, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο στη Συκιά χωρίς γιατρούς

Από το 2006 έχουν να δουν κανονική ιατρική περίθαλψη οι κάτοικοι του πρώην δήμου Τορώνης στη Σιθωνία Χαλκιδικής αφού το πολυδύναμο Περιφερειακό ιατρείο που δημιουργήθηκε για να καλύπτει τις ανάγκες της απομακρυσμένης περιοχής και να εξυπηρετεί κατοίκους επιχειρηματίες και τουρίστες δεν λειτούργησε ποτέ με κανονικό πρόγραμμα και απαρτία γιατρών.
Της Δέσποινας Κρητικού 
Εδώ και 13 χρόνια το σύγχρονο κτίριο που δημιουργήθηκε για να καλύπτει μια περιοχή με 4000 μόνιμους κατοίκους που  πολλαπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες  λειτουργεί 3 φορές την εβδομάδα εκ περιτροπής συνήθως μόνο πρωινές ώρες με επισκέπτες ειδικευόμενους ή αγροτικούς γιατρούς και χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό.  Κατά την έναρξη λειτουργίας του το ιατρείο είχε στελεχωθεί στα χαρτιά με τρείς  οργανικές θέσεις  παθολόγων και ενός παιδιάτρου χωρίς να έχουν καλυφθεί μέχρι σήμερα  ενώ οι αγροτικοί γιατροί που προβλέπεται να στελεχώνουν τη μονάδα πηγαινοέρχονται από το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου που απέχει 60 χιλιόμετρα από τη Σάρτη άλλα ευτυχώς λειτουργεί κανονικά και είναι στελεχωμένο με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
«Πρέπει να αρρωσταίνουμε με βάρδιες και εκ περιτροπής» αναφέρει στην karfitsa o δήμαρχος Σιθωνίας, Κυπαρίσσης Ντέμπλας ο οποίος  κάνει λόγο για τριτοκοσμικές συνθήκες που αναγκάζονται να βιώνουν οι δημότες στο νότιο τμήμα του δήμου Σιθωνίας.
«Ο αγροτικός γιατρός που κανονικά προβλέπεται να έχει 24ωρη βάρδια, απλά πηγαίνει για κάποιες ώρες και ουσιαστικά εξετάζει δεκάδες ασθενείς» αναφέρει ο κ Ντέμπλας  και υπογράμμισε ότι στην ευρύτερη περιοχή ζουν περίπου 500 παιδιά, οι γονείς των οποίων υποχρεώνονται να κάνουν πραγματικό ταξίδι για να μπορέσουν να επισκεφθούν παιδίατρο.
«Για να φτάσει ασθενοφόρο στην περιοχή μπορεί να χρειαστεί έως και μιάμιση ώρα, ενώ υπενθυμίζουμε ότι το νοσοκομείο του Πολυγύρου απέχει 100 χλμ. Κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί εάν υπάρξει κάποιο πολύ επείγον περιστατικό», επισημαίνει ο κ. Ντέμπλας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σιθωνίας, οι τραγικές ελλείψεις στην υγειονομική περίθαλψη των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής «οφείλονται σε άνωθεν παρεμβάσεις, ώστε αγροτικοί γιατροί, πόσω δε μάλλον γιατροί ειδικοτήτων, να μην τοποθετηθούν σε ένα απομακρυσμένο σημείο όπως η Συκιά, αλλά να υπηρετούν είτε στο Κέντρο Υγείας του  Αγίου Νικολάου, είτε ακόμα και στο νοσοκομείο Πολυγύρου.
Σκληρή ανακοίνωση  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Την έντονη διαμαρτυρία τους για τα προβλήματα υποστελέχωσης που υπάρχουν στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Συκιάς εκφράζουν οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας σε επιστολή που απέστειλαν προς το Υπουργείο Υγείας, την 4η ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης και το Γενικό Νοσοκομείο Πολυγύρου.
Στην επιστολή που υπογράφουν ο Πρόεδρος της Τ. Κοινότητας Συκιάς, Δημήτριος Καζάκας και ο Αντιδήμαρχος Σιθωνίας, Βασίλειος Ζήσιος, ζητούν την πλήρωση θέσεων που προβλέπονται στο οργανόγραμμα. Στην ανακοίνωση τους ο πρόεδρος της κοινότητας και ο Αντιδήμαρχος επισημαίνουν ότι στην περιοχή δεν  υπάρχουν ούτε ιδιώτες γιατροί και αυτό κάνει ακόμη περισσότερο επιτακτική τη συνεχή παρουσία γιατρών στη περιοχή μας. «Τώρα βέβαια πρόκειται περί κατορθώματος, πως γίνεται με τρεις θέσεις γιατρών καλυμμένες να έχει η μεν Συκιά τρεις φορές την εβδομάδα γιατρό και η Κοινότητα Σάρτης μία! Μόνο προχειρότητα στον προγραμματισμό θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε.
Φτάνει πια με την συνεχιζόμενη απαξίωση. Είμαστε πολίτες αυτού του τόπου με εισφορά στην εθνική οικονομία και ζητάμε το καλύτερο για τα παιδιά μας, τους δημότες μας και τους χιλιάδες επισκέπτες μας» αναφέρουν  στην επιστολή τους.
Μεταφορά ασθενών σε… καρότσες
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην επιστολή κάτοικοι της περιοχής έχουν γίνε μάρτυρες μεταφοράς ασθενών στο Κ.Υ Αγίου Νικολάου πάνω σε καρότσες προκειμένου να προλάβουν να διανύσουν γρήγορα 60 χιλιόμετρα στενού δρόμου από το Πόρτο Κουφό μέχρι το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου.
Στη Βουλή το θέμα με ερώτηση  δύο τοπικών βουλευτών
Το ζήτημα έχει φτάσει προ ολίγων ημερών στο ελληνικό κοινοβούλιο από δύο βουλευτές του νομού Χαλκιδικής. Η Κυριακή Μάλαμα από τον ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή της προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ζητά να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να καλυφθούν άμεσα οι οργανικές θέσεις του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου.
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Απόστολος Πάνας, κατέθεσε αναφορά με την επιστολή υπογεγραμμένη από τον αντιδήμαρχο Σιθωνίας και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Συκιάς, όπου περιγράφουν με αγωνία τις σημαντικές ελλείψεις σε υγειονομική περίθαλψη που παρουσιάζει η περιοχή.
Συναντήσεις με συνεργάτες του Βασίλη Κικίλια πραγματοποίησε και ο δήμαρχος Σιθωνίας, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.