, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποια είναι η πραγματική λύση για τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη και τις 90 περίπου ανεξέλεγκτες χωματερές…

Οι 90 ανεξέλεγκτες χωματερές στο Νομό Θεσσαλονίκης είναι ένα  πραγματικό γεγονός. Σε αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.
Της ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΣΙΛΟΓΛΟΥ*
Οι  χωματερές αυτές στο Νομό Θεσσαλονίκης θα πρέπει να κλείσουν άμεσα γιατί ο αέρας μεταφέρει επικίνδυνες χημικές ουσίες, επιβλαβείς για τον οργανισμό. Περιέχουν υδροχλώριο, διοξίνες, κάδμιο, αμίαντο κλπ. Αυτές οι ουσίες, πέρα από τον αέρα μολύνουν και το υπέδαφος και κατ’ επέκταση τα υπόγεια ύδατα με τα τοξικά μέταλλα.
Κάτω από το νερό στην Αρετσού βρίσκεις καρέκλες, παπούτσια, μοκέτες, πλαστικά. Το πλαστικό μεταφέρεται στο ευρύτερο περιβάλλον του θαλάσσιου χώρου και πλήττει το οικοσύστημα.
Κι όμως, υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις που έχουνε δώσει λύση σε αυτό το θέμα. Πέρα από τις ευρωπαϊκές, υπάρχουν και χώρες όπως η Αμερική, οι Φιλιππίνες, η Ταιβάν, το Καζακστάν, το Αζαρμπαϊστάν κλπ., που έχουνε αναπτυχθεί σε αυτό το κομμάτι με απίστευτες απολαβές, περιβαλλοντολογικές και οικονομικές, για τους δήμους τους.
Η λύση είναι:
Η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τα σκουπίδια και άδειασμα όλων των χωματερών, παλιών και νέων. Οι εκπομπές καυσαερίων του εργοστασίου θα είναι σχεδόν μηδενικές και πολύ πιο αυστηρές από το πρωτόκολλο του Κιότο, λόγω ειδικών φίλτρων.
Σε κάποιο ταξίδι μου για λόγους επαγγελματικούς, έχω δει από κοντά τη λειτουργία αυτού του εργοστασίου και πραγματικά εντυπωσιάστηκα!
Ένα σημαντικό ατού είναι η ανάπλαση του χώρου των χωματερών με δενδροφυτεύσεις. Η κατασκευή του μπορεί να επιτευχθεί επάνω στο χώρο των χωματερών και μέσα σε οκτώ μήνες αφού παρθεί η απόφαση εκτέλεσης του έργου. Το κόστος δημιουργίας τέτοιου εργοστασίου είναι ανταποδοτικό λόγω της πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος στα δίκτυα και έτσι η απόσβεση του κόστους κατασκευής του εργοστασίου γίνεται το αργότερο σε 7 χρόνια.
Συνοψίζουμε λοιπόν τα οφέλη για το δήμο:

  • Κέρδη από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Καθαρισμός του περιβάλλοντος και της ευρύτερης περιοχής των χωματερών και έτσι επιτυγχάνουμε τη λύση ενός κοινωνικού και περιβαντολλογικού προβλήματος.
  • Αύξηση θέσεων εργασίας από τη δημιουργία του εργοστασίου και δυνατότητα υποστήριξης των θέσεων αυτών, καθώς το εργοστάσιο θα έχει έσοδα.
  • Όσο περισσότερα σκουπίδια τροφοδοτούν το εργοστάσιο, τόσο μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στα έσοδα θα υπάρχει.
  • Σαφώς και αυτό είναι μία επιπρόσθετη δυνατότητα μείωσης των δημοτικών τελών, λόγω του ότι ο δήμος πληρώνει για κάθε κιλό σκουπιδιών που ρίχνει στη χωματερή.

Απαραίτητη βέβαια είναι η συνεργασία του δήμου με τους φορείς διαχείρισης σκουπιδιών, περιφέρεια κλπ. Επιτέλους θα πρέπει να καθίσουν όλοι στο ίδιο τραπέζι και να δούνε το όφελος για το περιβάλλον, την  πόλη, τους δημότες και τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή τη λύση.
* Η Έλενα Βασίλογλου είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του Νίκου Ταχιάου
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.