, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πολύ σκληρός για να… πεθάνει ο Αλ. Τσίπρας

Υπάρχει πιθανότητα να μετατραπούν οι ευρωεκλογές σε ντέρμπι και να μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να κερδίσει αργότερα τις εθνικές εκλογές, διαψεύδοντας το σύνολο των δημοσκοπικών ευρημάτων;
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΑΡΡΗ
Ο ίδιος πιστεύει πως «ναι», και αυτό το κλίμα αισιοδοξίας επιχειρεί να μεταφέρει προς τα έξω, κάτι που φάνησε και στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στις αρχές της εβδομάδας. Προκειμένου να συμβεί αυτό όμως, θεωρεί ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη στρατηγική, κάτι άλλωστε με το οποίο συμφωνεί και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο ίδιος το δυνατό χαρτί
Το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, οπότε, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιχειρήσει να οδηγήσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη σε ένα σκληρό «man to man», σε πρώτη φάση μέχρι τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου και ακολούθως στην πορεία μέχρι τις εθνικές. Στην προσωπική αντιπαράθεση θεωρεί ότι κερδίζει πόντους, οπότε θα κοντράρει τον αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, όπου και όποτε μπορεί. Είτε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, είτε μέσω επιθέσεων σε συνεντεύξεις, είτε απαντώντας σε ανακοινώσεις που εκδίδει η Πειραιώς. Πιστεύει μάλιστα πως το προφίλ του θα ενισχυθεί με την εφαρμογή ευνοϊκών διατάξεων για εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, όπως είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια και η ρύθμιση των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο σε έως και 120 δόσεις.
Τι θα πει στους Έλληνες
Παράλληλα αναμένεται να θέσει στους Έλληνες ψηφοφόρους μια σειρά από διλήμματα: «Θέλετε εμάς ή περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου;». «Επιλέτε ΣΥΡΙΖΑ ή ξανά μνημόνιο;» «Επιθυμείτε κυβέρνηση Τσίπρα ή κυβέρνηση Μητσοτάκη που θα κόψει τα κοινωνικά μερίσματα και τις παροχές, φέρνοντας ελεύθερες απολύσεις;». Αναμένεται να προχωρήσει μάλιστα και ένα βήμα παραπάνω, θέτοντας το δίλημμα «Δημοκρατία ή ομηρία της Ακροδεξιάς, του αναχρονισμού, της διαφθοράς και του σκληρού φιλελευθερισμού;»
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι έχει τη δυνατότητα να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από την Νέα Δημοκρατία στη μάχη των ευρωεκλογών, ώστε να πετύχει, αν όχι μια νίκη, τουλάχιστον μια ελεγχόμενη ήττα με μικρή ποσοστιαία διαφορά. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, το Μαξίμου θα ερμηνεύσει το αποτέλεσμα ως δική του επιτυχία, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναγάγει την εκλογική μάχη της 26ης Μαΐου σε δημοψήφισμα, αναμένοντας ακόμη και διψήφια διαφορά. Μια οριακή νίκη ενδεχομένως θα δημιουργούσε εσωστρέφεια και προβληματισμό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του φθινοπώρου, αφού τότε φέρεται πως είναι διατεθειμένος ο κ. Τσίπρας να τις προκηρύξει. Βέβαια ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει στην παρούσα φάση πολιτικό ρίσκο γιατί εάν τυχόν ηττηθεί με μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές, θα δυσκολέψει αρκετά ο δρόμος προς την εθνική αναμέτρηση.
Τι του λένε οι μετρήσεις
Οι μετρήσεις που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός δείχνουν μεν τη Νέα Δημοκρατία να προηγείται, αλλά η ψαλίδα κλείνει, έστω και με αργό ρυθμό. Αυτό είναι που τον κάνει να αισιοδοξεί. Βλέπει μια αύξηση της συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ μετά το μπαράζ κοινωνικών παροχών, αλλά θέλει ακόμη αρκετή δουλειά. Αυτό που έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό αρκετούς πολίτες που είχαν ψηφίσει το κυβερνών κόμμα αλλά τώρα δεν είναι σίγουροι ότι θα ταχθούν και πάλι υπέρ του είναι η Συμφωνία των Πρεσπών. Ιδίως από τη Λάρισα και πάνω υπάρχει πρόβλημα, κάτι άλλωστε που διαπιστώνουν και οι βουλευτές κατά τη διάρκεια των περιοδειών τους στη Μακεδονία. Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, θα πρέπει να περάσει χρόνος – αυτό άλλωστε είναι και ένα από τα επιχειρήματα όσων συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό να στήσει κάλπες αρχές Οκτωβρίου. Μέχρι τότε θεωρεί πως θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στην οικονομία, θα έχουν παρουσιαστεί τα θετικά σημεια της Συμφωνίας που υπεγράφη με τον ομόλογό του από την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ θα έχει πάει καλά το καλοκαίρι και από τουριστικής απόψεως, αφού τα πρώτα στοιχεία δείχνουν οτι πάμε για νέο ρεκόρ έλευσης επισκεπτών από το εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ζεστό χρήμα στις χιλιάδες επιχειρήσεις που απασχολούνται με τον κλάδο.
Σκάνδαλα και διαφθορά
Συν τοις άλλοις θα επιμείνει στα ζητήματα διαφθοράς και σκανδάλων στα οποία φέρεται να εμπλέκονται στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα ξεκινήσει όπως, όλα δείχνουν, ένας νέος γύρος στοχοποίησης επιχειρηματιών, που θεωρούν τα κυβερνητικά στελέχη ότι δεν κινούνται άμωμα. Ειδικά για το σκάνδαλο της Novartis ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επεσήμανε στις αρχές της εβδομάδας ότι «είναι υπαρκτό» και «υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιος, με ποιον τρόπο και μέσω ποιων προσώπων έγινε, αυτό θα το ψάξει η Δικαιοσύνη».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.