, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόσο θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός

Δύο βασικά σενάρια σχετικά με το εύρος της αύξησης του κατώτατου μισθού, επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Το νέο εργασιακό-μισθολογικό «καθεστώς», θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Φεβρουαρίου 2019 και μεταξύ άλλων θα παρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα.

Η πρώτη κεντρική επιλογή που είναι στα υπόψιν του ιθυνόντων του υπουργείου, προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 8%, ενώ η δεύτερη που επίσης βρίσκεται στο «μικροσκόπιο», είναι σαφώς πιο.. γενναιόδωρη για τους εργαζόμενους. Προβλέπει αύξηση της τάξης του 10%, κάτι επί του πρακτέου σημαίνει ότι ο κατώτατος μισθός, από τα 586 ευρώ που είναι σήμερα, θα αυξηθεί στα 645 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που έχουν στα χέρια τους οι επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας, εισηγείται αύξηση που θα κυμαίνεται από 5% έως το 10%, από 30 έως 58,6 ευρώ αντίστοιχα.

Η τελική απόφαση αναφορικά με το εύρος της αύξησης θα ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και αφού προηγηθεί ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Τις σχετικές ανακοινώσεις, μάλιστα, αναμένεται να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, γεγονός που καταδεικνύει τη μείζονα πολιτική σημασία που έχει για την κυβέρνηση το εν λόγω ζήτημα.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους κάτω των 25 ετών, αποτελούν «πυλώνες» των κοινωνικών μέτρων με έντονο αριστερό πρόσημο που υλοποιεί η κυβέρνηση εντός του 2019.

Αυξάνονται και επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού, θα συμπαρασύρει προς τα πάνω μια σειρά από επιδόματα και παροχές που συνδέονται μ’ αυτόν. Το «κύμα» αναπροσαρμογής θα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικό για το επίδοµα ανεργίας του ΟΑΕ∆, καθώς και άλλα επιδόµατα και βοηθήµατα του που παρέχει ο Οργανισµός.

Ειδικότερα, αύξηση θα υπάρξει στο σημερινό τακτικό επίδομα ανεργίας, το οποίο υπολογίζεται στο 55% του βασικού μισθού των εργαζομένων άνω των 25 ετών (586,08 ευρώ) και ανέρχεται σε 360 ευρώ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.