, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Παρόντος του Μητσοτάκη η τελική ευθεία για την αναθεώρηση του Συντάγματος-Επιδιώξεις και «αγκάθια»

Ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία που αφορά στην ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος.
Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με πανηγυρικό τρόπο, καθώς δίνει το «παρών» και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Βουλή θα ψηφίσει την αναθεώρηση του Συντάγματος την επόμενη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, με την παρουσία των πολιτικών αρχηγών όπου και αναμένεται να τοποθετηθούν.
Είναι η τέταρτη απόπειρα αλλαγής του καταστατικού χάρτη της χώρας όπως διατυπώθηκε το 1975 όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα της μεταπολιτευτικής περιόδου.
Σε μείζον ζήτημα της –περιορισμένης κατά πολλούς αναθεωρητικής διαδικασίας– έχει αναδειχθεί η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνεται η αυξημένη πλειοψηφία από 180 βουλευτές όπως προβλέπεται τώρα.
Όλα τα κόμματα συμφωνούν στην αλλαγή της συγκεκριμένης ρύθμισης αλλά οι θέσεις τους δεν συμπίπτουν με τη μορφή που θα πάρει η σχετική διάταξη. Η κυβερνητική πλειοψηφία προτείνει να εκλέγεται έπειτα από ένα κύκλο ψηφοφοριών Πρόεδρος με απόλυτη πλειοψηφία. Θεωρεί επίσης ότι η πρότασή της μπορεί να περάσει από τη παρούσα Βουλή με 151 ψήφους επειδή στη προηγούμενη προτείνουσα Βουλή η επίμαχη αναθεωρητέα διάταξη υπερψηφίστηκε από ευρεία πλειοψηφία. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά διότι θεωρεί ότι η βούληση της προηγούμενης Βουλής ήταν τέτοια που δεν επιτρέπει την αναθεώρηση του άρθρου για την εκλογή Προέδρου με 151 ψήφους επιμένοντας ότι για να περάσει η πρόταση πρέπει να συγκεντρώσει άνω των 180 ψήφων.
Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των βουλευτών είναι η προτεινόμενη αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών. Αν και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει επί της αρχής ευρύτατη συναίνεση στην κατεύθυνση να διευρυνθεί η αποσβεστική προθεσμία για τα υπουργικά αδικήματα, δηλαδή να απαλειφθεί ο περιορισμένος χρόνος που ισχύει τώρα. Με απλά λόγια, να καταργηθεί ο σύντομος χρόνος παραγραφής που ισχύει τώρα και να ισχύσει ό,τι ορίζει ο Ποινικός Κώδικας για όλους τους πολίτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί να προστεθεί ερμηνευτική δήλωση που να έχει αναδρομική ισχύ. Ωστόσο, η κυβερνητική πλειοψηφία απορρίπτει τη συγκεκριμένη πρόταση, γεγονός που προκαλεί τριβές και ένταση.
Ένα τρίτο ζήτημα που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η μορφή που θα λάβει η διάταξη για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού . Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να δοθεί το δικαίωμα να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους, όμως, οι θέσεις τους αποκλίνουν αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνεται αυτό. Εξάλλου, μετά την πρόσφατη συμφωνία που επετεύχθη στη διακομματική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, έχει ανακύψει ζήτημα να οριστούν στο Σύνταγμα οι περιορισμοί που θα ισχύουν για τους Έλληνες του εξωτερικού που θα διευκολύνονται στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.