, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Προκαλεί η Άγκυρα: Ζητά να φύγει ο στρατός από τα νησιά και κατεβάζει υποβρύχια

Νέα πρόκληση από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που κατηγορεί την Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι σύμφωνα με τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πρέπει να μείνουν αποστρατιωτικοποιημένα.
Επίσης, υποστηρίζει ότι τα πλοία του ΝΑΤΟ δεν έχουν το δικαίωμα να πλησιάζουν τα λιμάνια, ούτε για ανεφοδιασμό στα εν λόγω νησιά.
Όπως προειδοποιεί η ανακοίνωση η Τουρκία θα υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματά της στην περιοχή, ενώ εξαπολύει επίθεση στην Ελλάδα ότι διαστρεβλώνει την πραγματικότητα και δημιουργεί τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Παράλληλα η τουρκική πλευρά τονίζει ότι η δράση του ΝΑΤΟ στην περιοχή για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης δεν σημαίνει ανοχή.
Την ίδια ώρα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Καθημερινή», προ ημερών η Αθήνα δέσμευσε με οδηγία για άσκηση υποβρυχίων (subNOTAM), που έχει κοινοποιηθεί στο ΝΑΤΟ, μια μεγάλη περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου, Ρόδου και Καρπάθου και συγκεκριμένα για μια περίοδο ενός μήνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Η αντίδραση της Άγκυρας ήταν άμεση, καθώς αντέδρασε αρχικά διπλωματικά, ενώ σε δεύτερο επίπεδο εξέδωσε ίδια subNOTAM που δεσμεύει την ίδια περίοδο τις ίδιες περιοχές.
Με λίγα λόγια απειλείται ένας… χαμός από υποβρύχια στην περιοχή, όπου όπως είναι εύκολα αντιληπτό μια λάθος κίνηση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες συνέπειες.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.