, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΠΚΜ: Πάνω από 4000 επισκέπτες στο "πράσινο πάρτι" Voltάρω 2018

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η συμμετοχή του κόσμου στη μεγάλη «πράσινη» γιορτή, με τίτλο «Voltάρω 2018», που διοργάνωσε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, δίπλα στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

 Τα περίπτερα της εκδήλωσης, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ηλεκτροκίνηση και τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, επισκέφτηκαν από τις 11 το πρωί έως τις 8 το βράδυ περισσότεροι από 4.000 πολίτες όλων των ηλικιών.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών προσέλκυσαν ιδιαίτερα τα ηλεκτρικά ποδήλατα απόλυτα ελεγχόμενα από ένα smartphone, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, το Κινητό Πράσινο Σημείο συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών, τα ηλεκτροκίνητα ανεμόπτερα, καθώς και ο φορητός προσομοιωτής οικολογικής οδήγησης του Ινστιτούτου Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα στον προσομοιωτή να ενημερωθούν για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει η οδηγική τους συμπεριφορά.
Test drive στον προσομειωτή οδήγησης έκανε και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκα και την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, o κ. Τζιτζικώστας επισκέφτηκε νωρίς το πρωί το «Voltάρω 2018», συνομίλησε με εκπροσώπους φορέων, εταιριών, αλλά και με πολίτες, ζήτησε πληροφορίες για πολλά από τα εκθέματα, οδήγησε ένα ηλεκτροκίνητο σκούτερ και δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα.
«Για δεύτερη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει το ‘Voltάρω’, ένα μεγάλο ‘πράσινο πάρτι’ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Η αθρόα συμμετοχή των πολιτών αποδεικνύει πως η εκδήλωση για την ηλεκτροκίνηση, τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, για ένα πιο καθαρό περιβάλλον και για πιο σύγχρονες, αλλά ταυτόχρονα και πιο ανθρώπινες πόλεις, εξελίσσεται σε έναν εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό. Στόχος μας είναι να εξοικειώσουμε ακόμη περισσότερο όλους τους συμπολίτες μας με την ηλεκτροκίνηση, με τη φροντίδα και την προστασία του περιβάλλοντος, μέσα από την ανακύκλωση και μέσα από μια καθημερινή πρακτική πιο φιλική προς το περιβάλλον. Το επόμενο διάστημα έχουμε προγραμματίσει, εκτός από τις δράσεις που υλοποιούμε σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μια σειρά από πρωτοβουλίες εντός του οργανισμού της Περιφέρειας. Από την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι και την εγκατάσταση σταθμών φόρτωσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται η πιο φιλική προς το περιβάλλον Περιφέρεια στην Ελλάδα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο κ. Γιουτίκας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών αποδεικνύει τη μεγάλη διάθεση των πολιτών να υιοθετήσουν καλές πρακτικές, που μπορούν να κάνουν πιο άνετη και εύκολη την καθημερινότητα όλων μας στις πόλεις.
Όλα τα ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς και οι δομές συγκέντρωσης ανακυκλώσιμων υλικών στο «Voltάρω 2018», αποτελούν μέρος της καθημερινότητας του πολίτη στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αμερική, την Κίνα και την Ινδία. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα που είναι σχεδόν εξολοκλήρου εξαρτώμενη από το πετρέλαιο που εισάγει, πληρώνει κάθε μέρα περισσότερα από 10 εκ. ευρώ σε πετρέλαιο μόνο για τις μεταφορές.
Το ίδιο ισχύει και στο τομέα της ανακύκλωσης. Το κινητό πράσινο σημείο που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τις γειτονιές είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, προσφέροντας μάλιστα ειδικά κίνητρα και μπόνους στον πολίτη που ανακυκλώνει σωστά.
«Στα δύο από τα μεγαλύτερα προβλήματα στις πόλεις, τα καυσαέρια και τα απορρίμματα, υπάρχουν τρόποι για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη, αλλά και να προστατέψουμε το περιβάλλον. Δίνοντας το καλό παράδειγμα τις αμέσως επόμενες μέρες, έξω από το νέο κτίριο της Περιφέρειας στην περιοχή του λιμανιού, θα λειτουργήσει και ο πρώτος σταθμός φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα», δήλωσε ο κ. Γιουτίκας.
Το βράδυ, πριν τη λήξη της εκδήλωσης έγινε και η μεγάλη κλήρωση όπου επτά τυχεροί, κέρδισαν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, δύο hoverboards, δύο drones και δύο test drive για ένα Σαββατοκύριακο με ηλεκτρικό αυτοκίνητο BMW i3.



 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.