, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πως μια τετράχρονη Αφγανή βρέθηκε στην Ελλάδα ενώ η μητέρα της την έψαχνε στην Τουρκία!

 
Ένα βαν του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού περνάει τα ελληνοτουρκικά σύνορα των Κήπων. Στη νεκρή ζώνη, πάνω στη γέφυρα σταματάει και κατεβαίνει ένας 22χρονος και η 4χρονη αδερφή του. Την πιάνει από το χέρι και αρχίζουν να περπατούν. Στην άλλη πλευρά, την τουρκική, ένα βαν της Ερυθράς Ημισελήνου περιμένει να τους παραλάβει. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε η επανένωση των μελών μίας οικογένειας, 75 μέρες μετά τον χωρισμό τους, πάνω στη γραμμή των συνόρων κατά τη διάρκεια της κρίσης των Καστανιών.
Η μικρή Ελίφ από το Αφγανιστάν έζησε το πιο σκληρό πρόσωπο της προσφυγιάς στα πρώτα χρόνια της ζωής της. Μαζί με τον 22χρονο αδερφό της, βρέθηκαν για δυόμισι μήνες κρατούμενοι στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Φυλακίου Έβρου. Μακριά από τη μητέρα, τον πατέρα και τα άλλα πέντε αδέρφια της, που την έψαχναν στους καταυλισμούς της τουρκικής πλευράς των συνόρων. Εκεί που στα τέλη Φεβρουαρίου η Τουρκία έστησε ένα θέατρο πολιτικής πίεσης χρησιμοποιώντας τα όνειρα των προσφύγων και των μεταναστών. Άνθρωποι που έγιναν για ένα μήνα «μπαλάκι» μεταξύ των Τούρκων που ήθελαν να πιέσουν την Ευρώπη και να παραστήσουν τους «ανθρωπιστές» κι ας τους έβαζαν το   πιστόλι στον κρόταφο για να φύγουν. Και των Ελλήνων που προάσπιζαν το απαραβίαστο των συνόρων προχωρώντας και σε μαζικές επαναπροωθήσεις όσων εισέρχονταν στην Ελλάδα.
Η περιπέτεια της οικογένειας των Αφγανών άρχισε τις ημέρες των μαζικών εξόδων μεταναστών και  προσφύγων από τον φράχτη του Έβρου. Η τουρκική ηγεσία άρχισε να διαμηνύει σε όλους ότι τα σύνορα από την πλευρά της είναι ανοιχτά, επομένως μπορούν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο. Χιλιάδες συρρέουν εκεί, οι περισσότεροι που ζούσαν χρόνια στην Τουρκία. Βρίσκουν όμως απέναντί τους ισχυρές δυνάμεις στρατού και αστυνομίας από την Ελλάδα, που σε όλους τους τόνους ανακοινώνουν ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε κανέναν. Τη νύχτα χιλιάδες προσπαθούν να ξεφύγουν από τα ελληνικά περίπολα, διασχίζοντας το ποτάμι ή περνώντας από τις τρύπες του φράχτη. Η οικογένεια της μικρής ακούγοντας τις υποδείξεις των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων φτάνει στο ποταμό και περνούν φτάνοντας στην ελληνική πλευρά. Ήταν 1η Μαρτίου 2020.
 
