, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

“Πηγαινοέρχονται” οι υποψήφιοι στο δήµο Θεσσαλονίκης

 
 
Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός, παρουσίασε επίσηµα την υποψηφιότητα του για τον κεντρικό δήµο, παρά το γεγονός ότι λίγα 24ωρα νωρίτερα το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έριξε στο τραπέζι το “βαρύ” της χαρτί που δεν ήταν άλλο από τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη, έναν αυτοδιοικητικό µε 24 χρόνια εµπειρία στην πλάτη.
Ο κ.Ορφανός δεν φάνηκε να πτοείται από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, µε τον δήµαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη στην οποία του πρότεινε να κατέβει υποψήφιος στον κεντρικό δήµο, µε στόχο την αλλαγή της διοίκησης. Δήλωσε πως η κίνηση του να διεκδικήσει τον δήµο Θεσσαλονίκης ήταν προσωπική υπόθεση και πως ο ίδιος είναι έτοιµος για συµµαχίες και συγκρούσεις. Πρόσθεσε δε πως έκλεισε γι αυτόν ο κύκλος της ελληνικής Βουλής και πως ανοίγει ο δρόµος του δηµαρχιακού µεγάρου.
Ο κ.Καϊτεζίδης από την πρώτη στιγµή της συνάντησης µε τον κ.Μητσοτάκη επιφυλάχθηκε να απαντήσει ζητώντας προθεσµία λίγων ηµερών και η είδηση αποτέλεσε το βασικό θέµα συζήτησης σε αυτοδιοικητικά “πηγαδάκια”. Μάλιστα, αρκετοί αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο να ρισκάρει την κάθοδο του στη Θεσσαλονίκη, από τη στιγµή που εκλέγεται …περπατώντας στον δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη, ενώ άλλοι τον θεωρούσαν ως την ιδανική επιλογή. Χθες, πάντως, λίγες ώρες µετά την υποψηφιότητα του Γ. Ορφανού, ο Δήµαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη έδωσε αρνητική απάντηση οριστικά.
Ωστόσο και οι υπόλοιποι υποψήφιοι που προέρχονται από τον κεντροδεξιό χώρο, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, δεν έκαναν βήµα πίσω.
Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας συνεχίζει το πλάνο που έχει καταστρώσει εδώ και καιρό και ετοιµάζει την επίσηµη εκδήλωση της ερχόµενης Τετάρτης, 24 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο “Μακεδονία Παλλάς”, όπου θα ανακοινώσει το όνοµα της παράταξης του και τους πρώτους υποψηφίους δηµοτικούς συµβούλους.
Τον δρόµο που χάραξε από τον περασµένο Ιούνιο συνεχίζει και ο Μάκης Κυριζίδης, δηλώνοντας πως θα φτάσει την υποψηφιότητα του µέχρι τέλους, ενώ δεν είναι διατεθειµένος να κάνει βήµα πίσω και ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος τονίζει πως η παράταξη του και ο ίδιος προσωπικά θα είναι παρόντες και µετά τις εκλογές, χωρίς κοµµατικά χρίσµατα.
Μετά την …παρέλαση η απόφαση Γ.Μπουτάρη
Κρίσιµες είναι οι επόµενες δύο εβδοµάδες για την διοικούσα παράταξη στον δήµο Θεσσαλονίκης «Πρωτοβουλία», καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης αναµένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση.
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει µετά τις γιορτές 26 – 28 Οκτωβρίου, όπου θα πραγµατοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της «Πρωτοβουλίας» και στην οποία αναµένεται ο κ. Μπουτάρης να ανακοινώσει  εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος δήµαρχος. «Για εµάς η διαδικασία είναι γνωστή και δεδοµένη. Μετά τις γιορτές θα κάνουµε µια Γενική Συνέλευση. Θα αρχίσουµε να συµµαζευόµαστε γιατί µπαίνουµε σε προεκλογική περίοδο», δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.
Όπως όλα δείχνουν ο κ.Μπουτάρης σκέφτεται σοβαρά την “αποχώρηση” από τα αυτοδιοικητικά δρώµενα της πόλης, “πατώντας” σε παλαιότερες δηλώσεις ότι “δύο θητείες είναι αρκετές για το έργο ενός δηµάρχου”.
Η µη υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη πάντως αναµένεται να δροµολογήσει άµεσα εξελίξεις στην παράταξη της “Πρωτοβουλίας”, µε τα στελέχη της να αποφασίζουν εάν θα εκλέξουν νέο επικεφαλής ή θα ακολουθήσουν νέα πορεία µε άλλους υποψηφίους. Το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται έντονη κινητικότητα και διεργασίες για το ποιος µπορεί να ηγηθεί και εάν οι υπόλοιποι θα ακολουθήσουν.
