, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων και η συγκράτηση της ανεργίας

 Έχω επισημάνει ότι είναι αναγκαίο να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, καθόσον προβάλει αδήριτη ανάγκη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους
 Της Άννας Ευθυμίου*
Το lockdown των περασμένων μηνών και η απροσδόκητη κρίση που προέκυψε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού άφησαν βαθύ αποτύπωμα σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, καθώς και ο περιορισμός των απολύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί με έκτακτες οικονομικές παρεμβάσεις, αλλά και με μόνιμα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα.
Για τη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα σημαντικό να  ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων, διότι, μετά και την απόφαση ματαίωσης διεξαγωγής της ΔΕΘ, η τοπική αγορά έχει και αυτή πληγεί σημαντικά.
Στο πλαίσιο θέσπισης νέων μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση της παραγωγικότητας, είναι απαραίτητο να στηριχθούν οι μικρομεσαίες και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις, ιδίως στην πόλη μας, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, διότι αποδίδουν άμεσα στην ελληνική οικονομία και στην αγορά εργασίας. Μάλιστα, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις δίνουν στην αγορά εργασίας 6 στις 10 θέσεις απασχόλησης. Εξάλλου, χωρίς επιχειρήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν ούτε εργαζόμενοι.
Ως βουλευτής με μακρά επαγγελματική εξειδικευμένη εμπειρία στο εργατικό δίκαιο, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία, είμαι ενεργά παρούσα, εκπονώντας διάλογο με φορείς της Θεσσαλονίκης και καταθέτοντας τις προτάσεις μου στην Κυβέρνηση στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών μου δυνατοτήτων.
Οι προτάσεις μου βασίζονται στην πεποίθηση ότι η στρατηγική πολιτική για τη συγκράτηση των απολύσεων και τη διατήρηση του εισοδήματος των εργαζόμενων θα ήταν επωφελές να εδράζεται σε δύο παράλληλες ταχύτητες: Η μία που θα δημιουργεί ελκυστικές προοπτικές και κίνητρα για τους εργοδότες και η άλλη που θα εμπεδώνει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας για τους εργαζόμενους.
Στο πλαίσιο αυτό, κατέθεσα συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση και την αναδιαμόρφωση του προγράμματος ΣΥΝ – ΕΡΓΑΣΙΑ. Παράλληλα, έχω επισημάνει ότι είναι αναγκαίο να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, καθόσον προβάλει αδήριτη ανάγκη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Επιπρόσθετα, θα ήταν επωφελής και η επιδότηση μέρος του ΦΠΑ. Και οι δύο αυτές προτάσεις θα λειτουργήσουν συνδυαστικά με τη ρήτρα διατήρησης των υφιστάμενων θέσεων και όρων εργασίας.
Η επιδότηση αυτή, εκτός από την αποτροπή των απολύσεων, διαθέτει και άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως ότι η ροή της είναι απόλυτα διαφανής, καθώς και ότι «επιστρέφει» πάλι στα ταμεία του κράτους ως εγγυημένο έσοδο. Οι δύο παραπάνω προτεινόμενες αναμορφώσεις συντελούν στη μείωση  του κινδύνου απώλειας εσόδων για το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, βέβαια, καθίσταται απαραίτητη και η επιβράβευση του νόμιμου και συνεπή επιχειρηματία με τη δυνατότητα εξασφάλισης ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, καθόσον το ποσό της στήριξής του είναι ανάλογο με τα επίσημα δηλωθέντα στοιχεία.
Καταλήγοντας, προβάλει αδήριτη ανάγκη η συγκράτηση της ανεργίας και η στήριξη των επιχειρήσεων. Όλα τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις που μπορούν να μελετηθούν από το κυβερνητικό επιτελείο και αν κριθούν αποτελεσματικές να υιοθετηθούν πάντα στο πλαίσιο της υποστήριξης του δύσκολου κυβερνητικού έργου και την ανάταση της οικονομίας.
*Η Άννα Ευθυμίου είναι Βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης και δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εργατικό Δίκαιο
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.