, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Πληρώσαμε υδραυλικό για να φτιάξει τις τουαλέτες στο σχολείο»

Της Φιλίππα Βλαστού

Ρωγµές στους τοίχους και στο δάπεδο εντοπίζονται στο 1ο Δηµοτικό Σχολείο Αµπελοκήπων- Μενεµένης, ενώ σύµφωνα µε τα όσα δήλωσε στην Karfitsa ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων χρηµατοδότησαν οι ίδιοι έργα συντήρησης που «ήταν απαραίτητα να γίνουν».

Το πρόβληµα των ρωγµών υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια, ωστόσο τις τελευταίες ηµέρες πήρε διαστάσεις όταν η δηµοτική παράταξη «Πολίτες σε δράση», του Γιώργου Κυριλλίδη εξέδωσε ανακοίνωση µέσα από την οποία κατηγορούσε τον δήµο Αµπελοκήπων-Μενεµένης για αδιαφορία όσον αφορά το συγκεκριµένο θέµα. «Το σχολείο το επισκέπτοµαι συχνά, όταν πήγα στο χριστουγεννιάτικο µπαζάρ ο σύλλογος γονέων και κηδεµόνων µου έθεσε ξανά το ζήτηµα µε τις ρωγµές. Για την ακρίβεια µου είπαν ότι δεν εισακούστηκαν στον δήµαρχο όταν ήρθαν σε επαφή µαζί του», περιέγραψε στην Karfitsa o κ. Κυριλλίδης. «Από πλευράς µου θεωρώ τις ρωγµές που εντοπίζονται στο σχολείο σηµαντικό ζήτηµα. Στείλαµε µια σχετική αναφορά προς την διεύθυνση πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης θέτοντας το σοβαρό αυτό θέµα σε γνώση τους. Η απάντηση που πήραµε ήταν ότι η κατανοµή  των σχετικών πιστώσεων στη σχολική επιτροπή πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων, ανήκει στο δήµο. Μάλιστα, η απάντηση δεν ήρθε µόνο σε εµάς, αλλά στάλθηκε και στο δήµο», είπε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι: «Εγώ ξεκαθάρισα τη θέση µου δεν είµαι ειδικός, ούτε ξέρω από αυτά τα θέµατα, αλλά βλέπω µια εικόνα που µε σοκάρει, ρωγµές σε ένα κτίριο που µπαινοβγαίνουν παιδιά, οπότε οι αρµόδιοι θα πρέπει να δουν τι συµβαίνει, όσον αφορά στην στατικότητα του κτιρίου και την συντήρηση».

«Πληρώσαµε υδραυλικό για να φτιάξει τις τουαλέτες»

Το «χέρι στην τσέπη» έβαλε ο σύλλογος γονέων κα κηδεµόνων του σχολείου, ούτως ώστε «να γίνει συντήρηση σε βασικά τεχνικά θέµατα», όπως είπαν στην Karfitsa. «Υπάρχουν ρωγµές στο κτίριο εδώ και χρόνια, θεωρούσαµε ότι κάποια στιγµή θα τα διόρθωναν, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει. Εµείς καλέσαµε τον δήµαρχο, ο οποίος ήρθε αλλά δεν έκανε τίποτα στη συνέχεια. Από τεχνικής αλλά και οπτικής πλευράς οι ρωγµές µας προβληµατίζουν σαν γονείς. Ανησυχούµε, καθώς σε περίπτωση κάποιου σεισµού θέλουµε να είµαστε σίγουροι ότι τα παιδιά µας δεν θα πάθουν κάτι. Σε αυτό το σχολείο καθηµερινά περνούν την είσοδο 170 µε 200 παιδιά», αναφέρει ο σύλλογος. Επιπλέον, «το σχολείο εδώ και χρόνια δεν συντηρείτε και αναφερόµαστε στο γεγονός ότι µας πηγαίνουν από καλοκαίρι σε καλοκαίρι λέγοντας µας ότι θα βαφτεί και έχει φτάσει στο σηµείο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά να είναι άβαφο τα τελευταία δέκα χρόνια. Λόγω της παλαιότητας του κτιρίου εντοπίζονται και υγρασίες». Μάλιστα, σύµφωνα µε το σύλλογο η παραπάνω κατάσταση τους οδήγησε να χρηµατοδοτήσουν οι ίδιοι τη συντήρηση στις τουαλέτες του σχολείου. «Φέτος βάλαµε υδραυλικό και έφτιαξε τις τουαλέτες, καζανάκια, βρύσες και το πλήρωσε ο σύλλογος. Πλέον, σκεφτόµαστε όσον αφορά στις ρωγµές και στο βάψιµο εσωτερικά και εξωτερικά που χρειάζεται το σχολείο, να ζητήσουµε κάποια δωρεάν από κάποια ή κάποιες µεγάλες εταιρείες ώστε να µας βοηθήσουν».

