, Τρίτη
19 Μαρτίου 2024

Προάγγελος παράτασης στον εξωδικαστικό μηχανισμό

*Του Ιωάννη Ρουκά

Μετά και τις τελευταίες αλλαγές στον εξωδικαστικό μηχανισμό που ψηφίστηκαν από τη Βουλή, ήρθε και ο SSM και απαιτεί από τις ελληνικές τράπεζες, έναν πολύ φιλόδοξο στόχο. Πιο φιλόδοξο ακόμα από τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40% έως τα τέλη του 2019. Έως το 2021 θα πρέπει η έκθεση των τραπεζών σε καθυστερημένα δάνεια (κόκκινα), να είναι κάτω από το 20% των συνολικών τους ανοιγμάτων.

Είναι απολύτως βέβαιο, ότι είναι αδύνατον όλα αυτά να συμβούν εάν δεν είναι σε ισχύ ο εξωδικαστικός μηχανισμός. Μόνο έτσι θα μπορέσουν οι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε τράπεζες αλλά και σε άλλους πιστωτές, όπως ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, με στόχο την επιβίωση και αργότερα, γιατί όχι, την ανάπτυξη.

Σκεφτείτε ότι τώρα μόνο, ένα χρόνο σχεδόν μετά την εφαρμογή του μηχανισμού, οι τράπεζες, υποθέτω μετά από πίεση, έστειλαν επιστολές σε επιλεγμένους πελάτες – οφειλέτες για να προσέλθουν σε συζήτηση μέσα στο πλαίσιο του εξωδικαστικού (!). Του μηχανισμού που μέχρι τώρα μας έχει αποδώσει κοντά σε 50 ρυθμίσεις (με τις 4 το πολύ από αυτές, να αφορούν σε τράπεζες)!

Είναι πιστεύω καιρός, να βγει το αρμόδιο υπουργείο και η ειδική γραμματεία διαχείρισης ιδιωτικού χρέους και να δώσει μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται την σχετική παράταση στην ισχύ του Νόμου.

Δεν έχει νόημα, κατά τη δική μου άποψη, να αφήσουμε ακόμα μια εκκρεμότητα για την τελευταία στιγμή. Πρέπει να γίνει από τώρα. Δεν είναι εφικτό, 400.000 και πλέον επιχειρήσεις να προλάβουν να υποβάλουν αιτήσεις για χρέη, οφειλές και από την άλλη, με βάση τα όσα έχουμε βιώσει μέχρι τώρα από τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, οι πιστωτές να προχωρήσουν στα στενά αυτά χρονικά πλαίσια με τις υποδομές που έχουν, να αποφασίσουν για τη ρύθμιση ή όχι, την αποδοχή ή όχι αυτών των αιτήσεων.

Κατά συνέπεια, η παράταση του νόμου, είναι από τώρα κιόλας, επιβεβλημένη.

*Ο κ. Ρουκάς είναι Οικονομολόγος, Πρόεδρος Ομάδος Διοίκησης ΕΙΟΔ – ΕΕΔΕ Μακεδονίας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.