, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι για τις ΝΟΔΕ

photo eurokinissi

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Σε ρυθμούς εσωκομματικών εκλογών κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλη την Ελλάδα όπως και στη Θεσσαλονίκη, καθώς στις 13 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη των νέων προέδρων των νομαρχιακών και δημοτικών τοπικών οργανώσεων της «γαλάζιας» παράταξης. Παράλληλα θα στηθεί ακόμη μια κάλπη για την ανάδειξη χιλίων συνέδρων, σύμφωνα με την εγκύκλιο της Γραμματείας Οργανωτικού που στάλθηκε στις κατά τόπους κομματικές οργανώσεις στις αρχές της εβδομάδας.

Η επιλογή της ηγεσίας της «γαλάζιας» παράταξης να πραγματοποιηθεί η εκλογή χιλίων συνέδρων «αναζωπύρωσε» τα σενάρια ως προς το χρόνο διεξαγωγής του Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ. Σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του προέδρου της ΝΔ, το Συνέδριο του κόμματος δύσκολα πρόκειται να πραγματοποιηθεί πριν τις αρχές Οκτωβρίου ενώ ως ανώτατο όριο ορίζουν τις αρχές του 2019. Το γεγονός είναι πάντως πως όλα θα εξαρτηθούν από το χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών. Όπως και να έχει το επόμενο Συνέδριο της ΝΔ θα αποτελέσει κομβικό σημείο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκης να προχωρά αμέσως μετά τη διεξαγωγή του σε ριζικές αλλαγές σε θέσεις κλειδιά στον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Την Θεσσαλονίκη αναμένεται να επισκεφτεί μέσα στον Μάιο, σύμφωνα με πληροφορίες της karfitsa,  ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν και το πρόγραμμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, ωστόσο όπως ανέφεραν πηγές της ΝΔ, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη δεν πρόκειται να είναι λίγων ωρών αλλά θα υπάρξει ένα… βαρύ πρόγραμμα με επισκέψεις και επαφές με σημαντικούς παράγοντες της πόλης.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη εντάσσεται και στο πλαίσιο της «μάχης» συσπείρωσης ενόψει των προγραμματισμένων εσωκομματικών διεργασιών, καθώς ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται το δυνατό χαρτί της ΝΔ, στην προσπάθεια προσέλκυσης ενός σημαντικού και αντιπροσωπευτικού αριθμού ψηφοφόρων

Ποιοι θα είναι υποψήφιοι για τις νομαρχιακές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης

Πάντως ήδη έχει ξεκινήσει η… κούρσα για την εκλογή των νέων προέδρων Νομαρχιακών Οργανώσεων του κόμματος και στις τέσσερις νομαρχιακές της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της karfitsa, στο Δυτικό Τομέα ισχυρή υποψηφιότητα προβάλει εκείνη του 32χρονου Διονύση Μανωλόπουλου, ο οποίος προέρχεται από την ΟΝΝΕΔ, ενώ απέναντι του αναμένεται να τεθεί ο πρώην πρόεδρος Εργαζομένων της ΕΥΑΘ Δημήτρης Βασιλειάδης. Στον Κεντρικό Τομέα εκ νέου υποψήφιος αναμένεται να είναι ο νυν πρόεδρος Τάσος Εμμανουηλίδης, ο οποίος αν και στήριξε στις εσωκομματικές εκλογές την υποψηφιότητα Τζιτζικώστα φέρεται να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του περιβάλλοντος του προέδρου της ΝΔ. Από την άλλη, σαν υποψηφιότητες που θα μπορούσαν να «παίξουν» δυνατά είναι εκείνες του γιατρού Νίκου Λιακόπουλου και του περιφερειακού συμβούλου της παράταξης Ιωαννίδη και πρώην αντιδημάρχου Βασιλείου Γάκη, πάντως μέχρι στιγμής δεν δείχνει κανένας από τους δύο πρόθυμος για να κατέλθει ως υποψήφιος.

Στον Ανατολικό Τομέα αν και η νυν πρόεδρος Πηνελόπη Ράλλη δείχνει να μην έχει μέχρι στιγμής κάποιον αντίπαλο ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τις αποφάσεις των πρώην προέδρων της συγκεκριμένης ΝΟΔΕ Θόδωρου Μητράκα και Γιάννη Πάιδα, που διαθέτουν ισχυρά ερείσματα στην περιοχή.

Τέλος,  στη ΝΟΔΕ Β’ Θεσσαλονίκης υποψήφιος θα είναι εκ νέου ο νυν πρόεδρος Θωμάς Βράνος ο οποίος δεν φαίνεται να έχει κάποιον αντίπαλο. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα κινείται εντόνως ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Πανοράματος Διονύσης Μάντζαρης, ο οποίος προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

«Η μεγαλύτερη μάχη αναμένεται να δοθεί μεταξύ των υποψήφιων συνέδρων» έλεγε με νόημα στη karfitsa «γαλάζιο» στέλεχος που γνωρίζει καλά τη «γαλάζια»  ανθρωπογεωγραφία στη Θεσσαλονίκη και συμπλήρωνε « η διαδικασία ζωντάνεψε τις τελευταίες μέρες και έτσι θα… σωθεί και η συμμετοχή».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο #710 – 21.04.2018

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.