, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποδόσφαιρο των… δικαστηρίων

φωτο eurokinissi.gr

του Βασίλη Μάστορα
Το φετινό καλοκαίρι θα προστεθεί στο µακρύ κατάλογο των καλοκαιριών που ανέβηκε το θερµόµετρο της αντιπαράθεσης στο ποδόσφαιρο µεταξύ των οµάδων,  γιατί θα επικυρωθούν οι βαθµολογίες ενώ θα υπάρχουν εκκρεµοδικίες. Αυτό είναι ένα γνωστό σκηνικό και λίγο πολύ το έχει αφοµοιώσει η αθλητική κοινωνία.
Το ζήτηµα που µπαίνει έχει να κάνει µε τους λόγους που χρόνια τώρα δε µπαίνει τάξη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ενώ υπάρχουν νόµοι που διέπουν τη λειτουργία του. Εάν κάποιος αναλύσει όλα όσα συµβαίνουν τα τελευταία χρόνια θα καταλήξει σ’ ένα συµπέρασµα: οι νόµοι έχουν… ελαστικότητα και πολλές φορές ερµηνεύονται αναλόγως µε το ποιες οµάδες έχουν αντιδικία.
Προφανώς το σύστηµα του ποδοσφαίρου έχει δηµιουργήσει ένα δικό του «εργαλείο» ώστε να υπάρχει διαχρονικά ένα µαξιλάρι για τις οµάδες τις οποίες θέλει να εξυπηρετήσει. Διαφορετικά, δε δικαιολογείται κάθε καλοκαίρι να ακούγονται φωνές διαµαρτυρίας από οµάδες που υποστηρίζουν ότι αδικήθηκαν από την επιλεκτική εφαρµογή των νόµων.
Κι αν στην περίπτωση της πολιτικής δικαιοσύνης µπορεί να υπάρξουν δικαιολογίες για την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων, στην αθλητική δεν υπάρχουν λόγοι καθυστέρησης. Οπότε είναι αδιανόητο να επικυρώνονται βαθµολογίες ενώ εκκρεµούν υποθέσεις στα γραφεία των δικαστών γιατί υπάρχει η δυνατότητα να «τρέξουν» οι υποθέσεις. Πολύ δε περισσότερο όταν οι αποφάσεις αυτές µπορεί να επηρεάσουν την τελική κατάταξη των οµάδων. Όπως για παράδειγµα στην περίπτωση των αγώνων του Ολυµπιακού µε την ΑΕΚ και τον Πλατανιά.
Η Super League βιάζεται να επικυρώσει τον βαθµολογικό πίνακα για τις θέσεις 1-5 µε επιχείρηµα τα πλέϊ-οφ. Mάλιστα, άγνωστο για ποιο λόγο, παροτρύνεται και από τον Πανιώνιο και τον Παναθηναϊκό. Θα περίµενε κάποιος οι δύο οµάδες να ζητήσουν το αντίθετο από τη διοργανώτρια του Πρωταθλήµατος, αλλά όπως φαίνεται λίγο τους νοιάζει να γίνουν βήµατα προόδου στο ποδόσφαιρο. Χρόνια τώρα οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κρύβουν τα προβλήµατα κάτω από το χαλί και µόνο όταν… σκοντάφτουν στο πρόβληµα χαλούν τον κόσµο µε τις φωνές τους. Τότε όµως είναι πολύ αργά…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.