, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προβληματισμένος από την "μερική χαλάρωση" ο Β. Κικίλιας

Έχουμε γρήγορα αντανακλαστικά ως χώρα, ακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη γνώμη των επιστημόνων, δηλώνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος εμφανίζεται προβληματισμένος από την «μερική χαλάρωση» που επιδεικνύουμε ως πολίτες στην καθημερινή μας ζωή.
«Θέλουμε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες στο χώρο του τουρισμού, να στηρίξουμε την οικονομία μας, τους συμπολίτες μας, πάντα όμως με σεβασμό στα ιατρικά πρωτόκολλα, στα υγειονομικά κριτήρια τα οποία θέτουν οι επιστήμονες και στον τρόπο με τον οποίον έχουμε λειτουργήσει μέχρι σήμερα, ο οποίος, εκ του αποτελέσματος, κρίνεται επιτυχημένος» δηλώνει.
Θεωρεί, από την άλλη, ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες, όπου παρατηρείται μία τοπική, μερική έξαρση των κρουσμάτων και στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα διαχειρίζεται την σύνδεση μαζί τους είναι ελεγχόμενη, όπως στην περίπτωση της Σερβίας όπου η αντίδραση της Ελλάδας ήταν «δυναμική».
Και συνεχίζει εξηγώντας πως «μόλις είδαμε ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα από μία συγκεκριμένη χώρα, αμέσως προβήκαμε στα προβλεπόμενα, δηλαδή την αποκλείσαμε για ένα χρονικό διάστημα. Οι επιστήμονές μας θα μας πουν πότε θα είναι ασφαλές να ανοίξουμε ξανά τα σύνορά μας με τη φίλη και γείτονα Σερβία. Συνεδριάζουμε καθημερινά με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Επιδημιολόγων και σταθμίζουμε όλα τα δεδομένα. Πράγματι, στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες, όπως βλέπετε, παρατηρείται μία τοπική, μερική έξαρση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, όπως είπα προηγουμένως, όλα αξιολογούνται καθημερινά και εβδομαδιαία. Αποδείξαμε ότι στην πρώτη πολύ δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε το, χειμώνα, μπορέσαμε να ανταπεξέλθουμε και αυτό θα κάνουμε και τώρα κατά την καλοκαιρινή περίοδο».
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και αναφερόμενος στα εισαγόμενα κρούσματα, ο υπουργός Υγείας, εμφανίζεται ιδιαίτερα καθησυχαστικός εξηγώντας πως «η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και σε καμία περίπτωση δεν θα την αφήσουμε να ξεφύγει από τον έλεγχό μας».
«Και σχέδιο έχουμε και τρόπο, το έχουμε αποδείξει αυτό. Μέχρι σήμερα έχουμε πιο πολλά κρούσματα από τα οδικά δίκτυα που οδηγούν στα σύνορά μας, παρά από τις αεροπορικές γραμμές» συνεχίζει για να υπογραμμίσει στη συνέχεια τη σημασία της τήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας, ιδιαίτερα στους εσωτερικούς χώρους. «Να σταθμίσουμε και να καταλάβουμε όλοι πόσο μεγάλο αγαθό, προτέρημα και ατού είναι για τη χώρα μας να βρίσκεται σε αυτή την πολύ καλή κατάσταση έναντι άλλων χωρών και γειτονικών και σε όλο τον κόσμο. Αυτό πρέπει να το προασπίσουμε» λέει χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το ζήτημα των διακοπών και τον τρόπο με τον οποίο τις απολαμβάνουμε στη χώρας, ο κ. Κικίλιας φροντίζει να δώσει κάποιες συμβουλές στους πολίτες που φέτος θα ταξιδέψουν προτείνοντας τους εξωτερικούς χώρους και την αποφυγή του συγχρωτισμού ή των πανηγυριών, ενώ διευκρινίζει τη σημασία του περιορισμένου αριθμού ατόμων όταν κάποιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο.
Παρ’ολα αυτά, αν κάτι χρειαστεί, τονίζει ο υπουργός, το σύστημα υγείας είναι έτοιμο για να λάβει δράση, τώρα και πολύ περισσότερο το φθινόπωρο που αναμένεται το δεύτερο κύμα καθώς το «’’αναγεννήσαμε’’ το Εθνικό Σύστημα Υγείας εντός κρίσης», όπως υποστηρίζει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.