, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Ποιοι είναι οι «γαλάζιοι» αντάρτες που βρίσκονται στις «μαύρες λίστες» της ΝΔ

Να στείλει ηχηρό μήνυμα νίκης στις περιφερειακές εκλογές και μάλιστα από τον πρώτο γύρο, είναι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας. Το ηγετικό «γαλάζιο» επιτελείο θεωρεί ότι οι 13 περιφέρειες και οι δήμοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελούν το «κρας τεστ» στο πεδίο των πολιτικών εντυπώσεων στην εκλογική αναμέτρηση.

Η ΝΔ έχει συντριπτική υπεροχή έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που «θα ηττηθεί κατά κράτος», όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Χριστίνα Κοραή στο newpost.gr, η εκτίμηση είναι ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές είτε γίνουν μαζί με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαίου (ο πρώτος γύρος), είτε μία εβδομάδα νωρίτερα (19/5), γιατί η κυβέρνηση Τσίπρα δεν είναι και η πλέον αξιόπιστη και βαδίζει με την τακτική του βλέποντας και κάνοντας, τα δεδομένα δεν αλλάζουν. Στον αυτοδιοικητικό χάρτη οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας θα έχουν γαλάζιο χρώμα. «Αν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην κερδίσει ούτε μία περιφέρεια» είναι η γραμμή που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στα στελέχη και τους ψηφοφόρους. Συνεχίζοντας τις περιοδείες του, την Τετάρτη θα βρεθεί στη Μυτιλήνη και πιθανόν την Παρασκευή στη Θράκη προς ενίσχυση των εκεί υποψηφίων περιφερειαρχών που έχουν απέναντι τους «αντάρτες».

«Μαύρη λίστα»

Στα γαλάζια «αντάρτικα» που έχουν φυτρώσει σε όλη την Ελλάδα σαν μανιτάρια λόγω της απλής αναλογικής, η ΝΔ εστιάζει κυρίως σε δύο περιφέρειες. Στην «μαύρη λίστα» έχει βάλει τον Πέτρο Τατούλη στην περιφέρεια Πελοποννήσου που κατεβαίνει απέναντι από τον Παναγιώτη Νίκα που έχει το χρίσμα και τον Σπύρο Σπύρου στο Ιόνιο που κατεβαίνει απέναντι στην επίσημη υποψήφια της ΝΔ Ρόδη Κράτσα.

«Ο Τατούλης εμφανίζεται ως Μέγας Ναπολέων, ως «ιδιοκτήτης» της Πελοποννήσου που θέλει για τον εαυτό του την περιφέρεια, για την κόρη του τη Βουλή και για την οικογένεια του τα υπόλοιπα» δήλωσε στο Newpost στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ακολουθεί την τακτική ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, ούτε βάζει την αριθμητική πάνω από τις αρχές της παράταξης» τόνισε. «Τις αρχές και αξίες της ΝΔ, τις έχει παραβιάσει ο Π.Τατούλης, σε αντίθεση με τον Παναγιώτη Νίκα που είναι ένας σοβαρός άνθρωπος με επιτυχημένη αυτοδιοικητική εμπειρία. Την ώρα της κάλπης αυτό πρέπει να θυμούνται οι νεοδημοκράτες».

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ με σκληρή γλώσσα μίλησε και για τον Σπύρο Σπύρου. Επισήμανε ότι «το κόμμα τον στήριξε και για περιφερειάρχη και για βουλευτή και σήμερα εκείνος εμφανίζεται αγνώμων και επιμένει σε μια υποψηφιότητα μόνο και μόνο για να κάνει κακό στην υποψήφια της ΝΔ Ρόδη Κράτσα». «Οι νεοδημοκράτες δεν πρέπει να ξεχνούν ποιοί επιχειρούν να ανακόψουν τη δυναμική της ΝΔ, εξυπηρετώντας τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. «Πρέπει να είμαστε αμείλικτοι μαζί τους.»

Η κόντρα Κράτσα -Σπύρου είναι μεγάλη. Με αφορμή τις δηλώσεις Σπύρου με τις οποίες αμφισβήτησε τις διαδικασίες ανάδειξης των υποψηφίων, η κυρία Κράτσα τον αποκάλεσε «αχάριστο αντάρτη» «ανύπαρκτο βουλευτή και περιφερειάρχη», αλλά και «έναν από τους υπεύθυνους για την κατάσταση της Κέρκυρας και των άλλων νησιών του Ιονίου».

