, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τσέχοι επιχειρηματίες στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες

Δύο εταιρείες τσεχικής «καταγωγής», οι Energeticky a Prumyslovy Holding (EPH) και η Indoverse (Chech) Coal Investments,ήρθαν να προστεθούν στις τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίοι θα δώσουν το “παρών”στην πρώτη φάση του διαγωνισμού της ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες  σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Η Energeticky a Prumyslovy Holding είναι ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς εκτός την Τσεχία, τα περιουσιακά στοιχεία που έχει υπό την κυριότητά της (αξίας 12,8 δισ. ευρώ) επεκτείνονται στη Σλοβακία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βρετανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Διαθέτει μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας, μονάδες βιομάζας, σταθμούς αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς και υποδομές διανομής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Έτσι, αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή θερμότητας στην Τσεχία, τον μεγαλύτερο ηλεκτροπαραγωγό και τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή στη Σλοβακία, ενώ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιγνίτη στη Γερμανία.

Ο Όμιλος περιλαμβάνει 50 εταιρείες και απασχολεί περίπου 25.000 εργαζομένους.

Ανήκει σχεδόν καθ’ ολοκληρία (94%) στον δισεκατομμυριούχο 43χρονο δικηγόρο Daniel Kretinsky, συνιδιοκτήτη της Σπάρτα Πράγας και μεγιστάνα του τσεχικού Τύπου.

Εξίσου θεαματική με την άνοδό του στον τομέα της ενέργειας ήταν και η άνοδός του στον χώρο των Media, αφού μόλις το 2014 αγόρασε την Czech Media Invest από την ελβετική Ringier και τον γερμανικό Axel Springer.

Τελευταία, ο Kretinsky επεκτείνεται και στη Γαλλία, με την απόκτηση  του γαλλικού περιοδικού Εlle και διάφορους τίτλους του ομίλου Lagardere.

Ανταγωνιστής του στη τσεχική αγορά – και τώρα αντίπαλός του και στη διεκδίκηση των μονάδων της ΔΕΗ- είναι ο επίσης δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Pavel Tykac, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της ενέργειας μέσω της Seven Energy, στον όμιλο της οποίας ανήκει η Indoverse (Check) Coal Investments Ltd, που έχει έδρα την Κύπρο.

H Seven Energy έχει τις ρίζες της στον παραδοσιακό κλάδο της  ενέργειας, ξεκινώντας σαν εταιρία εξόρυξης στη Βόρειο Βοημία, όπου βρίσκονται τα δύο μεγάλα λιγνιτικά πεδία του ομίλου, ČSA and Vršany. Το 2013 αγόρασε τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρισμού Chvaletice και τώρα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την τσεχική CEZ για την εξαγορά του λιγνιτικού σταθμού στο Počerady.

Μόνος ιδιοκτήτης του ομίλου είναι ο ανεξάρτητος επιχειρηματίας Pavel Tykač, ο οποίος ξεκίνησε τη δεκαετία του ’90 πουλώντας υπολογιστές και σήμερα είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στα ορυχεία άνθρακα, στη λιγνιτική  ηλεκτροπαραγωγή και το real estate στην Τσεχία.

Με τέσσερις συνεργάτες του ίδρυσε την Motoinvest, η οποία ειδικεύτηκε  στις εχθρικές εξαγορές κατά την περίοδο των μεγάλων ιδιωτικοποιήσεων στην Τσεχία. Τα μεγαλύτερα περιουσιακά του στοιχεία είναι δύο εταιρίες εξόρυξης άνθρακα, τις οποίες διαχειρίζεται μέσω της Indoverse Czech Coal Investments.

Η εταιρία χαρτοφυλακίου του ομίλου, η Seven Energy Ηolding στοχεύει να επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκέςμονάδες ηλεκτρισμού που τροφοδοτούνται με ορυκτά καύσιμα. Πάντως, στην πρώτη του απόπειρα να επεκταθεί εκτός Τσεχίας ο Pavel Tykac έχασε από την ΕΡΗ του Daniel Kretinsky, ο οποίος κέρδισε στον διαγωνισμό για την πώληση δύο λιγνιτικών μονάδων στη Γερμανία.

Η συμμετοχή των τσεχικών εταιρειών προσδίδει αναμφισβήτητα άλλη δυναμική στον διαγωνισμό, σε συνδυασμό με το «ειδικό βάρος» τόσο των εγχώριων «παικτών», όσο και της κινεζικής Beijing Guohua Power, που προέκυψε από τη συγχώνευση των λιγνιτικών μονάδων της Shenhua Group και της China Guodian Group, η οποία «κατέβηκε» με τον Όμιλο Κοπελούζου (μέσω της θυγατρικής του Ομίλου, Damco Energy).

Εξάλλου, η ΓΕΚ Τέρνα, η Ελβαλχαλκόρ του Ομίλου Βιοχάλκο και η Μυτιληναίος, που υπέβαλαν αυτόνομα μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στον κλάδο της βιομηχανίας και της ηλεκτροπαραγωγής.

Πηγή:  worldenergynews.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.