, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Περιμένουν τέσσερα χρόνια για… επιστροφή φόρων από το Δημόσιο

φωτο eurokinissi.gr

Κατέβασε ταχύτητα το υπουργείο Οικονομικών στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών του προς τους προμηθευτές του. Μέχρι και τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση προσπαθούσε με κάθε τρόπο να πληρώσει ληξιπρόθεσμα χρέη και να επιστρέψει φόρους στις επιχειρήσεις προκειμένου να πάρει τη δόση ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Πλέον δεν υπάρχει η πίεση των προηγούμενων μηνών, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να πληρώνει με τους γνωστούς αργούς ρυθμούς δημιουργώντας προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου τον Νοέμβριο μειώθηκαν κατά 376 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 3,91 δισ. ευρώ.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι συνολικές οφειλές των υπουργείων, των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων, των οργανισμών Tοπικής Aυτοδιοίκησης και των λοιπών νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ανήλθαν στα 3,14 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, από 3,460 δισ. ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.

Επίσης, οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν από 832 εκατ. σε 776 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα τα χρέη του Δημοσίου διαμορφώνονται στα τέλη Οκτωβρίου ως εξής:

• 223 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.

• 288 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

• 1,754 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 711 εκατ. ευρώ ο ΕΟΠΥΥ.

• 486 εκατομμύρια ευρώ είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.

• 390 εκατ. ευρώ χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα και

• 711 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.

Πάντως, τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα. Και αυτό καθώς στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες ΕΦΚ και ΦΠΑ σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι ληξιπρόθεσμες είναι οι υφιστάμενες υποχρεώσεις προς τρίτους (εκτός γενικής κυβέρνησης), που δεν εξοφλήθηκαν μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία οφειλής. Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών για τις οποίες έχει εκδοθεί και εκκαθαριστεί το σχετικό ΑΦΕΚ (ατομικό φύλλο έκπτωσης) μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς. Από τον Δεκέμβριο του 2015 και εφεξής οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων περιλαμβάνουν στοιχεία εκκρεμών επιστροφών, για τις οποίες έχει εκδοθεί το σχετικό ΑΦΕΚ (εκκαθαρισμένα και μη), μέχρι και το τέλος του μήνα αναφοράς.

Περιμένουν 4 χρόνια…

Στο μεταξύ και όπως προκύπτουν από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, ορισμένες εφορίες καθυστερούν να επιστρέψουν τόσο τον φόρο εισοδήματος όσο και τον ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ. Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στο Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ φθάνει τις 1.663 ημέρες. Ακολουθεί η Εφορία Α΄ Θεσσαλονίκης, με τον μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 1.395 μέρες.

Σημειώνεται ότι ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής έχει δώσει εντολή σε όλες στις εφορίες να προχωρούν γρήγορα τις επιστροφές φόρων και μάλιστα πριν από την παρέλευση 90 ημερών, καθώς το ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί στην καταβολή τόκων.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.