, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

ΠΟΕΔΗΝ: Τραγική υποστελέχωση των νησιών σε διασώστες ΕΚΑΒ

Ακόμη ένα καλοκαίρι με σημαντικές ελλείψεις σε διασώστες του ΕΚΑΒ θα περάσουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες στα νησιά του Αιγαίου. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες των διαγωνισμών για μόνιμο καθώς και για επικουρικό προσωπικό στο ΕΚΑΒ είχε ως αποτέλεσμα να μην προσληφθούν διασώστες στα νησιά του Αιγαίου.
Την τελευταία στιγμή, επιχειρείται με «μπαλώματα» να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, και συγκεκριμένα με εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα προς τα νησιά – ουσιαστικά πρόκειται για μετακινήσεις που για να κλείσουν «τρύπες» στα νησιά, ανοίγουν άλλες στην ηπειρωτική χώρα.
«Το Υπουργείο Υγείας δεν ενίσχυσε τους τομείς του ΕΚΑΒ με προσλήψεις, μόνιμο ή επικουρικό προσωπικό, οι οποίες θα έλυναν το πρόβλημα σε μόνιμη βάση. Βασίζεται και πάλι στις εθελοντικές μετακινήσεις διασωστών από την υπόλοιπη χώρα κατά την διάρκεια της άδειάς τους. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι, γιατί, αν και υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ενίσχυση των νησιών μας με εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να υπάρχει επαρκή λειτουργία του ΕΚΑΒ, δεν προχώρησαν οι προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών διασωστών πριν την αναστολή των προσλήψεων λόγω των βουλευτικών εκλογών;» διερωτάται το προεδρείο της Ομοσπονδίας.
Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει πως ο ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) «μαγειρεύει» τους τελευταίους μήνες τα οριστικά αποτελέσματα επικουρικού προσωπικού μέσω του προγράμματος PHILOS. Η μεγάλη καθυστέρηση έχει ως αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των δομών υγείας στα νησιά του Αιγαίου που υπάρχουν δομές φιλοξενίας προσφύγων. Συγκεκριμένα, 104 διασώστες εκ των οποίων οι 50 για τα νησιά του Αιγαίου (Ρόδος 7, Κως 6, Κάλυμνος 4, Λέρος 3, Σάμος 7, Χίος 7 και Μυτιλήνη 16) περιμένουν ακόμη να υπογράψουν συμβάσεις.
«Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία το καλοκαίρι θα έχει περάσει» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
Χαρακτηρίζει επίσης «σταγόνα στον ωκεανό» την προκήρυξη 5Κ/2018 η οποία περιλάμβανε 37 θέσεις διασωστών στο ΕΚΑΒ – με τις 8 θέσεις να αφορούν νησιά με υποστελεχωμένες υπηρεσίες ΕΚΑΒ (Ικαρία 1, Κάλυμνος 1, Κως 2 και Ρόδος 4). «Η έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων πάει για μετά τις εκλογές. Η πρόσληψη τους σίγουρα για μετά το καλοκαίρι» τονίζει ο κ. Γιαννάκος.
Αλλά και η έγκριση για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού (100 διασώστες πανελλαδικά) έγινε με προβληματικά αντανακλαστικά, δηλαδή τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην καλυφθούν οι περισσότερες θέσεις. Υπάρχουν 10 κενές θέσεις (Μυτιλήνη 7, Πάρος 1, Ρόδος 1, Χίος 1).
Πώς έχει διαμορφωθεί η εικόνα των ελλείψεων σε 7 νησιά
Τα νησιά με τα σημαντικότερα προβλήματα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι τα εξής:
ΜΥΚΟΝΟΣ: Αν και η δύναμη του ΕΚΑΒ είναι 10 διασώστες, υπάρχουν σχεδόν οι μισοί (6). Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κενές βάρδιες οι οποίες καλύπτονται με υπερεργασία και με εθελοντικές μετακινήσεις από άλλες περιοχές. Στο πιο τουριστικό νησί των Κυκλάδων υπάρχει ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, και τα κενά καλύπτουν δύο ιδιωτικά ασθενοφόρα κλινικών.
ΠΑΡΟΣ: Στο ΕΚΑΒ εργάζονται 9 διασώστες. Με μετακινήσεις από άλλες περιοχές και «κομμένα ρεπό» υπάρχει ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση. Ωστόσο, θεωρείται αναγκαία η ενίσχυση του τομέα με άλλους 2 μόνιμους διασώστες.
ΚΩΣ: Στο νησί επιχειρεί ένα ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια, παρότι πρόκειται για ένα νησί με μεγάλες αποστάσεις και δεκάδες χιλιάδες κόσμου τους θερινούς μήνες. Πολλές ημέρες τον μήνα η βάρδια 3μμ – 11μμ μένει ακάλυπτη. «Στην πράξη απαγορεύεται τις απογευματινές ώρες να υπάρξει έκτακτο περιστατικό» λένε σαρκαστικά οι διασώστες. Οι 5 διασώστες που υπάρχουν εργάζονται 6 ημέρες την εβδομάδα, δεν μπορούν να πάρουν άδεια και τους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό.
ΧΙΟΣ: Έχουν απομείνει 13 διασώστες στα επείγοντα. Το κύμα των τουριστών αλλά και των προσφύγων αυξάνει δραματικά τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν – απαιτούνται 3 ασθενοφόρα το πρωί και 2 ασθενοφόρα το απόγευμα και τη νύχτα για την επαρκή στελέχωση του ΕΚΑΒ. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης προσωπικού υπάρχει μόνο 1 ασθενοφόρο σε κάθε βάρδια και δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και δεύτερο τα πρωινά, με ότι αυτό συνεπάγεται στην άμεση παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας στους πολίτες.
ΛΕΣΒΟΣ: Το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Έτσι, και στα τέσσερα Κέντρα Υγείας του νησιού υπάρχουν κενές βάρδιες στο πρόγραμμα των ασθενοφόρων με αποτέλεσμα το ΕΚΑΒ να μην προλαβαίνει να εξυπηρετήσει τα περιστατικά. Οι ανάγκες σε προσωπικό λόγω και του προσφυγικού είναι μεγάλες.
ΡΟΔΟΣ: Και στο μεγάλο νησί των Δωδεκανήσων το ΕΚΑΒ αποδυναμώθηκε με τη λήξη των συμβάσεων μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Τα 3 ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση δεν επαρκούν. Χρειάζεται τουλάχιστον άλλο ένα. Στο νησί λειτουργεί και Βάση αεροδιακομιδών.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ: Έχουν απομείνει 4 διασώστες και χρειάζονται άλλοι 7. Με εθελοντικές μετακινήσεις, με τη συνδρομή του νοσοκομείου και με «κομμένα ρεπό» των διασωστών υπάρχει 24ωρη κάλυψη.
Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.