, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πότε θα εφαρμοστούν οι αλλαγές για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Την παράταση του επιδόµατος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για δέκα µήνες, έως το τέλος του 2019, αποφάσισε η κυβέρνηση καταθέτοντας τροπολογία σε νοµοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας. Το επίδοµα κινδύνευε µε άµεση περικοπή από το τέλος Φεβρουαρίου βάσει νόµων που είχαν ψηφιστεί το 2015 (4354) και το 2018 (4512). Βάσει αυτών των νόµων είχε συσταθεί επιτροπή που θα αποφάσιζε το µέλλον του επιδόµατος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το οποίο λαµβάνουν περίπου 25.000 υπάλληλοι στους δήµους και το ∆ηµόσιο.

Πρόκειται για εργαζόµενους που πραγµατοποιούν βαριές και ανθυγιεινές εργασίες εκτεθειµένοι σε αντίξοες συνθήκες, όπως όσοι απασχολούνται στην αποκοµιδή απορριµµάτων, στα δηµόσια ουρητήρια/αφοδευτήρια, στις εκταφές νεκρών, στα νοσοκοµεία και αλλού. Το επίδοµα αυτό καταβάλλεται µηνιαίως σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα µε τη βαρύτητα της απασχόλησης:

150 ευρώ µεικτά (περίπου 110 καθαρά)
70 ευρώ µεικτά
35 ευρώ µεικτά.

Οι εργαζόµενοι, µέσω της ΠΟΕ-ΟΤΑ (αυτοδιοίκηση) και ΠΟΕ∆ΗΝ (νοσοκοµεία), πίεζαν τους τελευταίους µήνες ζητώντας να µάθουν ποια θα είναι η εισήγηση της επιτροπής και διατυπώνοντας φόβους ότι µπορεί να οδηγηθεί το επίδοµα σε κατάργηση, την ώρα που αποτελεί όρο επιβίωσης και ελάχιστη ανταµοιβή για το δύσκολο έργο που επιτελούν.

Την Πέμπτη είχαν κινητοποίηση στο υπουργείο Οικονοµικών και προχώρησαν σε κατάληψη ζητώντας συνάντηση µε τον υπουργό Ευκλείδη Τσακαλώτο. Τελικά, όπως οι ίδιοι ανακοίνωσαν, µίλησαν µε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονοµίας Στέργιο Πιτσιόρλα, ο οποίος υποσχέθηκε να κατατεθεί τροπολογία που θα παρατείνει το σηµερινό καθεστώς. Στην τροπολογία που κατατέθηκε αναφέρεται µεταξύ άλλων ότι:

Η αρµόδια επιτροπή για την επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελµάτων θα πρέπει να υποβάλει την τελική γνωµοδότησή της έως την 31/10/19.
Η απόφαση θα εκδοθεί δύο µήνες µετά την τελική γνωµοδότηση της επιτροπής. Μέχρι την έκδοση της απόφασης, το επίδοµα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εξακολουθεί να καταβάλλεται στους ίδιους δικαιούχους, στο ίδιο ύψος και µε τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά την έναρξη ισχύος των διατάξεων του παρόντος άρθρου.
Βάσει της αιτιολογικής έκθεσης της τροπολογίας, «η θέσπιση νέων χρονικών ορίων κρίνεται απαραίτητη λόγω της πολυπλοκότητας των υπό ρύθµιση ζητηµάτων, καθώς και του χρονοβόρου χαρακτήρα της διαδικασίας προσδιορισµού των δικαιούχων, του τρόπου υπολογισµού και του ύψους του επιδόµατος, στη βάση διαβάθµισης της έκτασης και της συχνότητας έκθεσης των εκάστοτε δικαιούχων στους παράγοντες κινδύνου που επικρατούν στους χώρους εργασίας».

Το κείµενο της τροπολογίας που αφορά και άλλα θέµατα υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, ∆ικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, Οικονοµικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.