Για τις διαδικασίες που τηρούνται για τα χρίσματα της Ν.Δ. υπενθύμισε ότι σήμερα υπάρχουν επιτροπές επιλογής με επικεφαλής τον πρώην υπουργό και Αντιπρόεδρο της βουλής Νικήτα Κακλαμάνη. Υπενθυμίζεται ότι καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των υποψηφίων και την εξέλιξη του προεκλογικού αγώνα έχει ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο εξ απορρήτων του Κυριάκου Μητσοτάκη Θανάσης Νέζης, ο σύμβουλος στρατηγικής της ΝΔ Τάκης Θεοδωρικάκος και άλλοι.

«Γαλάζιες» περιφέρειες

Η ΝΔ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κάνει και τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της, κερδίζει εφτά από τις 13 περιφέρειες -τις πέντε πιθανόν από τον πρώτο γύρο- και παλεύει σοβαρά άλλες τέσσερις, όπως αναφέρουν κομματικές πηγές.

-Φαίνεται να κερδίζει την περιφέρεια Αττικής με τον Γιώργο Πατούλη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταγράψει ήττα με την Ρένα Δούρου, σε βάρος της οποίας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για την πύρινη λαίλαπα με τους 100 νεκρούς στο Μάτι.

-Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι απόλυτος κυρίαρχος στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Στην περιφέρεια Ηπείρου με μεγάλη διαφορά προηγείται ο Αλέξανδρος Καχριμάνης.

-Στη Δυτική Μακεδονία κάνει περίπατο ο Γιώργος Κασαπίδης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να χάνει μια ακόμη περιφέρεια στην οποία είχε κατεβάσει δικό του υποψήφιο, όπως τονίζουν κομματικές πηγές.

-Στη Θεσσαλία όλα δείχνουν ότι επανεκλέγεται ο Κώστας Αγοραστός.

-Βέβαιη θεωρείται η επανεκλογή του Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο.

-Η Χριστιάνα Καλογήρου έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι του «αντάρτη» Κώστα Μουτζούρη, πρώην πρύτανη του ΕΜΠ τον οποίο στηρίζουν βουλευτές της ΝΔ προκαλώντας ενόχληση στην ηγεσία.

-Στην περιφέρεια Θράκης – Ανατολικής Μακεδονίας ο Χρήστος Μέτιος που ένας λόγος που επελέγη για το χρίσμα ήταν η αποδοχή που έχει στη μουσουλμανική μειονότητα, ως κύριο αντίπαλο έχει έναν «αντάρτη», τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόφορο Τοψίδη και όχι κάποιον του ΣΥΡΙΖΑ.

-Ο υποψήφιος της ΝΔ στην Δυτική Ελλάδα, Νεκτάριος Φαρμάκης, 39 χρόνων, που ήταν έκπληξη, έχει το χρόνο με το μέρος του. Ο «αντάρτης» του ΚΙΝ.ΑΛ Κώστας Σπηλιόπουλος, έχει μεγάλη κόντρα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα τον οποίο στηρίζει επισήμως και ο ΣΥΡΙΖΑ, προς ενόχληση της Χαριλάου Τρικούπη.

-Στην Κρήτη ο υποψήφιος της ΝΔ είναι ο 34χρονος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης «απέναντι στον κουρασμένο Αρναουτάκη που τον στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ» όπως τονίζουν πηγές της Πειραιώς. Ο στόχος είναι μία αξιοπρεπής εκλογική καταγραφή που να στείλει το μήνυμα ότι ο Αλέξης Τσίπρας χάνει δυνάμεις και στα προπύργια του.

-Στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ο Φάνης Σπανός έχει αντιπάλους την Μπατζελή, τον Γκλέτσο, τον Αναγνωστάκη κ.α. Το ποιος θα είναι απέναντί του στον β’ γύρο, θα κρίνει το αποτέλεσμα όπως εκτιμούν στελέχη της ΝΔ.

-Τον δήμο της Αθήνας φαίνεται να κερδίζει ο Κώστας Μπακογιάννης, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος μέχρι στιγμής δεν περνάει στον β´ γύρο, με βάση τις δημοσκοπήσεις. Στον δήμο Θεσσαλονίκης συνεχώς βελτιώνει το προφίλ του ο Νίκος Ταχιάος, ενώ η κυρία Νοτοπουλου του ΣΥΡΙΖΑ κάνει εξαιρετικά χαμηλή πτήση. Απήχηση έχει ο «αντάρτης» Γιώργος Ορφανός. Δεν αποκλείεται ο β´γύρος να εξελιχθεί σε εσωτερική υπόθεση της ΝΔ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.