, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πράσινα δώματα και κήποι σε σχολεία της Θεσσαλονίκης

Στην έγκριση υποβολής δυο προτάσεων για χρηματοδότηση του Άξονα Προτεραιότητας 06 «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία», που αφορούν στη διαμόρφωση των αυλών σε δυο σχολεία και στη δημιουργία πράσινων δωμάτων σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα, προχώρησε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, χθες, Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017, στη διάρκεια της 27ης τακτικής συνεδρίασης.
Οι προτάσεις με τίτλο «Δημιουργία πράσινων δωμάτων και κάθετων κήπων στην περιοχή παρέμβασης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ) της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης» προβλέπουν παρεμβάσεις που εντάσσονται στην εγκεκριμένη «Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης» και αποβλέπουν στην κατάλληλη φύτευση και ανάπτυξη βλάστησης σε δώματα, σε κάθετες επιφάνειες κτιριακών υποδομών και σε αυλές σχολείων.
Ειδικότερα οι διαμορφώσεις σχολικών αυλών με βιοκλιματικά κριτήρια αφορούν στα σχολεία:

  • 2ο γυμνάσιο-31ο ΓΕΛ, προϋπολογισμού 740.000€
  • 27ο δημοτικό σχολείο, προϋπολογισμού 500.000€

Οι διαμορφώσεις που αφορούν στη δημιουργία πράσινων δωμάτων θα υλοποιηθούν σε τέσσερα σχολικά συγκροτήματα:

  • Κατασκευή φυτεμένων δωμάτων (Πράσινο δώμα στο 14ο /73ο νηπιαγωγείο-11ο δημοτικό σχολείο), προϋπολογισμού 204.000€
  • Πράσινο δώμα στο 13ο δημοτικό σχολείο και 9ο/15ο νηπιαγωγείο), προϋπολογισμού 273.000€
  • Πράσινο δώμα στο 26ο γυμνάσιο, προϋπολογισμού 408.000€
  • Πράσινο δώμα στο 32ο νηπιαγωγείο – 53ο δημοτικό σχολείο, προϋπολογισμού 120.000€

Στόχος των παρεμβάσεων είναι η βελτίωση του άμεσου περιβάλλοντος της πυκνοδομημένης περιοχής, καθώς και η ευαισθητοποίηση γύρω από τις δυνατότητες αύξησης του πρασίνου στον αστικό ιστό. Η εφαρμογή ενδείκνυται για κτίρια με σχετικά μεγάλες επιφάνειες δώματος ή οποιασδήποτε κάθετης επιφάνειας κτιρίου και για περιβάλλοντες χώρους σχολικών συγκροτημάτων. Η προβλεπόμενη φύτευση θα υλοποιηθεί με φυτά ανθεκτικά στις αστικές μικροκλιματικές συνθήκες και ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση.
Η έναρξη υποβολής προτάσεων ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου 2017 και θα ολοκληρωθεί στις 12 Ιανουαρίου 2018, με τη μεθοδολογία της συγκριτικής αξιολόγησης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.