, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ποιοι συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία…

Εικοσιτετράωρη απεργία την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 των ΟΑΣΘ, ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, ΠΝΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ,  ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ καθώς και υπηρεσίες δημόσιας υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ). Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μεταφοράς. Σε αγωνιστική κινητοποίηση καλεί τους εργαζόμενους στους Δήμους και η ΠΟΕ-ΟΤΑ (απεργιακή συγκέντρωση Πλατεία Κλαυθμώνος – Αθήνα – 11.00 π.μ.). Εικοσιτετράωρη απεργία κήρυξε και η ΠΟΣΠΕΡΤ «Αυτή η απεργία έχει ήδη αποκτήσει πανυπαλληλικά–πανεργατικά χαρακτηριστικά, με τη συμμετοχή των εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η ΑΔΕΔΥ.
Στάση εργασίας σε μετρό, ηλεκτρικό, τραμ, τρόλεϊ της Αθήνας ενώ απεργούν και στον ΟΑΣΘ. Οι εργαζόμενοι, μεταξύ άλλων, διεκδικούν «άμεση αναμόρφωση του Προϋπολογισμού, έτους 2018, για να ανατραπούν εδώ και τώρα οι δραματικές περικοπές των κοινωνικών δικαιωμάτων και η σχεδιαζόμενη φοροκαταιγίδα».
Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Ειδικότερα, ματαιώνονται τα βραδινά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη που αναχωρούν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης. Οι αμαξοστοιχίες 600/601 (από Αθήνα και Θεσσαλονίκη) που αναχωρούν στις 23:55 και 23:00 αντίστοιχα, το βράδυ της Πέμπτης, θα κυκλοφορήσουν μετά τη λήξη της απεργίας. Για τις αμαξοστοιχίες των οποίων τα δρομολόγια επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχει προληπτικά κλείσει το σύστημα έκδοσης εισιτηρίων. Οι επιβάτες ωστόσο που επρόκειτο να ταξιδέψουν το χρονικό διάστημα αυτό και έχουν ήδη αγοράσει εισιτήρια από φυσικά σημεία πώλησης, δικαιούνται επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων είτε σε μετρητά, είτε με τη μορφή «κουπονιού ταξιδίου». Αναλυτικά, τα όσα ισχύουν βάσει των σιδηροδρομικών κανονισμών σε περιπτώσεις ακυρώσεων δρομολογίων λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων, αναφέρονται στο παρακάτω σύνδεσμο www.trainose.gr και στο τηλέφωνο 14511.
Η απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει από τις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης, έως τις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία των ναυτικών αναφέρει, ότι «για μια ακόμη φορά, δυστυχώς, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών, όχι μόνον δεν επιλύονται εκ μέρους των κυβερνώντων, αλλά αντίθετα θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα νέα προαπαιτούμενα και με τις προωθούμενες, νέες ρυθμίσεις και περικοπές, κατ΄ εντολή του τρίτου μνημονίου».
Η 4ωρη στάση εργασίας (08:00 – 12:00) του Πανελλήνιου Συλλόγου Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που συμμετέχει με αυτό τον τρόπο στις κινητοποιήσεις της ΑΔΕΔΥ, αναγκάζει τις αεροπορικές εταιρείας να τροποποιήσουν το πρόγραμμα πτήσεων την Πέμπτη. Έτσι, η Olympic Air ανακοίνωσε αλλαγές στις ώρες αναχώρησης σε οκτώ σκέλη πτήσεων εσωτερικού. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι επιβάτες όπως επισκέπτονται το site της Olympic Air www.olympicair.com ή καλούν στα κάτωθι τηλέφωνα: 801 801 0101 (από σταθερό), 2103550500 (από κινητό).
Τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) καλούν τα μέλη τους να λάβουν μέρος στην απεργία και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιηθούν ανά την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης, οι δημόσιες δομές υγείας θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των έκτακτων περιστατικών. Η ΠΟΕΔΗΝ με ανακοίνωσή της καλεί τα μέλη της να λάβουν μέρος στην προσυγκέντρωση που θα γίνει την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας Επαρκή χρηματοδότηση ΕΣΥ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ – ΕΚΑΒ
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατά της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ προχωρά η ΓΕΝΟΠ την προσεχή Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου. Στα αιτήματα της απεργίας, εκτός από την ακύρωση του σχεδίου πώλησης των μονάδων με τα αντίστοιχα ορυχεία, περιλαμβάνονται η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η πραγματοποίηση προσλήψεων προσωπικού και η επαναφορά του 17% των μετοχών της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ στο ελληνικό Δημόσιο. Η συμφωνία με τους δανειστές, υπενθυμίζεται, προβλέπει τη διενέργεια market test για την πώληση των μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης, καθώς και της μονάδας της Φλώρινας μαζί με την άδεια για κατασκευή δεύτερης μονάδας και τα αντίστοιχα ορυχεία. Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι το «καλάθι» αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% της λιγνιτικής ισχύος που είχε συμφωνηθεί, καθώς στις συγκεκριμένες μονάδες, μέχρι την οριστική απόσυρσή τους, δεν απαιτείται καμία απολύτως επένδυση, είναι αποδοτικότερες και εντάσσονται πρώτες στο σύστημα αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σε αντίθεση με τις μονάδες που απομένουν στη ΔΕΗ, για τις οποίες απαιτούνται επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να λειτουργήσουν μετά τον Ιούνιο του 2020.
Στις 14 Δεκέμβρη οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους εργαζόμενους στον Δημόσιο και τον Ιδιωτικό τομέα απεργούν για «τα αυτονόητα δικαιώματά μας και να σταματήσουμε τη λαίλαπα των μνημονιακών μέτρων».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.