, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποια είναι τα συμπτώματα της ωορρηξίας

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, πιθανότατα θα είστε προσεκτικοί για τα συμπτώματα ωοθυλακιορρηξίας, για να μάθετε ποια ημέρα θα έχετε ωορρηξία.
Μόλις την εντοπίσετε, μπορείτε στη συνέχεια να έχετε σεξουαλική επαφή η οποία μπορεί να σας οδηγήσει σε εγκυμοσύνη.Συμπτώματα ωορρηξίας
Κατανόηση του κύκλου σας
Η κατανόηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολη αν γνωρίζετε τι ψάχνετε.
Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός! Μπορείτε να γνωρίσετε αρκετά ώστε να είναι σε θέση να ανιχνεύσει την ωορρηξία μετά από ένα μόνο κύκλο. Με τόσο απλή, αλλά θαυμάσια γνώση, θα μπορούσατε να συντομεύσετε το ταξίδι σας για να μείνετε έγκυος.
Από την πρώτη ημέρα του εμμηνορροϊκού σας κύκλου (όταν ξεκινά η περίοδος) μέχρι την ωορρηξία, αυτό ονομάζεται φάση των ωοθυλακίων.
Από την ωορρηξία μέχρι το τέλος της περιόδου σας, ονομάζεται ωχρινική φάση , η οποία συνήθως διαρκεί 12 έως 16 ημέρες. Η ημέρα της ωορρηξίας θα καθορίσει το μήκος του κύκλου σας και όχι την πρώτη ημέρα της περιόδου σας.
Η καταγραφή του κύκλου σας καθημερινά θα σας βοηθήσει να υπολογίσετε τα μήκη των ωοθυλακικών και ωχρινικών φάσεων, που είναι χρήσιμες πληροφορίες.
Τι προκαλεί την ωορρηξία στο σώμα σας;
Οι ωοθήκες σας είναι καταπληκτικά όργανα σε σχήμα αμυγδάλου. Αναπτύσσουν ωοθυλάκια που περιέχουν ωάρια κατά την προετοιμασία για ωορρηξία.
Κάθε κύκλος, η ωοθυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH) προάγει την ανάπτυξη περίπου 5-12 ωοθυλακίων. Το πιο κυρίαρχο θυλάκιο απελευθερώνεται στην ωορρηξία.
Τα αναπτυσσόμενα θυλάκια παράγουν οιστρογόνα. Ως αποτέλεσμα των υψηλών επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα σας, η ωχρινοποιητική ορμόνη (LH) ενεργοποιεί την ωορρηξία στο σώμα σας.
Η ωορρηξία εμφανίζεται περίπου 12-24 ώρες μετά την αύξηση της LH, όταν το ώριμο θυλάκιο εκρήγνυται μέσω του τοιχώματος των ωοθηκών.
Εάν το σπέρμα περιμένει το αυγό ή εάν έχετε σεξουαλική επαφή σε αυτό το σημείο, θα μπορούσατε πολύ να μείνετε έγκυος.
Για το 90% των γυναικών, το μήκος του κύκλου μπορεί να κυμαίνεται από 23-35 ημέρες, με την ωορρηξία να εμφανίζεται στο μέσο του κύκλου.
Οι γυναίκες έχουν κάθε μήνα ωορρηξία;
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες κάθε μήνα ωορρηξία. Εάν μια ωοθήκη δεν παράγει ώριμο ωοθυλάκιο, δεν εμφανίζεται ωορρηξία. Αυτό ονομάζεται εμμηνορροϊκός κύκλος χωρίς ωορρηξία.
Το ενδομήτριο αναπτύσσεται ως συνήθως, αλλά δεν απελευθερώνεται αυγό. Ένα μικρό ποσοστό των γυναικών μπορεί να απελευθερώσει δύο ή περισσότερα αυγά εντός περιόδου 24 ωρών. Δεν είναι δυνατή η απελευθέρωση περισσότερων αυγών μετά από αυτό το διάστημα, λόγω ορμονικών αλλαγών στο σώμα. Μόλις γονιμοποιηθεί ένα ωάριο, οι ορμόνες θα αποτρέψουν την απελευθέρωση οποιωνδήποτε μελλοντικών αυγών, προκειμένου να προστατεύσουν και να προωθήσουν την εγκυμοσύνη.
Πηγή baby.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.