, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παρέμβαση της ένωσης εισαγγελέων για την επιλογή Εισαγγελέα στον Άρειο Πάγο

Την επιλογή εισαγγελέα για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητούν τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας διαφωνώντας ανοιχτά με το ενδεχόμενο να επιλεγεί δικαστής για τη συγκεκριμένη θέση, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. «Η Ένωση διακηρύσσει σθεναρά ότι η πλήρωσή της επιβάλλεται να γίνει, ως τείνει να παγιωθεί,  με επιλογή από τους υπηρετούντες Αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, λόγω της αυτοτέλειας και της θεσμικής ανεξαρτησίας του Εισαγγελικού Θεσμού στην οργάνωση και λειτουργία της Πολιτείας, αλλά και του διακριτού ρόλου του κλάδου στην απονομή της Δικαιοσύνης», τονίζεται στην ανακοίνωση, καθώς τις ημέρες αυτές βρίσκεται σε εξέλιξη η προεπιλογή ανώτατων δικαστικών λειτουργών για την κάλυψη των θέσεων του προέδρου του Αρείου Πάγου, του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τριών αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Η τυχόν προτίμηση της από το Σύνταγμα διαζευκτικής επιλογής  για τη θέση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τα μέλη του Αρείου Πάγου, πλήττει καίρια την ομοίως συνταγματικά κατοχυρωμένη πλήρη ισοτιμία μεταξύ Δικαστικών και Εισαγγελικών λειτουργών αλλά και  το εισαγγελικό γόητρο», σημειώνει η ηγεσία της Ένωσης Εισαγγελέων.
Οι δικαστικοί λειτουργοί που θα προεπιλεγούν αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της βουλής για την τελική επιλογή τους.
Κ.Κ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.