«Σε επικείµενο σεισµό το κτίριο θα µείνει όρθιο»

«Πέρσι τον Μάιο είχα γυρίσει όλα τα σχολεία µόνος µου και πριν από δυο µήνες πάλι είχα πάει ξανά, αυτή τη φορά µαζί µε µηχανικό του δήµου, που είναι γνώστης και καταγράψαµε τα προβλήµατα από τα πιο µικρά µέχρι τα πιο µεγάλα. Όπου καταγράψαµε  πρόβληµα σιγά σιγά προχωράµε σε κάθε σχολείο για να το λύσουµε, αλλά όπως καταλαβαίνεται όλα µαζί δεν µπορούν να γίνουν», είπε µιλώντας στην Karfitsa ο εντεταλµένος δηµοτικός σύµβουλος παιδείας του δήµου, Κοσµάς Γυµνόπουλος. Για το 1ο δηµοτικό σχολείο ο κ. Γυµνόπουλος υπογράµµισε ότι πριν από λίγα χρόνια εµφύτευσαν δοκούς. «Το κτίριο έχει τέτοια ευστάθεια που σύµφωνα µε γνώµες µηχανικών και άλλων αρµοδίων λένε ότι µπορεί σε έναν επικείµενο σεισµό ακόµα κι αν πέσουν όλα τα κτίρια των Αµπελοκήπων, αυτό το κτίριο θα µείνει όρθιο. Δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο και δεν έχει πρόβληµα. Απλά υπάρχουν δυο κτίρια, το παλιό και το νέο στο ενδιάµεσο, λόγω συστολής-διαστολής υπάρχει ένα µικρό άνοιγµα, αλλά και γι’ αυτό φροντίσαµε ήδη και ξεκινήσαµε αρµοκάλυπτρα για να καλύψουµε αυτές τις ρωγµές, αλλά επικίνδυνα δεν είναι για κανέναν λόγο», ξεκαθάρισε ο κ. Γυµνόπουλος.

«Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας»

Απάντηση για τις «επικίνδυνες» ρωγµές έδωσε από την πλευρά του και ο δήµαρχος Αµπελοκήπων – Μενεµένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Το 1ο Δηµοτικό σχολείο Αµπελοκήπων στεγάζεται σε κτίριο του οποίου το ένα τµήµα κατασκευάσθηκε τη δεκαετία του 1930 και το άλλο τµήµα το 1955. Μεταξύ των δύο κτιρίων υπάρχει κατασκευαστικός αρµός (αρµός διαστολής). Το 2005, στην πίσω πλευρά του σχολείου επί της οδού Πανταζοπούλου, κατασκευάστηκε νέο κτίριο (χώροι υγιεινής και γραφεία) σε επαφή µε το υφιστάµενο κτίριο, όπου και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει κατασκευαστικός αρµός. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσιολογικό να εµφανίζονται ρωγµές στα συγκεκριµένα σηµεία, οι οποίες όµως δεν επιφέρουν καµία επίπτωση στην στατική επάρκεια του κτιρίου», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ο δήµαρχος. Προβλήµατα µε την στατικότητα του εντοπίστηκαν κατά το παρελθόν σύµφωνα µε την ανακοίνωση η οποία αναφέρει «το 2006 ολοκληρώθηκε το έργο «Επισκευή πεσσών ισογείου και ορόφου της 1ης ΕΣΕ» µε το οποίο έγινε στατική ενίσχυση µε µανδύες στους πεσσούς του κτιρίου. µε κόστος 245.000,00 ευρώ.  Επίσης, το 2005 ολοκληρώθηκε το έργο «Ανακατασκευή χώρων υγιεινής και συντήρηση σχολικού συγκροτήµατος της 1ης ΕΣΕ», συνολικού κόστους 423.000,00. Με το προαναφερθέν έργο κατασκευάσθηκαν νέοι χώροι υγιεινής (νέο κτίριο σε επαφή µε το υφιστάµενο), αντικαταστάθηκε η κεραµοσκεπή του κτιρίου, αντικαταστάθηκαν όλα τα εξωτερικά κουφώµατα, βάφτηκε εσωτερικά και εξωτερικά το σχολείο και εκτελέστηκαν πολλές ακόµη εργασίες για τη συντήρηση και εκσυγχρονισµό του. Άλλα σηµαντικά έργα που εκτελέστηκαν στο συγκεκριµένο σχολικό συγκρότηµα είναι η διαµόρφωση του ολοήµερου σχολείου µε κόστος 103.500,00 ευρώ (ολοκληρώθηκε το 2004) και η διαµόρφωση της αυλής που ολοκληρώθηκε το 2005 µε κόστος 87.200,00 ευρώ. Σε απάντηση λοιπόν του κ. Κυριλλίδη για την ‘’αδιαφορία’’ που επιδεικνύει η Δηµοτική Αρχή, παραθέτουµε έργα συνολικού κόστους 858.700,00 ευρώ».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.