, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παρουσίαση του Ποιητικού Λευκώματος «Αμμόχωστος» στην Κατερίνη (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η εκδήλωση-παρουσίαση του Ποιητικού Λευκώματος «Αμμόχωστος», από τις εκδόσεις Άτλαντας, σε ποίηση του Θάνου Κόσυβα και φωτογραφία του Πέτρου Φιάκκα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2017» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης το Σάββατο 29 Απριλίου στην Αστική σχολή Κατερίνης, με τις ιστορικές αναδρομές, τις ποιητικές και μουσικές παρεμβάσεις και τα φωτογραφικά αποτυπώματα, είχε ως σκοπό να μας φέρει κατ’ ευθείαν σ’ επαφή με την ολοζώντανη υπόσταση της Αμμοχώστου κι όλης της κατεχόμενης Κύπρου, να σπάσει τα φράγματα, τα συρματοπλέγματα, τις πράσινες  γραμμές και να μας πάει στην Αμμόχωστο και να μας κάνει να σεργιανήσουμε στις γειτονιές της εκεί, να κολυμπήσουμε στη θάλασσά της, να πιούμε καθάριο νερό από τα κεφαλόβρυσά και να κοιτάξουμε με τα μάτια της ψυχής τον καθαρό ουρανό της. Πάνω στον Αρχαίο Βωμό της Σαλαμίνας, στους ιερούς ναούς της Μεσαιωνικής  Αμμοχώστου και στην Περιφραγμένη πόλη να διασπάσουμε την γραμμή, να πάμε πετώντας ίσαμε κει όπου μας πάει η καρδιά, μέσα από τις φωτογραφίες του Κύπριου φωτογράφου Πέτρου Φιάκκα και μέσα από την ποίηση του Θάνου Κόσυβα.
 
 «Δεν φυλακίζονται οι μνήμες,
ξεπηδούν μέσα απ’ τα σίδερα και τα συρματοπλέγματα,
σπάνε τα φράγματα και τις πράσινες γραμμές
και σεργιανούν στις γειτονιές του ονείρου»  Θ.Κ.
 
Συντελεστές της εκδήλωσης:
Ο Νίκος Ναχόπουλος, δάσκαλος και Δρ. Τοπικής ιστορίας που απήγγειλε την «Ελένη» του Γιώργου Σεφέρη και μας μίλησε  για την ιστορία της Αμμοχώστου.
 
Η Γιώτα Καρατζίδου, φιλόλογος, η οποία απογείωσε την εκδήλωση με τα υπέροχα ποιητικά της κείμενα, τις ποιητικές της παρεμβάσεις και απαγγελίες ποιημάτων Ελλήνων και Κυπρίων ποιητών και μας μετέφερε μέσα στην Αμμόχωστο για μια μετάληψη και με θρησκευτική κατάνυξη ωσάν να μπαίνεις σε μια εκκλησιά, ξύπνησαν οι μνήμες και οι συγκινήσεις.
 
«Τα τζιτζίκια πάνω απ’ την τερατσιά,
ύμνους θα ψάλλουν για τον Απόστολο Βαρνάβα
και θα ακουστούν ως τις αψίδες του ουρανού,
στου ξέσκεπού σου θόλου τις ρωγμές» Θ.Κ.
 
Μαζί με το συγγραφέα απήγγειλαν τα ποιήματα «Σαλαμίνα της Κύπρος» του Γιώργου Σεφέρη, «Ύμνος και θρήνος για την Κύπρο» του Γιάνη Ρίτσου, «Της εισβολής», «Τούρκικη εισβολή II» και «Μετά την εισβολή» του Κώστα Μόντη, «Το σπίτι, β΄» του Θεοδόση Νικολάου, «Αρχή Ινδίκτου», «Άρδανα» και «Η πόλη που έμεινε πιστή στους συντρόφους της» του Κυριάκου Χαραλαμπίδη, «Τα καρφιά» του Άντη Κανάκη και το ποίημα «Αμμόχωστος» από το ομώνυμο Ποιητικό Λευκώμα του Θάνου Κόσυβα.
Οι εξαιρετικοί μουσικοί της πόλης μας, «Μελωδοί της Παράδοσης», Δημήτρης Καραμούζας, Γιώργος Κωστόπουλος, Νίκος Αποστολίδης, Ελένη Νικολοπούλου, Σπύρος Ράδης και Άννα Δρανίδου, έπαιξαν κυπριακά παραδοσιακά τραγούδια και τραγούδια για την Κύπρο, συγκίνησαν και γαλήνεψαν την ψυχή όλων με το μελωδικό άκουσμά τους.
 