Χάθηκαν στον πανικό
 
Στην ελληνική πλευρά των συνόρων εκείνες τις ώρες επικρατούσε πανδαιμόνιο. Μέσα σε αυτό το κλίμα η οικογένεια χωρίστηκε στα δύο. Σύμφωνα με τη μητέρα και όπως δήλωσε σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης όλοι τους είχαν περάσει εκείνη  τη νύχτα στην Ελλάδα, αλλά εκείνη με τον σύζυγο και τα πέντε παιδιά τους επαναπροωθήθηκαν στην τουρκική πλευρά. Δυστυχώς έχασε την τετράχρονη κόρη της και τον 22χρονο γιο της. Δεν γνώριζε πού βρίσκονται. Τους αναζητούσε ανάμεσα στις σκηνές που είχαν στηθεί στην τουρκική πλευρά των συνόρων από τους μετανάστες που «ωθήθηκαν» να βρουν το ευρωπαϊκό όνειρο. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές η υπόλοιπη οικογένεια δεν κατάφερε να περάσει τα σύνορα. Αυτοί που πέρασαν, δηλαδή ο 22χρονος και η μικρή, συνελήφθησαν. Αυτό πληροφορήθηκε όταν ο γιος της κατάφερε να τηλεφωνήσει και να ενημερώσει ότι ήταν μαζί στην Ελλάδα.
Η οικογένεια της Σεφικά Ναζάρι βρίσκεται από το 2014 στην Τουρκία, όπως τουλάχιστον η ίδια είπε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η μικρή Ελίφ γεννήθηκε στη γειτονική χώρα, γι’ αυτό και η οικογένεια διεκδικεί να της χορηγηθεί η τουρκική υπηκοότητα. Το κάλεσμα της κυβέρνησης Ερντογάν φαίνεται ότι ήταν για την οικογένεια μία ευκαιρία να κάνει μία προσπάθεια για να πιάσει το ευρωπαϊκό όνειρο. Ή μία απειλή από τις τουρκικές αρχές διαφορετικά θα απελαύνονταν στο Αφγανιστάν. Οι προσδοκίες χρειάστηκε λίγα λεπτά για να γίνουν εφιάλτης. Η μάνα έχασε τη μικρή της κόρη.
Η γυναίκα αφού εντόπισε τα ίχνη των δικών της άρχισε να κάνει προσπάθειες προκειμένου να επιστρέψουν κοντά στην οικογένεια. Περίμενε καρτερικά όλο τον Μάρτιο στον καταυλισμό του Παζάρ Κιουλέ δίπλα στο τουρκικό τελωνείο απέναντι από τις Καστανιές. Η ανάπτυξη των μέτρων από την ελληνική πλευρά και η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας που έκοψε όλους τους διαύλους επικοινωνίας, επομένως κάθε σκέψη για επιστροφή οποιουδήποτε, κράτησαν χωρισμένη την οικογένεια. Και μετά ήρθαν τα μέτρα για τον κορωνοϊό. Τα σύνορα έμειναν κλειστά και οποιαδήποτε απόπειρα για επανασύνδεση της οικογένειας δεν συζητούνταν.
Στις αρχές Απριλίου απευθύνθηκε σε οργανώσεις των Ηνωμένων Εθνών, όπως περιέγραψε έφτασε μέχρι την Άγκυρα και τελικά η ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου έδωσε τη λύση. Η μητέρα στις 14 Απριλίου έκανε αίτηση επανένωσης με την κόρη της, ενώ αντίστοιχο αίτημα υπέβαλε και ο γιος της στην Ελλάδα για να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του στην Τουρκία. «Δεν θέλαμε να μείνουμε στην Ελλάδα, απλώς να συνεχίσουμε για την Ευρώπη. Τώρα όμως θα μείνουμε στην Τουρκία», ανέφερε η γυναίκα.
Τα διαδικαστικά και τη μετακίνηση των δύο αδερφών στα σύνορα ανέλαβε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. «Το αίτημα διαβιβάστηκε σε μας. Ζητήσαμε από τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και αμέσως ανταποκρίθηκε. Έτσι έδωσαν και την έγκρισή τους οι Τούρκοι. Έγινε η τελική συμφωνία και εμείς φροντίσαμε για την παράδοσή τους στην Ερυθρά Ημισέληνο», είπε στην Karfitsa ο πρόεδρος του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός.
 
 
 
Μέτρα, φράχτης και διακινητές
 
Στον Έβρο ενάμιση μήνα μετά τη λήξη της κρίσης των Καστανιών οι ενισχυμένες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και του στρατού παραμένουν στην περιοχή. Η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό κράτησε στην περιοχή και τις δυνάμεις του Frontex. Άλλωστε η τουρκική προκλητικότητα δεν σταμάτησε, καθώς συχνά πυκνά ριπές στον αέρα από Τούρκους στρατοχωροφύλακες επιθυμούν να κρατήσουν τον κόκκινο συναγερμό.
Την ίδια ώρα στα δύο χερσαία σημεία των συνόρων, στην περιοχή των Φερών είναι σε εξέλιξη οι εργασίες ανέγερσης δύο ακόμη τμημάτων του φράχτη. Στο Πέταλο ήδη στήθηκαν οι βάσεις, ενώ στην άλλη πλευρά έχουν τοποθετηθεί κονσερτίνες μέχρι να αρχίσουν οι εργασίες. Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης με δώδεκα μεγάλες κάμερες στα σύνορα.
Κι όλα αυτά όταν η «εικόνα» όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές επανέρχεται στα επίπεδα που ήταν πριν την κρίση. Οι διακινητές έχουν αναπτυχθεί πάλι στο ποτάμι και αρκετοί μετανάστες και πρόσφυγες περνούν τα σύνορα με τη βοήθειά τους. Οι αριθμοί πάλι αυξάνονται και οι περισσότεροι απ’ αυτούς αναζητούν τρόπους να φύγουν από την  Ελλάδα συνεχίζοντας το ταξίδι τους για το ευρωπαϊκό όνειρο.

  • Από την έντυπη έκδοση

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.