, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πώς να προστατέψετε την όραση σας

Αν και δεν υπάρχει δίαιτα που να μπορεί να αποτρέψει τα προβλήματα όρασης, μελέτες έχουν δείξει ότι κάποια θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν σε ένα βαθμό στη διατήρηση της υγείας των ματιών.

Οι μελέτες και οι ειδικοί συνιστούν να συμπεριλαμβάνετε στα γεύματά σας τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά.

  • Λουτεΐνη, ζεαξανθίνη:  Προστατεύουν τα μάτια από την επιβλαβή μπλε ακτινοβολία, καθώς και τις βλάβες που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία, η ατμοσφαρική ρύπανση και ο καπνός του τσιγάρου. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, χόρτα, κέιλ, ανήκουν στις καλύτερες πηγές.
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έρευνες έχουν δείξει ότι η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στην ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Τα ψάρια αποτελούν σημαντική πηγή αυτών των λιπαρών οξέων και ειδικά ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος και οι σαρδέλες.
  • Βιταμίνες A, C, E: Τα καρότα και άλλες τροφές πορτοκαλί χρώματος περιέχουν β-καροτένιο, ένα τύπο βιταμίνης Α που βοηθά στη λειτουργία των ματιών. Τα καρύδια είναι καλή πηγή βιταμίνης Ε με τα 30 γραμμάρια να καλύπτουν σχεδόν το 50% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη Ε.
  • Ψευδάργυρος: Το θρεπτικό συστατικό παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας του αμφιβληστροειδούς. Τα στρείδια, το γάλα, το γιαούρτι, τα οστρακοειδή, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης καλές πηγές ψευδαργύρου.

Πηγή: Onmed.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.