, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παρέμβαση Τσίπρα για το άσυλο των «8»

φωτο eurokinissi

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση κατά της απόφασης για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε έναν από του οκτώ τούρκους στρατιωτικούς.

Εκτενείς είναι οι αναφορές του γερμανικού τύπου στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση κατά της απόφασης της 3ης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, με την οποία χορηγήθηκε άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που μετέβησαν στην Αλεξανδρούπολη με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Ο Τσίπρας αποτρέπει την παροχή ασύλου σε καταδιωκόμενο Τούρκο στρατιώτη», γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας: «Η πολύπλοκη σχέση Ελλάδας και Τουρκίας επιβαρύνεται από στρατιώτες που αναζήτησαν άσυλο μετά το πραξικόπημα του 2016. Ένας από αυτούς έλαβε τώρα άσυλο, για να το χάσει όμως αμέσως μετά».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «μετά την έντονη κριτική της Άγκυρας η ελληνική κυβέρνηση αιτήθηκε το βράδυ (του Σαββάτου) την ακύρωση χορήγησης ασύλου. […] Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την απόφαση ως πολιτικά υποκινούμενη» που σύμφωνα με την Άγκυρα δείχνει για άλλη μια φορά ότι «[…] η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίζει πραξικοπηματίες. […] Λίγο αργότερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να περιορίσει τη ζημιά. Αργά το βράδυ του Σαββάτου το γραφείο του ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση αιτήθηκε την ακύρωση της απόφασης παροχής ασύλου».

Στα ύψη οι κρατήσεις για Ελλάδα

Στην κατακόρυφη αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα αναφέρεται σήμερα η Stuttgarter Zeitung υπό τον τίτλο «Μεγάλη η ζήτηση για την Ελλάδα».

Όπως αναφέρει το άρθρο, «κερδισμένη της περασμένης σεζόν είναι η Ελλάδα που κατέγραψε νέα αύξηση του τζίρου κατά 30%. Τα νησιά του Αιγαίου εξελίχθηκαν το καλοκαίρι του 2017 στον δεύτερο δημοφιλέστερο προορισμό των Γερμανών τουριστών μετά τις Βαλεαρίδες Νήσους. ‘Η ζήτηση για την Ελλάδα παραμένει αυξημένη και το καλοκαίρι του 2018’», λέει προς την εφημερίδα διευθύντρια τουριστικού γραφείου της Tui.

Σύμφωνα με την Stuttgarter Zeitung «πολλοί που μέχρι πρότινος προτιμούσαν για τις διακοπές τους την Τουρκία καταφεύγουν στο μεταξύ στην Κρήτη, τη Ρόδο ή τη Μύκονο. Η προσφυγική κρίση στην περιοχή και τα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα νησιά, όπως στη Λέσβο, δεν φαίνεται να τρομάζουν τους τουρίστες».

Λιγότερο πλαστικό στην Ελλάδα

Εκτενείς είναι οι αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και στη χρέωση από 1ης Ιανουαρίου της πλαστικής σακούλας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα.

Υπό τον τίτλο «Λιγότερο πλαστικό στην Ελλάδα» η Badische Zeitung σημειώνει: «Οι τουρίστες απορούσαν πάντα για τα βουνά με τις δωρεάν σακούλες στο ελληνικό λιανικό εμπόριο. Σε αυτό μπαίνει τώρα τέλος: από τις αρχές του χρόνου οι ζημιογόνες για το περιβάλλον σακούλες κοστίζουν πλέον στην Ελλάδα 4 λεπτά ενώ την ερχόμενη χρονιά, το 2019, η τιμή θα αυξηθεί στα 9 λεπτά. Από το μέτρο εξαιρούνται περίπτερα και λαϊκές και γι΄ αυτό το λόγο οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά του».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο περίπου 400 πλαστικές σακούλες ετησίως. Και αυτό την ώρα που η χώρα είναι ουραγός στην ανακύκλωση: «Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος το ποσοστό ανακύκλωσης απορριμμάτων στην Ελλάδα ανερχόταν το 2015 μόλις στο 15% ενώ στην πρωτοπόρα Γερμανία στο 66%». Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.