, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς «διαβάζουν» τις δημοσκοπήσεις στο Μαξίμου

Ξενυχτούν μελετώντας τα στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης και, σύμφωνα με εκμυστηρεύσεις κορυφαίων παραγόντων, εντοπίζουν στοιχεία που επιτρέπουν… αισιοδοξία.
Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ
Θα συμπαρασταθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην Αλέξη Τσίπρα για το δικό του success story, εξαιτίας της ανόδου της Ακροδεξιάς και του ευρωσκεπτικισμού ή θα αφεθεί στην πολιτική του τύχη, όπως ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς, μετά τις ευρωεκλογές του 2014;
Είναι σαφές ότι, όσο μικραίνει ο δρόμος προς τις εθνικές εκλογές, τόσο μεγαλώνει η αγωνία. Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι πολύ κοντά στον πρωθυπουργό ευρισκόμενοι επιτελείς αναζητούν μέτρα, τα οποία θα ανατρέψουν τις μετρήσεις των τάσεων της κοινής γνώμης.
Το αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια, το οποίο και λανσάρει μονίμως η κυβέρνηση, δεν αρκεί. Χρίζει περαιτέρω διευκρινίσεων και αποδείξεων, προκειμένου να γίνει πιστευτό κι εύπεπτο στις κοινωνικές μάζες, οι οποίες επλήγησαν από τα μνημόνια κι εν πολλοίς αποτελούσαν την κοινωνική βάση που εκτόξευσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστά και τον ανέδειξε σε κυβερνώσα Αριστερά.
Πάνω σ’ αυτήν την αναλυτική πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν «γαργαλήθηκε» –κατά τη δική του ομολογία– και χάραξε πορεία για κάλπες τον μήνα Οκτώβριο, αγοράζοντας πολιτικό χρόνο, μέσα στον οποίο θα βρει τρόπο να αποδώσει καρπούς το πολιτικό του αφήγημα. Σε αυτό το κλίμα και πνεύμα –πέραν των 120 δόσεων για χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία–, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η επαναφορά δώρων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, καθώς και η μη μείωση του αφορολόγητου από 1/1/2020 θα προσέθεταν βέλη στη φαρέτρα του πρωθυπουργού στον δρόμο προς τις εθνικές εκλογές και θα «έπιανε τόπο» το πολιτικό αφήγημα της κυβέρνησης περί πραγματικής εξόδου από τα μνημόνια.
Όμως, όπως εν τοις πράγμασι απέδειξε ο συμβιβασμός στον νόμο-πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας –όπως παραδέχθηκε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης–, έστω κι αν η κυβέρνηση τον κατέθεσε στο Κοινοβούλιο χωρίς την έγκριση του EWG, έλαβε υπόψη τις προτροπές των δανειστών. Αν έτσι βαίνουν τα πράγματα, εύλογα γεννάται το ερώτημα αν τα φιλόδοξα μέτρα που προσδοκά να λάβει η κυβέρνηση προσκρούσουν ή όχι στην σκόπελο των δανειστών, καθώς το δημοσιονομικό κόστος από την εφαρμογή τους θα είναι όντως υπέρογκο για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας.
Πέραν των όποιων δυσκολιών στο κυβερνητικό πολιτικό αφήγημα, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, δεν δείχνουν να χάνουν την αισιοδοξία τους. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, απαντώντας στην αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη πως «ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 κέρδισε τις εκλογές από… ατύχημα», είπε χαρακτηριστικά το εξής: «Ο κόσμος μάς ψήφισε και θα μας ξαναψηφίσει και τώρα. Όχι γιατί είμαστε αλάνθαστοι. Λάθη έχουμε κάνει και ορισμένες φορές ασυγχώρητα λάθη, αλλά ο κόσμος έχει πεισθεί πως αν υπάρχει μια ελπίδα, η ελπίδα εξακολουθεί να είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν εμείς δεν λύσουμε τα προβλήματα, ξέρει ο κόσμος ότι πολύ δύσκολα θα λυθούν… μάλλον θα χειροτερέψουν με οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση».
Κρυφός πασχαλινός «άσος»
Έντεχνα διαρρέεται από κυβερνητικές πηγές ότι ο πρωθυπουργός κρατάει έναν «άσο στο μανίκι του», το οποίο θα ρίξει στην προεκλογική αρένα των ευρωεκλογών. Η συζήτηση που άνοιξε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος για πιθανή χορήγηση έκτακτου δώρου Πάσχα στους συνταξιούχους μπορεί να κόπηκε άμεσα από το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που υπενθυμίζουν πως στον Προϋπολογισμό υπάρχει το γνωστό, αδιάθετο και προς κατανομή, κονδύλι των 658 εκατομμυρίων ευρώ που κανένας ακόμη δεν γνωρίζει εάν και πώς θα χρησιμοποιηθεί. Επ’ αυτού, τη δική της σημασία ίσως έχει και η επί του θέματος αυτού τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος είπε πως «αυτήν την στιγμή» δεν υπάρχει θέμα για δώρο Πάσχα, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει δείξει πως «αποκαθιστά τις κοινωνικές αδικίες όταν το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.