, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Προς µία πιο φιλική προς την Ευρώπη Γερµανία»

Του Νίκου Καραμανλή

Μετά από έναν µαραθώνιο διαβουλεύσεων και ένα 24ωρο τελικών διεργασιών, η Γερµανία έχει και πάλι κυβερνητικό συνασπισµό. Πρόκειται για έναν σκληρό συµβιβασµό (για κάθε πλευρά), παρότι οι όροι της συµφωνίας διαµορφώθηκαν σε κλίµα µεγάλης οικονοµικής αισιοδοξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι άναψε «πράσινο φως» για επενδύσεις 11 δισ. ευρώ σε σχολεία, αύξηση επιδοµάτων πρόνοιας και δέσµευση για µεγαλύτερη συνεισφορά στον προϋπολογισµό της Κοµισιόν. Αν και στην πράξη θα φανούν όλα, τα δεδοµένα της στιγµής δείχνουν ότι µεγάλος νικητής της διαπραγµάτευσης είναι ο µικρότερος κυβερνητικός εταίρος, το SPD.

Ίσως το πιο εύστοχο σχόλιο που ακούστηκε αυτές τις ηµέρες είναι ότι το Βερολίνο απέκτησε «κυβέρνηση Σουλτς µε καγκελάριο Μέρκελ», καθώς οι Σοσιαλδηµοκράτες ελέγχουν πλέον όλα τα κοµβικά υπουργεία: το Οικονοµικών, το Εξωτερικών, το Εργασίας, το Δικαιοσύνης κ.ά. Αυτό, παρότι το ποσοστό του SPD είναι το χαµηλότερο µεταπολεµικά. Το µεγάλο στοίχηµα της νέας γερµανικής κυβέρνησης, πέραν της διατήρησης των κεκτηµένων στην οικονοµία και της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, είναι να καταθέσει στην Ευρώπη µία νέα προοδευτική πρόταση. Εύκολο δεν είναι, ωστόσο, σε συνδυασµό και µε την παρουσία του µετριοπαθούς Εµανουέλ Μακρόν στην Προεδρία της Γαλλίας, υπάρχουν θετικές ενδείξεις.

Μοιραία τα βλέµµατα στρέφονται στον νέο «τσάρο» της οικονοµίας, τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος καλείται να χαράξει τη δική του στρατηγική, στη «σκιά» της θητείας του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε. Το όνοµα του νέου υπουργού Οικονοµικών και µέχρι πρότινος δηµάρχου Αµβούργου ακούστηκε ευρέως στη διάρκεια των πολύ σοβαρών ταραχών που σηµάδεψαν την πόλη του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 το προηγούµενο καλοκαίρι. Ο 59χρονος Σοσιαλδηµοκράτης θεωρείται ένθερµος οπαδός της µεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ενώ πρόσφατα είχε εκφραστεί υπέρ της µεγάλης αύξησης του κατώτατου µισθού. Η ιστορία, βέβαια, έχει διδάξει ότι η αλλαγή προσώπων στους υπουργικούς θώκους της Γερµανίας δεν σηµαίνεται αυτόµατα και αλλαγή πολιτικής. Ο παραδοσιακός δηµοσιονοµικός συντηρητισµός της Γερµανίας δύσκολα θα αλλάξει, όµως υπάρχει αχτίδα αισιοδοξίας για µεγαλύτερη διαλλακτικότητα προς τις ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα.

Όσον αφορά στην Άνγκελα Μέρκελ είναι η µεγάλη ηττηµένη των διαβουλεύσεων, αφού υποχρεώθηκε σε «επώδυνες υποχωρήσεις», όπως και η ίδια παραδέχθηκε λίγες ώρες πριν από την ολοκλήρωση της διαπραγµάτευσης. Η εκχώρηση του υπουργείου Οικονοµικών στο SPD ήταν κάτι που δεν άρεσε στους συνδαιτυµόνες της και η γκρίνια στο εσωτερικό των Χριστιανοδηµοκρατών ξεκίνησε για τα καλά. Το ανησυχητικό για εµάς είναι ότι αυτή η γκρίνια εκπορεύεται από τον Βόλφγκανγκ Μπόσµπαχ, έναν πολιτικό µε ανθελληνικές θέσεις που έχει ταχθεί κατά των πακέτων διάσωσης της ελληνικής οικονοµίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρόκειται για έναν συνασπισµό προς µια περισσότερο ευρωπαϊκή Γερµανία, καθώς τα υπουργεία Οικονοµικών και Εξωτερικών είναι στα χέρια δύο βαθύτατα ευρωπαϊστών Σοσιαλδηµοκρατών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.