, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πληρωμή αναδρομικών και εκκρεμών συντάξεων με κατασχέσεις-πλειστηριασμούς!

Σε μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των οφειλετών του Δημοσίου προχωρά άμεσα η κυβέρνηση, προκειμένου να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας και να επιστρέψει σε βάθος χρόνου τα αναδρομικά στους συνταξιούχους αλλά και να καταβάλει τις εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο!
Μέσα στο προσεχές διάστημα, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας θα κινήσουν τις διαδικασίες άμεσης είσπραξης των οφειλομένων από όσους δεν υπήχθησαν στις 120 δόσεις, έτσι ώστε να αυξηθούν τα έσοδα και να χρηματοδοτηθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου. Έτσι, περίπου 3.100.000 φορολογούμενοι και 400.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν στο στόχαστρο, καθώς δεν προχώρησαν σε καμία διαδικασία υπαγωγής στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Για τους συγκεκριμένους θα ενεργοποιηθεί κανονικά η διαδικασία μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, έτσι ώστε και τα φορολογικά έσοδα να αυξηθούν και οι εισροές στο ασφαλιστικό σύστημα να τονωθούν.
Το πλέον κρίσιμο κεφάλαιο για την κυβέρνηση από πολιτικής αλλά και οικονομικής πλευράς είναι η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους αλλά και προς όσους εκκρεμούν η έκδοση σύνταξης και το εφάπαξ. Μάλιστα, προ ημερών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας καθόρισε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούν μέσα στο 2020 τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Η αρχή θα γίνει με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές των ασφαλιστικών ταμείων, στους οποίους η κυβέρνηση κηρύσσει τον… πόλεμο!
Ήδη, το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει τους ελέγχους στις πλέον ακραίες περιπτώσεις ασφαλιστικής απάτης, όπως, για παράδειγμα στις εταιρείες οδικής βοήθειας, στα ΙΕΚ και στις επιχειρήσεις εστίασης, όπου με διάφορα προσχήματα αποφεύγεται συστηματικά η καταβολή των οφειλόμενων εισφορών. Μάλιστα, ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης έχει προαναγγείλει την εξάντληση κάθε αστικού και ποινικού μέσου, ώστε να εισπραχθούν τα οφειλόμενα, ενώ θα εντατικοποιηθεί η διαδικασία κατασχέσεων για όσους δεν προχώρησαν στην υπαγωγή τους στο μέτρο των 120 δόσεων και υπολογίζονται περίπου σε 400.000.
Τραγική η κατάσταση
Η άμεση εξεύρεση ουσιαστικών πηγών χρηματοδότησης για την καταβολή των υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί τον βασικό στόχο του υπουργείου Εργασίας, καθώς η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται ως τραγική.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται σε εκκρεμότητα πάνω από 1.000.000 υποθέσεις απονομής συντάξεων και εφάπαξ. Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν ότι στο τέλος του περασμένου Αυγούστου εκκρεμούσαν 1.058.748 συντάξεις και συνταξιοδοτικές υποθέσεις, για κύρια και επικουρική σύνταξη, για χηρεία, για επανυπολογισμό νέων συντάξεων και συντάξεων χηρείας, εφάπαξ και λοιπές εκκρεμότητες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των οφειλών για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ! Το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση, έχει προχωρήσει στην επαναφορά 86 υπαλλήλων που είχαν μετακινηθεί από τις υπηρεσίες τους, αυξάνοντας τους ρυθμούς εκκαθάρισης των συντάξεων. Επιπλέον, αναστέλλει την κινητικότητα στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, περιορίζοντας δραστικά τη μετακίνηση υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες ή οργανισμούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους δανειστές τη μείωση του προσωπικού του ΕΦΚΑ, από 8.634 το 2016, σε 6.500 το 2020! Το υπουργείο Εργασίας μάλιστα θα φέρει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αποκτήσουν δικαίωμα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων και οι διευθυντές των περιφερειακών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

 Αλαλούμ με τα αναδρομικά
Κόστος περίπου 4 δισ. ευρώ, το οποίο θα επιμεριστεί σε 5-7 χρόνια, περιλαμβάνει το βασικό σενάριο της κυβέρνησης για την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους, καλύπτοντας το «κενό» διάστημα από την απόφαση του Ιουλίου 2015 έως την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016.
Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας καθαρογράφτηκε αλλά δημιουργεί… θολή εικόνα, καθώς δεν αναφέρεται σαφώς στο χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να επιστραφούν τα χρήματα από τις περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές το 2015. Έτσι, παρατείνεται η αγωνία για 2.500.000 συνταξιούχους, ενώ, την ίδια στιγμή, οι εργατολόγοι επιμένουν ότι οι αξιώσεις από το 2013 έως το τέλος του 2018 παραμένουν… ζωντανές! Αυτό που απομένει να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι το χρονικό διάστημα αξίωσης των δικαιωμάτων. Το πλέον… κουφό είναι ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ δεν αναφέρονται στα αναδρομικά, αλλά στον χρόνο όπου κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές του μνημονίου.
Το 2015, το ΣτΕ είχε αποφανθεί ότι όσοι δεν είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι τον Ιούλιο του συγκεκριμένου έτους δεν δικαιούνται αναδρομικά και, ως εκ τούτου, οι διεκδικήσεις τους ξεκινούν από αυτόν τον μήνα και μετά. Ακολούθως, υπήρξε απόφαση Πρωτοδικείου, το οποίο δικαίωσε συνταξιούχο που είχε καταθέσει αγωγή για την καταβολή ποσών πριν από τον Ιούνιο του 2015, χωρίς, ωστόσο, να έχει εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. Επιπλέον, υπήρξε μια άλλη περίπτωση τελεσίδικης δικαίωσης συνταξιούχου για τις αξιώσεις του από τον Ιούλιο του 2015 και έως τα μέσα του 2017!
Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχουν και οι αιτήσεις που έχουν υποβάλει περίπου 1.500.000 συνταξιούχοι προς τον ΕΦΚΑ για τη διεκδίκηση αναδρομικών, χωρίς όμως να έχουν προσφύγει με αγωγές στη Δικαιοσύνη. Ως γνωστόν, με την κίνηση αυτή διακόπηκε η πενταετής παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων και, εφόσον δεν υπάρξει απάντηση του ΕΦΚΑ εντός εξαμήνου, αρχίζει νέα περίοδος παραγραφής, χωρίς όμως να είναι αναγκαία η κατάθεση νέων αγωγών από τους συνταξιούχους, καθώς η λύση που θα δοθεί θα αφορά το σύνολο και όχι μόνο όσους κατέθεσαν προσφυγές.
Σύμφωνα με τους περισσότερους νομικούς, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαιώνει τη διεκδίκηση αναδρομικών για κύριες και επικουρικές συντάξεις προ της 4ης Οκτωβρίου 2019, είτε έχει προσφύγει κάποιος είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, τα «κλειδιά» για να μπει τέλος στο… αλαλούμ βρίσκονται στην αναλυτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης για την καταβολή αναδρομικών σε βάθος πολλών ετών, σύμφωνα με την απόφαση της Δικαιοσύνης και λαμβάνοντας υπόψη τη δημοσιονομική σταθερότητα στη χώρα.
του Λουκά Αθ. Γεωργιάδη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.