, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π.Αβραμόπουλος στην Karfitsa: «Ο λόγος του Μπουτάρη είναι διχαστικός και πολωτικός..»

Ήταν ένας από τους «τρεις πυλώνες» της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία». Μαζί με τον Γιάννη Μπουτάρη και τον Ανδρέα Κουράκη έστησαν το οικοδόμημά της, που κατάφερε να δώσει όραμα και ελπίδα στους Θεσσαλονικείς. Τώρα, οι δρόμοι τους χώρισαν.  Η ελπίδα δεν ήρθε και το όραμα…διαλύθηκε. Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος είναι , πλέον, εκτός «Πρωτοβουλίας». Είναι το τέλος μιας εποχής. Ίσως, όμως, είναι η αρχή μιας νέας εποχής για τον ίδιο. Ο χρόνος θα δείξει πολλά, καθώς το πολύ σε 15 μήνες θα διεξαχθούν οι επόμενες δημοτικές εκλογές.
 
Συνέντευξη στη Βιβή Ανδρίτσου
 
Αποχωρήσατε από το σχήμα της διοίκησης στο Δήμο Θεσσαλονίκης, ασκώντας σκληρή κριτική στον Γιάννη Μπουτάρη. Στην ανακοίνωση αποχώρησης σας, τον κατηγορείτε ως  “ασυνεπή στις δεσμεύσεις του”, “διχαστικό στο λόγο” και “αδιάφορο για ζητήματα της πόλης”.
Για την ασυνέπεια και την αδιαφορία θα μπορούσα να πω πολλά –τα περισσότερα από αυτά τα ζουν στο πετσί τους οι άνθρωποι της πόλης. Κοιτάξτε, ο Γιάννης Μπουτάρης έχει υιοθετήσει πια μία προσωπική ατζέντα και μια καθεστωτική αντίληψη για τη διοίκηση του Δήμου. Υποβαθμίζει αυτά που ο ίδιος και αρκετοί από τους συνεργάτες του χαρακτηρίζουν «μικρά θέματα». Όλα αυτά τα …«μικρά» αποτελούσαν όμως τη ραχοκοκαλιά των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, «σημαία» της παράταξης αυτής και σημαντικούς λόγους για τους οποίους οι Θεσσαλονικείς μας στήριξαν. Αναφέρομαι, εντελώς ενδεικτικά, σε θέματα που αφορούν  τις βασικές υποδομές στην πόλη, το δημόσιο χώρο, την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, την καθημερινότητα, την καθαριότητα, την παραβατικότητα, τις πρόνοιες και τις διευθετήσεις για την κίνηση πεζών, ποδηλατών και οχημάτων, το πράσινο, τις δημοτικές κοινότητες, τα δημοτικά ιατρεία και άλλα πολλά. Η κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, οκτώ χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης από τον Γιάννη Μπουτάρη, είναι από μόνη της η επιβεβαίωση της ασυνέπειας, της αδιαφορίας και των διαφοροποιημένων προτεραιοτήτων που επελέγησαν σε σχέση με τους αρχικούς και πυρηνικούς μας προσανατολισμούς. Δεν χρειάζονται, νομίζω, περισσότερα  λόγια για αυτό.
Όσο για το διχαστικό λόγο στον οποίο αναφέρθηκα… Γενικώς ο Γιάννης Μπουτάρης συνηθίζει να είναι προκλητικός και ορισμένες φορές προσβλητικός όταν μιλάει. Η πρόκληση μοιάζει να είναι αυτοσκοπός για αυτόν. Την αξιοποιεί συστηματικά ως επικοινωνιακό τερτίπι και ως στοιχείο μιας …αντισυμβατικής προσωπικότητας.
Όμως, με τον τρόπο αυτό καταφέρνει πολλές φορές να απαξιώνει πρόσωπα, θεσμούς και φορείς της πόλης.
