, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μέθοδος εφαρμόστηκε σε δυο γυναίκες

Όπως δήλωσε στην karfitsa ο Διευθυντή της κλινικής Αναπληρωτής Καθηγητής Κωνσταντίνος Δίνας «ο έλεγχος των λεμφαδένων στον γυναικολογικό καρκίνο είναι κάτι που πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να έχουν μεταστάσεις, οπότε αφαιρώντας τους λεμφαδένες θεραπεύεται η γυναίκα ασθενής, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει μετάσταση, μπορείς να την υποβάλεις σε λιγότερη επικουρική θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοβολία) που θα είναι επιβαρυντική για την υγεία της».
Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης
Όπως εξήγησε ο κύριος Δίνας ο κλασικός έλεγχος των παρα-αορτικών λεμφαδένων πραγματοποιείται με πολύ επεμβατικές μεθόδους. Η πρώτη είναι  με μεγάλη τομή στην κοιλιακή χώρα, μια επίπονη εργασία με πολύ δύσκολη και χρονοβόρα ανάρρωση. Ενώ εναλλακτική της παραπάνω μεθόδου είναι η λαπαροσκοπική αφαίρεση των παρα-αορτικών λεμφαδένων. Επίσης με πολύ μεγάλο χρόνος ανάρρωσης και μεγάλο σε χρονική διάρκεια χειρουργείο.
Ελάχιστα επεμβατική το μεγάλο κέρδος της νέας μεθόδου
Αυτή η καινοτόμος μέθοδος που εφαρμόζεται στην Β΄Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του ΑΠΘ, είναι πολύ λιγότερο επεμβατική και με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ανάρρωσης.
Σύμφωνα με τον καθηγητή «με αυτή τη μέθοδο εφαρμόζοντας όλες τις αρχές της ενδοσκοπικής, δηλαδή με κάμερες, αλλά χωρίς αρκετές τομές, δεν μπήκαμε μέσα στην κοιλιά, αλλά δημιουργήσαμε τεχνητά ένα καινούργιο χώρο από τα πλάγια της κοιλιακής χώρας, φουσκώνοντας τους ιστούς και με επέμβαση από την πίσω πλευρά της κοιλιάς και στην αορτή, αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό τους παρα-αορτικούς λεμφαδένες. Άρα για πρώτη φορά με αυτό τον ενδοσκοπικό, παρα-αορτικό λεμφαδενικό, δίνεται η δυνατότητα στις γυναίκες και να σταθεροποιηθούν και να θεραπευτούν αλλά και να επανέλθουν γρήγορα στην καθημερινή τους δραστηριότητα».
Ο κύριος Κωνσταντίνος Δίνας υπογράμμισε πως το μεγάλο πλεονέκτημα είναι πως η ασθενής την επόμενη κιόλας ημέρα μπορεί να πάει σπίτι της, τονίζοντας το γεγονός πως πρόκειται για γυναίκες ταλαιπωρημένες, «των οποίων η επάνοδος στην καθημερινότητα τους, είναι πολύ πιο σημαντική από τον υπόλοιπο υγιή πληθυσμό που του έτυχε κάτι».
Το μειονέκτημα ωστόσο όπως επισήμανε στην karfitsa είναι πως αυτή η μέθοδος απαιτεί συγκεκριμένη εκπαίδευση στο εξωτερικό «δεν είναι ένα απλό χειρουργείο» και αυτή τη στιγμή τη γνωρίζουν μόνο τέσσερα άτομα.
Στις αρχές του επόμενου μήνα (6-7 Μαρτίου 2020), οι ιατροί της Κλινικής θα μεταφέρουν την αποκτηθείσα εμπειρία τους, μέσω εκπαιδευτικού σεμιναρίου, στους γυναικολόγους με ενδιαφέρον στην ογκολογία.
Πιο συμφέρουσα μέθοδος ακόμη και οικονομικά
Όσον αφορά το κόστος της συγκεκριμένης επέμβασης, συνολικά μπορεί να είναι και χαμηλότερο από τις υπόλοιπες μεθόδους. Με μια πρόχειρη ανάλυση με την βοήθεια του καθηγητή τα στοιχεία είναι τα εξής. Η οικονομική επιβάρυνση του χειρουργείου είναι περίπου ίδια με την επιβάρυνση που θα υπήρχε σε ανοιχτό ή λαπαροσκοπικό χειρουργείο. Ωστόσο εάν αναλογιστεί κανείς πως οι ημέρες ανάρρωσης, άρα και παραμονής στο νοσοκομείο είναι πολύ λιγότερες και η επάνοδος στην καθημερινότητα σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα, που σημαίνει και λιγότερα έξοδα, τότε βγαίνει το συμπέρασμα πως πρόκειται για μια μέθοδο πιο συμφέρουσα και από οικονομικής πλευράς.
Όπως σχολιάστηκε για να μπορέσει να έχει ευρεία εφαρμογή και να βοηθήσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό γυναικών, το κράτος πρέπει να φροντίσει να καλύψει τα έξοδα και να εκπαιδεύσει στη συγκεκριμένη μέθοδο έναν ικανό αριθμό ιατρών, που θα στελεχώσουν τα δημόσια νοσοκομεία. Όπως ήδη έχει αναλυθεί τα χρήματα που θα δαπανηθούν για την εκπαίδευση των γιατρών, θα επιστρέψουν στο πολλαπλάσιο λόγο των μειωμένων εξόδων νοσηλείας που εξασφαλίζει αυτός ο τρόπος επέμβασης.
Η Β΄Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του Α.Π.Θ. που φιλοξενείται στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, φιλοδοξεί να επεκτείνει την γνώση και τη δράση της και για τον λόγο αυτόν έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασίες με κλινικές όμορων χωρών.
Τα εύσημα για το επιστημονικό έργο που παράγεται στην κλινική αυτή πρέπι να πάνε για τη θέληση και το όραμα στον Διευθυντή της, Αν. Καθηγητή Κωνσταντίνου Δίνα, για την πολυετή εμπειρία του στον  υπεύθυνο ιατρό του τμήματος Γυναικολογικής Ογκολογίας της Κλινικής, Καθηγητή Αλεξίου Παπανικολάου, αλλά και στους νεότερους Ιατρούς της Κλινικής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.