, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί συναντώνται στη Θεσσαλονίκη

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μουσικού Σχολείου Κολονίας συναντά την Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Στις 24 Οκτωβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 100 νέοι μουσικοί από τη Γερμανία και την Ελλάδα συναντώνται επί σκηνής για να παρουσιάσουν υπό τη διεύθυνση του Alvaro Palmen τρία από τα δημοφιλέστερα έργα συμφωνικής μουσικής: τη Συμφωνία του «Νέου Κόσμου» του Antonin Dvořák, τη Σουίτα από την Carmen του George Bizet και τους Συμφωνικούς Χορούς από το μιούζικαλ West Side Story του Leonard Bernstein, τα 100 χρόνια από τη γέννηση του οποίου γιορτάζονται φέτος.
Ο Τσέχος Antonín Dvořák προσκλήθηκε στις ΗΠΑ το 1892 για να διευθύνει το Εθνικό Ωδείο της Αμερικής. Στα τρία χρόνια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη συνέθεσε την 9η Συμφωνία Από το Νέο Κόσμο, η οποία ακολουθεί τα κλασικά ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά επιπλέον έχει στοιχεία από τη μουσική των αυτόχθονων Ινδιάνων και των αφροαμερικανικών πληθυσμών. Η Συμφωνία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1893 και είναι το πιο πολυπαιγμένο έργο του συνθέτη.
Η περίφημη όπερα Carmen του Γάλλου Georges Bizet βασίζεται στην ιστορία του στρατιώτη Don José και της τσιγγάνας ερωμένης του Carmen και φέρνει στο προσκήνιο τη φιγούρα της μοιραίας γυναίκας. Η τεράστια επιτυχία του έργου μετά το θάνατο του συνθέτη οδήγησε το φίλο του Ernest Guiraud να συνθέσει δύο σουίτες με ορχηστρικά μέρη από την όπερα, οι οποίες έγιναν εξίσου δημοφιλείς.
Το 1957 ο Αμερικανός Leonard Bernstein έγραψε τη μουσική για το μιούζικαλ West Side Story, στο οποίο η υπόθεση της σεξπιρικής τραγωδίας Ρωμαίος και Ιουλιέτα μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη της εποχής. Το μιούζικαλ γνώρισε τεράστια επιτυχία, βραβεύθηκε και μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο. Οι δημοφιλείς Συμφωνικοί Χοροί από το West Side Story διασκευασμένοι από τον Bernstein το 1961 έγιναν ένα από τα πιο αγαπητά συμφωνικά έργα του 20ού αιώνα.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων της Κολονίας ιδρύθηκε το 1976 από τον Egon – Joseph Palmen, τότε διευθυντή του Τομέα Όπερας της Μουσικής Σχολής της Κολονίας. Στα 42 χρόνια που πέρασαν η ορχήστρα εξελίχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες ορχήστρες νέων στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία με τακτικές εμφανίσεις στην Κολονία και την υπόλοιπη Γερμανία. Πολλά μέλη της ορχήστρας είναι σήμερα μέλη σε διεθνώς αναγνωρισμένα σχήματα όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Gürzenich Orchester της Κολονίας, η WDR Ραδιοφωνίας της Κολονίας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης και η Deutsche Oper του Βερολίνου.
Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης είναι η πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα.
Διεύθυνση ορχήστρας: Alvaro Palmen
Προετοιμασία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Γεώργιος Βράνος
Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχεδιασμός της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για Παιδιά και Νέους» και του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, εντάσσεται δε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018
Έναρξη: 21:00
Χώρος: Κτίριο Μ1 – Αίθουσα Φίλων Μουσικής
Τιμές εισιτηρίων: 10€, 5€ (μειωμένο)
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.