, Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

search icon search icon

Πώς κλείστηκε το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν και «πάγωσε» το «πάγωμα» των ΜΟΕ

Η κρισιμότητα των στιγμών και της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί καθόρισαν την απόφαση του πρωθυπουργού για επίσημη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο στο Λονδίνο με αντιπροσωπείες, αντί των αρχικών σκέψεων για σύντομο «τετ α τετ».
Όταν τέθηκε το αίτημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίσημη συνάντηση στο Μαξίμου το «ζύγιζαν» έως την τελευταία στιγμή. Έτσι τη Δευτέρα αποφασίστηκε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να στείλει μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο προτού η Ελλάδα προχωρήσει σε άλλη κίνηση ή στρατηγική απέναντι στην Τουρκία.
Μεταξύ άλλων, την Τετάρτη στις 4.30 το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαμηνύσει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι η τουρκική τακτική και οι προκλήσεις μόνο σε αδιέξοδα οδηγούν τις δύο χώρες.
Μετά το τέλος της συνάντησης θα εξεταστεί το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύγκληση του συμβούλιου εξωτερικής πολιτικής, αλλά και για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που όλα πάνε καλά δεν υπάρχει ο λόγος σύγκλησης των οργάνων περάν της ενημέρωσης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στους εκπροσώπους των κομμάτων. Αν όμως τα πράγματα δεν πάνε τα πράγματα καλά, κάτι που δεν αποκλείεται, ο πρωθυπουργός θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επομένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και θα τους ενημερώσει για τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται.
Πώς «πάγωσε» το «πάγωμα» των ΜΟΕ
Σημειώνεται ότι η διαρροή του υπουργείου Άμυνας για «πάγωμα» των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία με πρωτοβουλία της Αθήνας «πάγωσε» ενώ δεν είχαν περάσει ούτε δύο ώρες. Το Μαξίμου ξεκαθάρισε ότι οι συνομιλίες δεν διακόπτονται, και προχωράνε κανονικά όπως είναι προγραμματισμένο. Η διαρροή βρήκε τον κ. Μητσοτάκη σε σύσκεψη στο Λονδίνο με τον κ. Δένδια και τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.
Τα περί αναστολής των ΜΟΕ προκάλεσαν ένα μίνι διπλωματικό θρίλερ, με την Άγκυρα να αντιδρά έντονα, απειλώντας σύμφωνα με πληροφορίες να τινάξει στον αέρα τη συνάντηση των δύο ηγετών. Οι συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα συνεχιστούν, εντούτοις δεν τοποθετείται χρονικά ποτέ θα γίνει η πρώτη επαφή των στρατιωτικών κλιμακίων.
Πηγή: paraskhnio.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.