, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς η εποχή που γεννηθήκατε καθορίζει την προσωπικότητά σας, σύμφωνα με την επιστήμη

Ας συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα αρχικά: H αστρολογία είναι κάτι το ακατανόητο. Η ιδέα ότι οι πλανήτες σε σχέση με την ημέρα και την ώρα που γεννιέται κάποιος καθορίζουν και την προσωπικότητά του θεωρείται από πολλούς ως αβάσιμη.
Αλλά ακόμη και αν η ημέρα της γέννησής σας δεν καθορίζει την προσωπικότητά σας, δεν σημαίνει ότι το ίδιο ισχύει και για την εποχή της γέννησης σας. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες προβάλλουν μία σειρά από αποδεικτικά στοιχεία που προκειμένου να στηρίξουν το επιχείρημά τους.
Υπάρχουν αμέτρητα πράγματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη του μωρού στη μήτρα. Η μητρική διατροφή σίγουρα παίζει ρόλο, με τα μωρά που γεννιούνται κατά τη διάρκεια των λιμών να τείνουν να είναι πιο ευπαθή από τα μωρά που γεννιούνται σε περιόδους άνθησης.
Ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο, όπου τα τρόφιμα είναι άφθονα, οι μητρικές δίαιτες που είναι φτωχές σε πρωτεΐνες ή βιταμίνες όπως η C και η D, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη είτε του εγκεφάλου είτε της καρδιάς και των οστών.
Οι εποχιακοί ιοί – ιδιαίτερα η γρίπη – μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της μητέρας και την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Η κυοφορία κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με τις σύντομες μέρες και τις μεγάλες νύχτες, μπορεί να προκαλέσει εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) στις μητέρες, με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον μητρικό εγκέφαλο που ενδεχομένως οδηγούν σε παρόμοιες ελλείψεις στο μωρό.
Ακόμη και μετά τη γέννηση, τα μωρά συνεχίζουν να διαμορφώνονται από τον κόσμο γύρω τους.
Μια μελέτη του 2010 που διεξήχθη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που γεννήθηκαν και απογαλακτίστηκαν σε χειμερινό φως προσαρμόστηκαν λιγότερο καλά σε μια αλλαγή στο φως του καλοκαιριού, επιδεικνύοντας φτωχότερες συνήθειες διατροφής και επίπεδα δραστηριότητας.
Τα ποντίκια που γεννήθηκαν και απογαλακτίστηκαν το φως του καλοκαιριού δεν αντιμετώπιζαν τέτοιου είδους προβλήματα.
Μεταγενέστερη μελέτη των εγκεφάλων των ποντικών διαπίστωσε ότι ένα γονίδιο που ρυθμίζει τους κιρκαδικούς ρυθμούς ήταν γενικά λιγότερο δραστικό στους ποντικούς που γεννήθηκαν το χειμώνα.
Πρόσφατες μελέτες επιδιώκουν να επεκτείνουν τα ευρήματα αυτά στους ανθρώπους με τους ερευνητές να προσπαθούν να κατανοήσουν τις ιδιοσυγκρασίες φοιτητών και άλλων ενηλίκων βάσει της εποχής την οποία γεννήθηκαν. Σύμφωνα με όσα βρήκαν:
Άνοιξη: Συγχαρητήρια, τα μωρά που γεννήθηκαν τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα υπερθυμίας – πράγμα που είναι πραγματικά καλό. H υπερθυμία γενικά είναι η αισιοδοξία- η δυνατότητα να βλέπουμε κάθε «πτώση» ως μία ευκαιρία για ανοδική πορεία. Αλλά όλα αυτά έχουν και ένα αντίτιμο. Τα παιδιά της άνοιξης είναι πιο επιρρεπή στην εκδήλωση κλινικής κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα μίας έρευνας, που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε δείγμα 58.000 ατόμων που γεννήθηκαν τον Μάιο, απέδειξαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν τον Νοέμβριο έχουν χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης κατάθλιψης.
Καλοκαίρι: Ως επί τον πλείστον, καλά είναι και τα νέα για όσους γεννήθηκαν Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Εσείς είστε τυχεροί καθώς δεν κινδυνεύσατε από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD). Επιπλέον για εσάς ισχύει ό,τι και για όσους γεννήθηκαν την άνοιξη, όσον αφορά στα επίπεδα υπερθυμίας. Εσείς δεν κινδυνεύετε όμως από κλινική κατάθλιψη αλλά χαρακτηρίζεστε από κυκλοθυμία, δηλαδή απότομη εναλλαγή διάθεσης. Σημειώνεται ότι η κυκλοθυμία δεν αποτελεί απαραίτητα προειδοποιητικό σημάδι διπολικής διαταραχής. Μάλιστα οι διαγνώσεις διπολικής διαταραχής είναι σπανιότερες σε άτομα που γεννήθηκαν τον Αύγουστο.
Φθινόπωρο:
Σύμφωνα με την αστρολογία, όσοι γεννήθηκαν αυτή την εποχή ανήκουν κυρίως σε ζώδια, όπως ο Ζυγός, και διακρίνονται συχνά από την ισορροπημένη προσωπικότητά τους. Ναι, εντάξει, είναι ισορροπημένοι αλλά προφανώς όχι λόγω ζωδίου. Το φθινόπωρο είναι η εποχή κατά την οποία τα περισσότερα τρόφιμα βρίσκονται σε αφθονία και είναι διαθέσιμα από τη συγκομιδή. Επιπλέον την περίοδο αυτή οι νύχτες δεν είναι το ίδιο μεγάλες, όπως τον χειμώνα, γεγονός που σημαίνει ότι όσοι γεννήθηκαν φθινόπωρο δεν κινδυνεύουν τόσο από τις εποχιακές ασθένειες. Την ίδια στιγμή, τα μωρά του φθινοπώρου έχουν χαμηλότερα ποσοστά εκδήλωσης κατάθλιψης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διπολική διαταραχή. Το μόνο κακό με αυτούς είναι ότι είναι συχνά ευερέθιστοι.
Xειμώνας: Εδώ τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Μεταξύ των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που έχουν γενέθλια του χειμώνα είναι τα υψηλότερα επίπεδα σχιζοφρένειας, διπολικής διαταραχής, εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής και κατάθλιψης. Αυτά είναι τα άσχημα, υπάρχουν όμως και καλά νέα. Σύμφωνα με έρευνα του 2015 που διεξήχθη σε δείγμα 300 διάσημων προσωπικοτήτων, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι οι κατάλληλοι μήνες για να γεννηθείτε εάν θέλετε να γίνετε διάσημοι, αφού οι μήνες αυτοί συσχετίζονται με τη δημιουργικότητα και την ευρηματική επίλυση προβλημάτων.
Σημειώνεται πάντως ότι κανένα τα παραπάνω συμπεράσματα δεν σημαίνουν ότι οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να κάνουν παιδί συγκεκριμένες εποχές του χρόνου. Και τίποτα από αυτά δεν σημαίνει ότι ο μήνας των γεννήσεων είναι ένα απολύτως καθοριστικό πράγμα για την προσωπικότητα του καθενός μας. huffingtonpost.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.