, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Πολλά και δύσκολα τα ανοιχτά μέτωπα

Του Νίκου Καραμανλή

Την ώρα που ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα αναλώνεται σε συζητήσεις επί συζητήσεων για την υπόθεση Novartis, η κινητικότητα των γειτόνων μας μόνο καλή είδηση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Το πιο κραυγαλέο –και αρκετά πρόσφατο– παράδειγμα είναι η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβανόφ. «Είμαστε οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε το συνταγματικό όνομα της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας”. Αυτό που σκεφτόμασταν τότε, το σκεφτόμαστε και τώρα. […] Από τη στιγμή που πήραμε την απόφασή μας, εμείς πεθαίνουμε, αλλά δεν γυρίζουμε πίσω», δήλωσε με νόημα ο «σουλτάνος», την ώρα που τα τουρκικά πλοία έκοβαν βόλτες πέριξ των Ιμίων. Μία δήλωση που δείχνει ότι οι Σκοπιανοί δεν είναι μόνοι σε αυτό το «παζάρι».

Δεν είναι όμως μόνο το κοινό μέτωπο Άγκυρας – Σκοπίων που πρέπει να προβληματίζει την κυβέρνηση. Οι κινήσεις των Αλβανών εθνικιστών, που αποκτούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, δεν πρέπει να αγνοηθούν. Μπορεί οι φωνές-βλέψεις τους στην Ήπειρο (σ.σ. το κομμάτι που συνορεύει με τη χώρα τους και αποκαλούν «Τσαμουριά») ή το όραμά τους για τη «Μεγάλη Αλβανία» να φαντάζουν γραφικά, όμως κάθε άλλο παρά αμελητέα είναι. Πολλώ δε μάλλον όταν υπόσχονται πως δεν θα μείνουν στα λόγια, ενώ πλέον έχουν σύμμαχο και τον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, που, παρότι προσπαθεί να εντάξει την Αλβανία στην ΕΕ, έχει εγκαταλείψει τη μετριοπαθή ρητορική και μιλάει πλέον για «ζήτημα των Τσάμηδων που παραμένει ανοιχτό».

Δυστυχώς η πατρίδα μας είναι περικυκλωμένη από κράτη με ηγέτες που είτε έχουν αλυτρωτικές τάσεις είτε έχουν χτίσει την πολιτική τους σταδιοδρομία στην εθνικιστική ρητορική και στα ψεύτικα αφηγήματα όπως το «Έθνος των Μακεδόνων». Η ανησυχία, λοιπόν, για τον χρόνο που η κυβέρνηση άνοιξε τόσα πολλά μέτωπα στα εθνικά θέματα (σ.σ. μη λησμονούμε ότι ο Ερντογάν «ξεσάλωσε» μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα) είναι εύλογη. Σε αυτό συντελεί και το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία ανήκουμε και θεωρητικά αποτελεί την «ασπίδα» μας, δεν έχει μάθει να κινείται ως «μεγάλος παίκτης» στη γεωπολιτική σκακιέρα αλλά ως «λογιστής» ή «μεταρρυθμιστής» της οικονομίας.

Και μια και ο λόγος για την οικονομία, παρά τις καλές ειδήσεις, όπως η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας από τον οίκο Moody’s, είναι λάθος να πιστέψει κανείς ότι έχουμε ξεμπερδέψει με τα μνημόνια και τη λιτότητα. Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι αυστηρό και ξεκάθαρο: «Η χώρα θα παραμείνει υπό επιτήρηση, θα πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνημένοι κανόνες. Οι Ευρωπαίοι έχουν επενδύσει πολλά χρήματα στην Ελλάδα και ως εκ τούτου έχουν έννομο συμφέρον να συνεχίσει η Αθήνα τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει όσα έχει υποσχεθεί». Πολλά μέτωπα, δύσκολες αποφάσεις…

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.