Το σίγουρο είναι πως ο αριθµός των υποψηφίων δηµάρχων που ανακοίνωσαν επίσηµα φτάνει ήδη τους δέκα και στο “παζλ” των υποψηφίων προστέθηκε το δίδυµο Σπύρος Βούγιας – Νίκος Νυφούδης, οι οποίοι στα τέλη Νοεµβρίου θα γνωστοποιήσουν το νέο συνδυασµό, ποιος θα είναι ο επικεφαλής του καθώς και τα πρώτα 30 ονόµατα του ψηφοδελτίου.
Τα φαβορί και τα αουτσάιντερ στους υπόλοιπους δήµους
Έτοιµος να διεκδικήσει µια ακόµη φορά τον δήµο Καλαµαριάς είναι ο Θεοδόσης Μπακογλίδης. Ο νυν δήµαρχος αναµένεται µέσα στις επόµενες ηµέρες να ανακοινώσει επίσηµα την υποψηφιότητα του σε συνέντευξη Τύπου για µια τρίτη θητεία.
Ρήγµα φαίνεται πως υπάρχει στο µέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ µετά την αποχώρηση τεσσάρων δηµοτικών συµβούλων από την παράταξη “Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαµαριάς”, µε επικεφαλής τον Μανόλη Λαµτζίδη. Πρόκειται για τους Δέσποινα Αγγελοπούλου, Νεκτάριο Βουλγαράκη, Σταύρο Μαβίδη και Αρη Τεµεκενίδη που συγκροτούν νέα δηµοτική παράταξη, αντιδρώντας στη βούληση του κυβερνώντος κόµµατος να στηρίξει τον κ. Μπακογλίδη, προερχόµενο από το ΠΑΣΟΚ.  Ο κ. Λαµτζίδης δηλώνει πως η ΡΕΚΚ θα συνεχίσει τη δράση της µε συλλογικές δραστηριότητες και συγκρότηση ενός νέου αυτοδιοικητικού σχήµατος, ενώ παίζει για τον δήµο Καλαµαριάς και το όνοµα του δηµοτικού συµβούλου, Γιάννη Δαρδαµανέλη.
Στον δήµο Νεάπολης – Συκεών, ο νυν δήµαρχος Σίµος Δανιηλίδης όταν τον ρωτούν τι θα πράξει στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 απαντά µε ένα τραγούδι. «Δεν πάω πουθενά, πουθενά, πουθενά, εδώ θα µείνω…», λέει ο επί έξι θητείες δήµαρχος. Δηλώνει πως θα ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία δύο µήνες πριν την κάλπη, τον Μάρτιο του 2019, ενώ και σε αυτές τις εκλογές αναµένεται να στηριχθεί στο έργο του και όχι σε κοµµατική στήριξη.
Το γαλάζιο ψηφοδέλτιο θα βασιστεί στον Ηλία Ζάχαρη, περιφερειακό σύµβουλο και πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ δυτικού τοµέα. Ο κ. Ζάχαρης, µε τα δώδεκα χρόνια παρουσίας του στα δηµοτικά δρώµενα της περιοχής, ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά του. Ο νυν επικεφαλής της αξιωµατικής αντιπολίτευσης Γρηγόρης Χατζησάββας φέρεται να κάνει προσπάθειες το τελευταίο διάστηµα για συµπόρευση µε την παράταξη «Αυτόνοµη Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση – ΑΥΡΑ» επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Πανόπουλος. «Το ΚΚΕ µε τη Λαϊκή Συσπείρωση θα πάει στις εκλογές του Μάϊου µε τον δηµοτικό σύµβουλο Μπάµπη Βέλλη.
Αρκετές υποψηφιότητες καταγράφονται µέχρι στιγµής στον δήµο Κορδελιού – Ευόσµου. Βέβαιη είναι η κάθοδος του νυν δηµάρχου Πέτρου Σούλα, από την παράταξη του οποίου υπήρξαν αποχωρήσεις στελεχών. Τον δηµαρχιακό θώκο θα διεκδικήσει και µια νέα παράταξη, η οποία αναµένεται να ανακοινωθεί σύντοµα και στην οποία θα συµµετέχουν οι πρώην αντιδήµαρχοι Γιάννης Καµαρινός και Βασίλης Ανδρεάδης.
