, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς «βλέπει» ο ξένος Τύπος την ελληνοκινεζική προσέγγιση

Εκτενείς είναι οι αναφορές των ευρωπαϊκών μέσων στην νέα προοπτική των ελληνοκινεζικών σχέσεων
«Η Κίνα διευρύνει τη βάση της στην Ευρώπη» είναι ο τίτλος άρθρου στην ενημερωτική ιστοσελίδα tagesschau.de της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD. «16 συμφωνίες στους τομείς, ενέργειας, τουρισμού, δικαιοσύνης και πολιτισμού υπέγραψαν Αθήνα και Πεκίνο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχαν να συζητήσουν πολλά. Η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται μόνο να διαθέσει αγροτικά προϊόντα στην τεράστια κινέζικη αγορά. Θα επιθυμούσε να πουλήσει στους Κινέζους και τη ΔΕΗ. Από την πλευρά της η Κίνα, εκτός από προϊόντα όπως ο κρόκος και η φέτα, θέλει να αποκτήσει μια σταθερή βάση στην ΕΕ για τις οικονομικές της δραστηριότητες» σημειώνει.
Η ιστοσελίδα της Eλβετικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης SFR γράφει με τίτλο «Η Αθήνα υποδέχεται τον πλούσιο θείο από την Κίνα»: «Εκτός από τις 16 συμφωνίες, δύο κινεζικές τράπεζες αποκτούν άδεια λειτουργίας στην Ελλάδα, γεγονός πολύ σημαντικό για την ίδρυση νέων εταιριών που χρηματοδοτεί η μεγαλύτερη κινεζική δημόσια τράπεζα Bank of China», εκτιμά η γερμανίδα δημοσιογράφος Κορίνα Γέσεν, η οποία εργάζεται στην Αθήνα, μιλώντας στην ελβετική ραδιοφωνία. Η δημοσιογράφος προσθέτει ότι πολλά από τα επενδυτικά σχέδια των Κινέζων είναι παλιά, απλά η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα είχε βάλει στον… πάγο. Σε αντίθεση η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει δημόσια ότι είναι ανοικτή σε κινεζικές επενδύσεις».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.