκολ κόντρα στον Αρη.
Από την άλλη, ο Ιντέγε, γνωρίζει καλά την ατμόσφαιρα της Τούμπας, έχει παίξει και στο παρελθόν ως παίκτης του Ολυμπιακού και γνωρίζει εκ των προτέρων την ατμόσφαιρα που θα συναντήσει. Ο 31χρονος επιθετικός μετά από έξι άγονα παιχνίδια έβαλε… τέλος και το γκολ του κόντρα στον Παναθηναϊκό του έδωσε την ώθηση και την απαραίτητη ψυχολογία ενόψει του clasico.

  1. Η «μάχη» της άμυνας

Από «δύναμη πυρός» η άμυνα του ΠΑΟΚ μετατράπηκε στο φετινό ξεκίνημα της χρονιάς σε «αχίλλειο πτέρνα» του. Ο Δικέφαλος δέχεται γκολ σε όλα τα παιχνίδια του και τα περισσότερα εξ’ αυτών είναι από ατομικά λάθη. Τα τέσσερα γκολ παθητικό σε τρία παιχνίδια πρωταθλήματος σαφώς και είναι ένα νούμερο που προβληματίζει τον Πορτογάλο τεχνικό, που γνωρίζει πως στην περσινή αήττητη πορεία για τον τίτλο του Δικεφάλου, η άμυνα ήταν το «κλειδί» της επιτυχίας. Στην αντίπερα όχθη, ο Αρης, έχει δεχτεί δύο γκολ, με τους Βέλεθ, Ρόουζ και τον Δεληζήση να είναι οι τρεις στόπερ που έπαιξαν σε αυτά τα τρία παιχνίδια της φετινής σεζόν, με τον Δικέφαλο να μην έχει αλλάξει το δίδυμό του με τους Βαρέλα και Κρέσπο να συνθέτουν το βασικό δίδυμο, με τον Ινγκασον να έχει παίξει μόλις σε ένα ημίχρονο, αυτό με τον Πανιώνιο, όταν ο Αφρικανός αμυντικός αποχώρησε τραυματίας από το γήπεδο. Οι δύο μονομάχοι γνωρίζουν πως το μηδέν στα μετόπισθεν θα είναι ενδεχομένως ο πιο ισχυρός παράγοντας για να φύγουν νικητές από τον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας και αν μη τι άλλο ενδεχομένως όποιος από τους δύο το καταφέρει αυτό, τότε θα έχει και τις πιθανότητες με το μέρος του.

  1. Οι… χαμηλές πτήσεις των Ματίγια και Εσίτι

Ο Αντερσον Εσίτι αποκτήθηκε για να θωρακίσει την μεσαία γραμμή του Δικεφάλου. Μέχρι και σήμερα, ο Νιγηριανός, δεν έχει καταφέρει να εγκλιματιστεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του Δικεφάλου. Παρόλα αυτά, έχει κερδίσει θέση στην ενδεκάδα, δείγμα του πόσο πιστεύει σε αυτόν ο Αμπέλ Φερέιρα. Παρόλα αυτά, από την απόδοσή του, κρίνονται πολλά στο παιχνίδι του Δικεφάλου, κάτι που γνωρίζει και ο ίδιος. Στον ΠΑΟΚ σαφώς και περιμένουν το αυριανό ντέρμπι να είναι η απαρχή για να ξεφύγει ο Εσίτι από τις μέχρι τώρα χαμηλές… πτήσεις.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τον Χαβιέ Ματίγια. Η απόδοση του Ισπανού χαφ, ήταν καθοριστική στον περσινό δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος, για να ξεκινήσει η αντεπίθεση του Αρη που του χάρισε στο τέλος της σεζόν ένα εισιτήριο για το Europa League. Φέτος, ο Ματίγια, δείχνει να είναι εκτός κλίματος. Αλλωστε, τα νούμερά του, δείχνουν και την πραγματικότητα, με τον Ισπανό να μην έχει ούτε γκολ, ούτε ασίστ. Και αυτός, όμως αποτελεί βασική επιλογή στην ενδεκάδα των Κιτρίνων και όπως στην περίπτωση Εσίτι, έτσι και στη δική του, ο Απόστολος Τερζής, επιθυμεί να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο, αφού ο καλός Ματίγια, μπορεί να αλλάξει επίπεδο τον Αρη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.