Τον τελευταίο καιρό ο λόγος του έγινε εξόχως διχαστικός και πολωτικός με αφορμή το ευαίσθητο και κρίσιμο εθνικό θέμα των σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Υπερέβη τα εσκαμμένα ακόμη και του θεσμικού του ρόλου. Έριχνε συστηματικά λάδι στη φωτιά μιας ήδη αναστατωμένης κοινωνίας αντί να καταλαγιάζει τις εντάσεις της. Ως  πρώτος πολίτης στη Θεσσαλονίκη πιστεύω πως όφειλε να λειτουργεί συνεκτικά με το λόγο του και όχι να βάζει μπουρλότο στο συγκρουσιακό κλίμα που δημιουργείται και που πλέον οδηγεί στην ανησυχητική και επικίνδυνη κορύφωση του εθνικιστικού φανατισμού και της βίας. Όπως ανέφερα και στο κείμενό μου, ο Γιάννης Μπουτάρης δημιουργεί τους όρους να αποτελέσει η Πρωτοβουλία μια «προοδευτική παρένθεση». Να αποκτήσουν και πάλι αναφορά στην κοινωνία και να ανακτήσουν τη χαμένη τους ισχύ ακραίες συντηρητικές δυνάμεις.
Δηλώνετε “περήφανος” για όσα πέτυχε η “Πρωτοβουλία” μόνο την πρώτη τετραετία. Αναφορικά με τη δεύτερη τετραετία νοιώθετε ότι προδώσατε τους ψηφοφόρους σας; Σας ενόχλησε η πρόσφατη στήριξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Γιάννη Μπουτάρη;
Δηλώνω υπερήφανος για όσα σημαντικά πέτυχε η Πρωτοβουλία γενικά. Θα υπενθυμίσω ότι παραλάβαμε ένα Δήμο πολύ βεβαρημένο από κάθε άποψη. Η πρώτη τετραετία, παρά τις δυσκολίες και τις προσπάθειες επανόρθωσης που έπρεπε να καταβληθούν σε διάφορα μέτωπα, υπήρξε δημιουργική και αποτελεσματική σε πολλούς και κρίσιμους τομείς. Έβαλε τις ράγες για να κυλήσει ομαλά και παραγωγικά το όχημα της διοίκησης για τα επόμενα χρόνια γι αυτό και οι πολίτες ανανέωσαν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς το 2014. Δεν υποτιμώ όσες προσπάθειες γίνονται ούτε τα καλά αποτελέσματα που επιτυγχάνονται σε ορισμένους τομείς και τώρα –αισθάνομαι εξίσου υπερήφανος και για αυτά. Όμως, το στίγμα της διοίκησης Μπουτάρη έχει πλέον υποστεί βίαιη και μη αναστρέψιμη μετατόπιση από το προγραμματικό και αξιακό πλαίσιο της παράταξης και αυτό γίνεται πλέον αντιληπτό σε όλους τους τομείς και αισθητό στην εικόνα και τη λειτουργία της πόλης καθώς και στη ζωή των ανθρώπων σε αυτήν. Φοβάμαι ότι οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη στο σύστημα διοίκησης του Δήμου.
Όσο για τη στήριξη Τσίπρα αλλά και αυτήν του ΚΙΝΑΛ στον Γιάννη Μπουτάρη, διατύπωσα δημοσίως και με καθαρότητα την άποψή μου. Συγκυριακές πολιτικές συμμαχίες, όμως, δεν θα μπορούσαν να καθορίσουν τη σοβαρή δική μου απόφαση της αποχώρησης.
Πολλοί στην “Πρωτοβουλία’’ αποδίδουν την ανεξαρτητοποίηση σας στις δικές σας προσωπικές φιλοδοξίες. Τι τους απαντάτε;
Η απόφασή μου να αποχωρήσω ήταν δύσκολη και επώδυνη. Δεν ήταν όμως απόφαση σκοπιμότητας ούτε μέρος …άλλου σχεδίου. Αυτήν τη στιγμή, οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση δεν έχει περιεχόμενο.

Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Karfitsa #721

 
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.