, Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πόσο ασφαλή είναι τα λιπαντικά βοηθήματα;

Το λιπαντικό μειώνει την πιθανότητα των ΣΜΝ καθιστώντας την κολπική ή πρωκτική περιοχή πιο ολισθηρή, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο μικροσκοπικών εκδορών που ευνοούν την μετάδοση μολυσματικών παραγόντων.
Αλλά μια έρευνα του 2012 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sexually Transmitted Diseases έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν χρησιμοποιήσει λιπαντικά για την πρωκτική επαφή τον προηγούμενο μήνα είχαν στην πραγματικότητα περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με γονόρροια ή χλαμύδια σε σύγκριση με όσους είχαν κάνει πρωκτικό σεξ χωρίς χρήση λιπαντικών ουσιών. Οι συγγραφείς απέδωσαν το γεγονός στο ότι τα λιπαντικά προκάλεσαν φλεγμονή του πρωκτού και του ορθού, καθιστώντας ευκολότερη την εξάπλωση μικροοργανισμών.
Επιπλέον, μια εργαστηριακή έρευνα του 2014 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Pharmaceutics εξέτασε 12 λιπαντικά που πωλούνται στην Ευρώπη και διαπίστωσε ότι μερικά από αυτά μπορεί να αλλάξουν την ισορροπία του pH του κόλπου, κάτι που, θεωρητικά, θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων κολπικών μολύνσεων.
Καμία από αυτές τις μελέτες δεν αποδεικνύει οριστικά ότι τα σεξουαλικά λιπαντικά προκαλούν άμεσα οποιοδήποτε είδος μόλυνσης. Επισημαίνουν, όμως, τη σημασία της χρήσης προφυλακτικών, τα οποία αποτελούν τον ασφαλέστερο τρόπο πρόληψης των ΣΜΝ (εκτός από την αποχή ή τη μονογαμική σχέση με ένα μονογαμικό σύντροφο).
Αυτό ισχύει είτε χρησιμοποιείτε λιπαντικό στο σεξ, είτε όχι. Και αν είστε γυναίκα και αναπτύξετε κολπική λοίμωξη μετά από χρήση λιπαντικού, ίσως θελήσετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να δοκιμάσετε ένα διαφορετικό προϊόν ή να αποφύγετε τα λιπαντικά για λίγο.
Πηγή: Iatropedia.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.