Ο Κύπριος φωτογράφος Πέτρος Φιάκκας με την υπέροχη έκθεση φωτογραφίας «Αμμόχωστος, η πόλη μου», μας ταξίδεψε στην αγαπημένη πόλη του.
Ένα μέρος από τα μνημεία αυτά, από τη θάλασσα και τον ουρανό της κυπριακής γης, από την Αμμόχωστο και τη Σαλαμίνα, βρίσκονται απαθανατισμένες από το φωτογραφικό φακό του Πέτρου Φιάκκα.
Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι μέρος μια νοσταλγικής εποχής αλλά στιγμές της αιωνιότητας που δεν ανήκουν σε κανέναν,  στιγμές που τις κράτησε ζωντανές το μάτι και ο φακός ενός ανθρώπου που αγάπησε τον τόπο του, ενός ανθρώπου που ζητάει την αλήθεια σε μια λεπτομέρεια που η ύπαρξή της δίνει άλλο νόημα στις ζωές των ανθρώπων.
Χορηγοί της έκθεσης φωτογραφίας του Κύπριου φωτογράφου Πέτρου Φιάκκα είναι ο Δήμος Αμμοχώστου και η πετρελαϊκή εταιρεία Petrolina.
Η γραμματέας της φωτογραφικής ομάδας «Ίριδας» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, Στέλλα Τζιτζιλή, απέδωσε ως αναμνηστικό ένα φωτογραφικό άλμπουμ της Ίριδας στον Κύπριο φωτογράφο.
 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπριών Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας», Ανδρέας Μιχαήλ, απεύθυνε ένα χαιρετισμό στον Κύπριο φωτογράφο και μας απήγγειλε και ένα ποίημα του.
Χαιρετισμούς απηύθυναν η βουλεύτρια Πιερίας κα Μπέτυ Σκούφα, η Αντιδήμαρχος Δήμου Κατερίνης κα Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου και ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Δήμου Κατερίνης, κ. Θόδωρος Παυλίδης.
 
Αυτή η εκδήλωση έγινε σε συνδιοργάνωση με την Ένωση Συγγραφέων Πιερίας, την Εφορεία Φωτογραφίας «Ίριδα» της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης που είχε την επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα και του Συλλόγου Κυπρίων Ν.Πιερίας «Ο Ευαγόρας».
Χορηγοί της εκδήλωσης: το «Κτήμα Κούρτη-Οινόβιον» του Αποστόλη Κούρτη, με τα καλύτερα κρασιά και βιολογικά, που έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία και τα Τυροκομικά “Το ΜΑΥΡΟ ΠΡΟΒΑΤΟ” του Χρήστου Ιορδανιδη με τα πεντανόστιμα τυριά του.
Ο συγγραφέας ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλα τα μέλη της φωτογραφικής ομάδας «Ίριδας» για τη πολύτιμη βοήθεια τους για να στηθεί η έκθεση και για την επιμέλεια της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα. Χωρίς τη δική τους στήριξη και επιμέλεια, λόγω της εμπειρίας και των φωτογραφικών γνώσεων που διαθέτουν από παρόμοιες εκθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει, δεν θα είχαμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα στην έκθεση.
Ευχαρίστησε επίσης θερμά τις εκδόσεις Άτλαντας και τον Νίκο Τσακνάκη, τον διευθυντή των εκδόσεων, για την εμπιστοσύνη τους και για το υπέροχο αισθητικά ποιητικό λεύκωμα.
Και τέλος ευχαρίστησε την Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, τον πρόεδρο της Γρηγόρη Μητσοκάπα και όλο το Δ.Σ. για την αμέριστη εμπιστοσύνη τους, που τον ενέταξαν στις εκδηλώσεις των Εαρινών Ημερών Μουσών 2017 και όλο τον κόσμο που συνέρευσε και γέμισε ασφυκτικά την αίθουσα της Αστικής σχολής Κατερίνης, αγαπητές φίλες και φίλους, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, φωτογράφους και καλλιτέχνες της πόλης μας, που ευλαβικά παρακολούθησαν την εκδήλωση, συγκινήθηκαν και ταξίδεψαν με το ποιητικό μας λεύκωμα «Αμμόχωστος».
 
«Ήρτεν ο τζαιρός,
που με το λυκαυγές,
οι μέλισσες θα τρυγήσουν τ’ άνθη μες στην πόλη» Θ.Κ.
 
Φωτογραφικό υλικό: Στέλλα Τζιτζιλή.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.