, Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πώς θα κερδίσει η κυβέρνηση το στοίχημα της ασφάλειας

Το είχαμε γράψει και προεκλογικά, το βλέπουμε με τον πλέον εμφατικό τρόπο να γίνεται πράξη. Το ζήτημα της ασφάλειας του πολίτη είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Κυριάκου Μητσοτάκη και γι’ αυτό οι εξελίξεις στην ΕΛ.ΑΣ. είναι καταιγιστικές κατά τις πρώτες
ημέρες διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία. Μπορεί η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να «έβλεπε» μόνο επιτυχίες, κανένα άβατο και… ηρεμία, ωστόσο η εικόνα που υπήρχε στην κοινωνία ήταν τελείως διαφορετική. Η λεγόμενη μικροεγκληματικότητα –που όμως είναι αυτή που «καίει» τους πολίτες– είχε χτυπήσει «κόκκινο», με σπείρες τσαντάκηδων να αλωνίζουν, με ένοπλους ληστές να «μπουκάρουν» σε σπίτια κ.ά.
Το περιβόητο «αίσθημα ασφάλειας» –η απουσία του για την ακρίβεια– ήταν κάτι για το οποίο οι πολίτες «τιμώρησαν» με την ψήφο τους τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα… φρέσκα κουλούρια τώρα, οφείλει κανείς να παραδεχτεί ότι και μόνο το όνομα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν αρκετό για να κερδηθεί η πρώτη μάχη σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ένας επιτυχημένος υπουργός επιστρέφει σε έναν χώρο που γνωρίζει άριστα και, έχοντας δίπλα του ένα ισχυρό επιτελείο, βάζει τις βάσεις για να επανέλθει αυτό το «αίσθημα ασφάλειας». Από την αρχή έθεσε ως στόχο την ενίσχυση της μόνης αστυνομικής υπηρεσίας που η κοινωνία όχι απλώς αποδέχθηκε, αλλά θα μπορούσε κανείς να πει ότι αγάπησε κιόλας. Ο λόγος για την Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.,  που στόχος είναι να επανέλθει μέχρι τέλος του έτους στην ακμή της, με ενίσχυση σε προσωπικό και μέσα. Οι δικυκλιστές της ΕΛ.ΑΣ. κέρδισαν τον σεβασμό των πολιτών, καθώς βρίσκονταν σε
κάθε γειτονιά, στέλνοντας μήνυμα προς επίδοξους κακοποιούς να μην τολμήσουν να κλέψουν γιατί σε λίγο θα συλληφθούν. Κάτι που στη συντριπτική πλειονότητα συνέβαινε. Γιατί απαξιώθηκε αυτή η Ομάδα; Είναι κάτι που χωρά πολλή συζήτηση, καθώς μάχιμοι αστυνομικοί επέλεξαν, για μια σειρά από λόγους, να φύγουν. Το ζητούμενο είναι η Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. να επιστρέψει στις γειτονιές ενισχυμένη.
Την ίδια ώρα, μείζον θέμα είναι η κατάσταση σε Εξάρχεια και Πανεπιστήμια. Η κατάργηση του ασύλου –πάντα με το απαραίτητο μέτρο– είναι μία πρώτη θετική ένδειξη. Εν έτει 2019 δεν απειλούνται ούτε οι ιδέες ούτε η πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι μόνοι που θα νιώσουν άβολα είναι οι κουκουλοφόροι που χρησιμοποιούν ως «στρατόπεδο» για την κατασκευή και αποθήκευση μολότοφ χώρους όπως το Πολυτεχνείο –και στη συνέχεια ως ορμητήριο και ως «safe house»–, αλλά και όσοι δραστηριοποιούνται στο παρεμπόριο. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ΑΣΟΕΕ, που εδώ και χρόνια είναι «αποθήκη» και «safe house» για παράνομους εμπόρους και διακινητές ναρκωτικών.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.