, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πρ. Παυλόπουλος: Βάζει τα γυαλιά σε όλους!

Μπορεί να είναι νόμιμο, αλλά δεν είναι ηθικό. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και απάντησε με ένα ξερό «όχι» σε συνομιλητή του, που τον ρώτησε «μεταξύ σοβαρού και αστείου», αν αυτός θα απαιτήσει και θα δεχθεί δεύτερη και τρίτη σύνταξη (όταν συνταξιοδοτηθεί), όπως έπραξε ο πρώην ΠτΔ Χρ. Σαρτζετάκης και (σιωπηρώς) αποδέχεται ο Καρ. Παπούλιας.

Ο ίδιος εξάλλου είχε φροντίσει, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του, να εισηγηθεί τη μείωση των αποδοχών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ίδιο είχε κάνει και ο κ. Παπούλιας. Πάντως είναι όντως προκλητική η απόφαση του υπουργείου Εργασίας (και του ΕΦΚΑ) για επαναφορά της δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο στους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας Χρ. Σαρτζετάκη και Καρ. Παπούλια. Ο ΕΦΚΑ, με απόφαση του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου, ζήτησε από τις υπηρεσίες του να βγουν αμελλητί οι δύο «προεδρικές συντάξεις», ώστε να πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου με αναδρομικά από 1/1/2017, που υπολογίζονται περίπου στα 40.000 με 50.000 ευρώ!

Το εντυπωσιακό όμως στην περίπτωση αυτή είναι ότι την επαναφορά της δεύτερης σύνταξης από το Δημόσιο ζήτησε ο ένας εκ των δύο πρώην ΠτΔ, ο κ. Χρήστος Σαρτζετάκης, με σχετικό αίτημα που υπέβαλε μετά από γνωμοδότηση του έκτου τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (σ.σ.: ο κ. Παπούλιας δεν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα).

Το αιτιολογικό ήταν ότι από τη στιγμή που όλες οι συντάξεις, και του Δημοσίου συμπεριλαμβανομένου, καταβάλλονται μετά την 1/1/2017 από τον ΕΦΚΑ, παύει να ισχύει και η απαγόρευση του νόμου 565/1977 για δεύτερη σύνταξη από το Δημόσιο (σχετική απόφαση είχε λάβει η τότε κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου), γιατί διάδοχος του Δημοσίου είναι ο ΕΦΚΑ και δεν υπάρχει νόμος που του απαγορεύει να δίνει δύο συντάξεις στους διατελέσαντες Προέδρους της Δημοκρατίας!

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.