, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς και πόσα αναδρομικά θα λάβουν οι γιατροί

Χρήματα στους λογαριασμούς τους αναμένεται να δουν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν από την Πρωτοχρονιά, καθώς ήδη έχει δρομολογηθεί η καταβολή και των δικών τους αναδρομικών, μετά από αυτά των ενστόλων και των Πανεπιστημιακών.

Όπως προβλέπεται στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή, η καταβολή των αναδρομικών θα γίνει εφάπαξ, σε μια δόση εντός του 2018 και για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Μάλιστα, οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες φαίνεται ότι τρέχουν και δεν φτάνουν προκειμένου να υπολογίσουν όλα τα ποσά που αντιστοιχούν στους γιατρούς, δεδομένων και των διαφορετικών κατηγοριών και βαθμίδων που υπάρχουν μέσα στα νοσοκομεία.

Η καταβολή των χρημάτων θα γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας, χωρίς να χρειάζεται εκ μέρους του γιατρού κάποια αίτηση ή άλλη ενέργεια. Να σημειωθεί ότι τα αναδρομικά αφορούν στην περίοδο από 13/11/2014 έως 31/12/2016. Οι γιατροί που πλέον δεν εργάζονται στο ίδιο νοσοκομείο με την περίοδο στην οποία έχουν υπολογιστεί τα αναδρομικά θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες μισθοδοσίας των νοσοκομείων που εργάζονταν εκείνη την περίοδο, ώστε αν έχει αλλάξει ο τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας τους να τον ενημερώσουν και να διασφαλισθεί ότι δεν θα γίνει κάποιο λάθος.
Όπως εξηγεί ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου, τα καθαρά ποσά που θα φτάσουν στις τσέπες των γιατρών προκύπτουν έπειτα από αφαίρεση κράτησης 20%- 35% ανάλογα με τη βαθμίδα του γιατρού. Όπως έχει εκτιμήσει η Ομοσπονδία, εάν στη χρονική περίοδο που υπολογίζονται τα αναδρομικά κάποιος γιατρός είχε βαθμό:
Διευθυντή: Το καθαρό ποσό που θα φτάσει στον λογαριασμό του θα κυμαίνεται από 14.000 έως 15.000 ευρώ
Επιμελητή Α; Από 7.000 έως 8.500 ευρώ
Επιμελητή Β: Από 4.000 έως 5.000 ευρώ
Επικουρικού γιατρού: Από 4.000 έως 5.000 ευρώ
Ειδικευόμενου: Από 1.500 έως 1.700 ευρώ.
Οι συνδικαλιστές υπολογίζουν ότι τα ποσά που αναλογούν με βάση και τις περικοπές που είχαν γίνει την περίοδο εκείνη προκύπτουν μεικτά ως εξής;
Συντονιστής διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 760 ευρώ / μήνα
Διευθυντής με 60% χρονοεπίδομα: 875,2 ευρώ/μήνα
Επιμελητής Α με 36% χρονοεπίδομα: 423,7 ευρώ/μήνα
Επιμελητής Β και επικουρικός με 16% χρονοεπίδομα: 244 ευρώ/ μήνα
Ειδικευόμενος με 8% χρονοεπίδομα: 88,3 ευρώ/ μήνα
Βέβαια, δεν έχει αποφασιστεί ακόμα εάν τα ποσά που θα δοθούν θα είναι φορολογημένα ή όχι.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.