, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πυκνώνουν τα απειλητικά σύννεφα στο Αιγαίο

του Χρήστου Καπούτση

Σε ένα ασταθές, απρόβλεπτο, εκρηκτικό και πλήρως στρατιωτικοποιημένο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα υποχρεούται να οργανώσει τα μέσα (πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά) αποτελεσματικής αντιμετώπισης της τουρκικής απειλής, που διαχρονικά αποτελεί τη μείζονα απειλή για τα εθνικά μας συμφέροντα. Συνιστά ασυγχώρητη αφέλεια, αν η κυβέρνηση εκτιμά, ότι οι ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ ή η ανύπαρκτη (διπλωματικά και στρατιωτικά) ΕΕ θα στηρίξουν οπωσδήποτε την Ελλάδα, αν η Τουρκία επιχειρήσει να προσβάλει την ελληνική κυριαρχία. Τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή προωθούνται με την «αξιοποίηση» της Ελλάδας ως «υποταγμένου» συμμάχου και, πάντως, ανεξάρτητα αν έτσι εξυπηρετούνται ή βλάπτονται τα ελληνικά συμφέροντα.

Η Τουρκία στέλνει συνεχώς απειλητικά μηνύματα, που θα πρέπει να αφυπνίσουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα. Η Άγκυρα συνιστά σοβαρή απειλή για την Ελλάδα, ίσως την πιο σοβαρή, διότι στοχεύει στην αλλαγή του συνοριακού status quo στο Αιγαίο και στη Θράκη, ενώ μεθοδεύει τη γεωπολιτική και ενεργειακή ομηρία της Κύπρου.

Η Τουρκία διαθέτει ισχυρές και πολυάριθμες Ένοπλες Δυνάμεις (55 εκατ. πληθυσμός και 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι είναι ενταγμένοι στις Ένοπλες Δυνάμεις, στη στρατοχωροφυλακή, στην ακτοφυλακή, στη ΜΙΤ και στην Πολεμική Βιομηχανία), αλλά είναι και πολιτικά ασταθής, με απρόβλεπτη πολιτική ηγεσία και έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά (Κουρδικό, Συρία). Το σύστημα εξουσίας υπό τον Τ. Ερντογάν έχει εξελιχτεί στην πιο αυταρχική κυβερνητική εξουσία στην περιοχή, ενώ δεν διστάζει να αξιοποιήσει την στρατιωτική ισχύ για την υλοποίηση πολιτικο-διπλωματικών στόχων. Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή στη Συρία, όπως παλαιότερα στην Κύπρο και στα Ίμια, προκειμένου να προστατέψει τα συμφέροντά της.

Η Τουρκία, παρότι είναι σε πόλεμο στη Συρία, έχει στην κορυφή της διπλωματικής της ατζέντας την αλλαγή των συνοριακών δεδομένων στο Αιγαίο, την οποία και «υπενθυμίζει» καθημερινά με τη δραστηριότητα των τουρκικών στρατιωτικών μέσων (οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη, επιθετικά ελικόπτερα, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου, πολεμικά πλοία). Η Τουρκία επισήμως από το 2011 έχει υποβάλει αίτημα στον ΟΗΕ, με το οποίο αμφισβητεί πλήρως την ελληνική θέση ότι τα θαλάσσια σύνορα των δύο κρατών ορίζονται από τη μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών παραλίων και των νησιών του Αιγαίου. Η αμφισβήτηση αυτή αφορά, κυρίως, την περίπτωση του συμπλέγματος του Καστελόριζου, αλλά και δεκαοκτώ νησιά και νησίδες, που κατά την Τουρκία κατέχονται παρανόμως από την Ελλάδα. Έντονη και προκλητική είναι το τελευταίο διάστημα η στρατιωτική δραστηριότητα της Άγκυρας γύρω από τα Ίμια και το Φαρμακονήσι. Τουρκικά πολεμικά πλοία περικυκλώνουν τα ελληνικά νησιά, τα Ίμια είναι ακατοίκητα, ενώ στο Φαρμοκονήσι υπάρχει στρατιωτική φρουρά και τουρκικά ελικόπτερα πετούν συχνά πάνω από αυτά, δηλαδή πάνω από ελληνικό έδαφος, ανενόχλητα!

Πρέπει να απασχολήσει πολύ σοβαρά την Ελλάδα η θέση της Τουρκίας, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου. Θεωρούμε ως εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας τη μέση γραμμή ανάμεσα στις ακτές της Τουρκίας κα της Αιγύπτου! Η Τουρκία ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της και αυτό το δικαίωμα θα το υπερασπιστούμε με κάθε μέσο » (συνέντευξη στην «Καθημερινή», 4/2/2018). Ουσιαστικά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αμφισβητεί ευθέως ότι το Καστελόριζο διαθέτει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Και επομένως, η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ) ούτε με την Κύπρο, αλλά ούτε και με την Αίγυπτο. Και δηλώνει απερίφραστα ότι η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπου η Άγκυρα ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα τα όποια και θα τα υπερασπιστεί με κάθε μέσο, διπλωματικό , πολιτικό και στρατιωτικό.

Το θέμα του Καστελόριζου, όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου, είναι τεράστιας εθνικής σημασίας.

Η έντονη αμφισβήτηση των συνορευουσών θαλάσσιων ζωνών Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία (αφού εξαιρεί ετσιθελικά το Καστελόριζο από την Ελληνική Επικράτεια) σχετίζεται άμεσα με την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου και με την απόφαση να κατασκευαστεί ο αγωγός μεταφοράς φυσικού Αερίου «East Med». Επίσης, δεν πρέπει αποτελεί έκπληξη η τυχοδιωκτική επιλογή της Τουρκίας, να περικυκλώσουν και να καθηλώσουν πλοία του τουρκικού στόλου το ιταλικό γεωτρύπανο SAIPEM 1200, που προγραμμάτιζε έρευνες εντός του τεμαχίου «3» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «Kαλούμε την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο. Ανάλογες συμπεριφορές είναι ενδεικτικές ορισμένων προθέσεων της Τουρκίας ως προς το Κυπριακό. Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν συνάδει με τη συμπεριφορά ενός υποψήφιου κράτους για ένταξη στην ΕΕ».

 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.