Ο Σωτήρης Μαγόπουλος, πρώην εντεταλµένος σύµβουλος, ακόµα δεν έχει λάβει τελική απόφαση για το εάν θα κατέβει ή αν θα συµµαχήσει µε κάποια νέα οµάδα. Κάτι ανάλογο συµβαίνει και µε τον Στάθη Λαφαζανίδη, επικεφαλή της µείζονος αντιπολίτευσης στον δήµο Κορδελιό – Ευόσµου, ο οποίος υπολογίζεται να ανακοινώσει τις προθέσεις του προς τα τέλη Οκτωβρίου.
Επίσης, υποψήφιοι θα είναι ο Θεόδωρος Μπαλτάς, που ανέλαβε τη δηµοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης στην παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης”.
Έτοιµος να διεκδικήσει τον δηµαρχιακό θώκο εκ νέου είναι ο επικεφαλής της παράταξης «Ευ Πόλις» και δήµαρχος Παύλου Μελά Δηµήτρης Δεµουρτζίδης, ενώ ανεβάζει ρυθµούς και ασκεί έντονη κριτική ο επικεφαλής της παράταξης “αναΤΡΟΠΗ” και υποψήφιος δήµαρχος Γιώργος Λίλτσης.
Στη δηµιουργία πολιτικής και αυτοδιοικητικής παράταξης προχώρησαν και εννέα νυν δηµοτικοί σύµβουλοι του δήµου Παύλου Μελά, οι οποίοι εκλέχθηκαν στο δηµοτικό συµβούλιο µε τέσσερις διαφορετικές παρατάξεις. Επικεφαλής της νέας παράταξης «Προοδευτική Συµµαχία» αναδείχθηκε η Αναστασία (Σίσσυ) Φραγκοπούλου.  Υποψήφιος για τον δήµο Παύλου Μελά είναι και ο Δηµήτρης Δεληγιάννης, στενός συνεργάτης του πρώην δηµάρχου Διαµαντή Παπαδόπουλου µε τη νέα παράταξη «Αλλάζω την πόλη µου».
Σαν …ντόµινο εξελίξεων λειτούργησε η πρόταση της ΝΔ στον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη καθώς άµεσα έσπευσαν αρκετοί “µνηστήρες” για τον δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη. Πάντως οι αντίπαλοι που θα βρεθούν κόντρα στην διοικούσα παράταξη στις εκλογές του 2019, µετά και την κάθοδο του Νίκου Νυφούδη, στον δήµο Θεσσαλονίκης αναµένεται να είναι ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού, Απόστολος Αντωνούδης, µε την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Οδυσσέας – Τζαµάλ Μάαϊτα µε το ΚΚΕ, ενώ ανακοίνωσε υποψηφιότητα ο δηµοτικός σύµβουλος, Κωνσταντίνος Καρπούζης.
Πιο ήρεµα δείχνουν τα πράγµατα -προς το παρόν τουλάχιστον- στον δήµο Αµπελοκήπων – Μενεµένης εκεί όπου ο νυν δήµαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου, είναι το φαβορί, καθώς από το 2002 εκλέγεται µε ποσοστά που ξεπερνούν το 50%. Σε ετοιµότητα βρίσκεται ο αυτοδιοικητικός, Γιώργος Κυριλλίδης, ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ο Γιώργος Καζαντζίδης.
Καϊτεζίδης: «Θα είµαι εκ νέου υποψήφιος στο Δήµο Πυλαίας – Χορτιάτη»
Ο  δήµος µου και η αγάπη των συµπολιτών µου είναι ο οδηγός µου και στις επόµενες εκλογές. Τα λόγια αυτά είπα και στον Πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε πρόσφατη συνάντησή µας µε αφορµή κάποια δηµοσιεύµατα που µε εµφάνιζαν ως πιθανό υποψήφιο για τον Δήµο της Θεσσαλονίκης » .
Με τη λιτή αυτή δήλωση ο Δήµαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης επιβεβαίωσε ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος στον Δήµο Πυλαίας-Χορτιάτη διαψεύδοντας κάθε άλλο σενάριο που βλέπει το φως της δηµοσιότητας τις τελευταίες ηµέρες.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Με τους συνεργάτες µου, κυρίως όµως µε όλους τους συνδηµότες µου συνεχίζουµε το έργο που ξεκινήσαµε σε κάθε γωνιά του µεγάλου µας δήµου. Προχωράµε ενωµένοι και δηµιουργικοί. Πιο πολλοί από κάθε άλλη φορά. Με κοινή στέγη έναν µεγάλο συνδυασµό που τους χωρά όλους. Με την εµπιστοσύνη του κόσµου, δίπλα στους συνδηµότες µας όπως πάντοτε.»

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.