, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Π. Κοκκόρης: Η ασφάλεια θα επιστρέψει στη χώρα σε όλους τους τομείς

Τη βεβαίωση ότι με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα επιστρέψει η ασφάλεια στη χώρα σε όλους τους τομείς και ότι θα επέλθει ανάκαμψη στην οικονομία, δίνει σε συνέντευξή του στην Karfitsa ο υποψήφιος βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του κόμματος, Παναγιώτης Κοκκόρης.
Περιοδεύσατε στην  Α’ Θεσσαλονίκης. Ποιά είναι τα σημαντικότερα προβλήματα;
Τον τελευταίο χρόνο επισκέφτηκα όλους τους δήμους της Α’ Θεσσαλονίκης, συνομίλησα με χιλιάδες πολίτες κι άκουσα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους. Το μεγαλύτερο είναι το οικονομικό. Ιδιαίτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη –όχι ότι τα πράγματα είναι ρόδινα σε άλλες περιοχές!– υπάρχουν οικογένειες που δεν μπορούν να παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη στα παιδιά τους, που ζουν από συσσίτια της Εκκλησίας. Συμπολίτες μας σε δύσκολες ηλικίες 50-55 χρονών, έχουν απολυθεί, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη και συντηρούνται από επιδόματα του ΟΑΕΔ με ημερομηνία λήξης. Οι νέοι είναι σε απόγνωση. Ταυτόχρονα, δημόσια ασφάλεια, υγεία, πρόνοια και κοινωνική συνοχή, δημογραφικό, καταρρέουν, όπως και η φύλαξη των συνόρων, η παιδεία, οι υποδομές, οι διεθνείς σχέσεις της χώρας μας.
Μιλάτε συχνά για την προσέλκυση επενδύσεων. Τι θα κάνετε για να πετύχετε εκεί που άλλοι απέτυχαν;
Μειώνουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων σε μια διετία από 28% στο 20% και τον φόρο στα μερίσματα άμεσα από 10% στο 5%. Σταδιακή κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης. Δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 11% και στο 22%, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας. Οι πολιτικές μας για προσέλκυση επενδύσεων δεν εξαντλούνται στα φορολογικά. Χρειάζονται κίνητρα όπως οι υπεραποσβέσεις και ο διπλασιασμός του χρόνου συμψηφισμού κερδών με ζημιές. Δεσμευτήκαμε δεσμευτεί για νέο χωροταξικό πλαίσιο, με χρήσεις γης σε 4 επίπεδα: Κατοικία, Τουρισμός, Ειδικές Χρήσεις, Παραγωγικές δραστηριότητες. Για δραστική απλούστευση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Για ρευστότητα μέσω μόχλευσης πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και με πιο γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους.
Τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ που σας κατηγορεί ότι το πρόγραμμά σας έχει στο επίκεντρο τον επιχειρηματία και όχι τον εργαζόμενο;
Επικίνδυνες ανακρίβειες! Θα μειώσουμε φόρους και εισφορές, θα βελτιώσουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον, θα διευκολύνουμε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά οι επιχειρήσεις οφείλουν να πληρώνουν φόρους και εισφορές που τους αναλογούν, να προστατεύουν το περιβάλλον και να είναι δίπλα στους εργαζόμενούς τους. Συνεπώς:

  • Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν.
  • Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται.
  • Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται.
  • Μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, δεν επιτρέπεται.

Προσδοκούμε να επιστρέψουν εταιρικές καταθέσεις, που σήμερα ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ σε τράπεζες εκτός συνόρων.
Τι γίνεται με τα εργασιακά δικαιώματα; Τους μισθούς, τις συντάξεις; Τους εργαζόμενους στο Δημόσιο; Πολλοί φοβούνται απολύσεις και περικοπές…
Ξεκαθαρίζουμε: καμία απόλυση στο Δημόσιο, καμία περικοπή σε μισθούς και συντάξεις! Αντιθέτως, θα θωρακίσουμε τη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας που έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, αλλά δυστυχώς και με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι. Μιλήσαμε για κίνητρα που αφορούν την εισοδηματική στήριξη όσων απασχολούνται σε μία εταιρία. Για συμμετοχή στα κέρδη, για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, για πρόσθετα ασφαλιστικά προγράμματα που μπορεί να προσφέρουν οι εταιρείες στους εργαζόμενους, για γενικότερη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, εφόσον δώσουμε ανάλογα κίνητρα. Μιλήσαμε για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από την αύξηση του ΑΕΠ. Η κοινωνία περιμένει –ιδίως από τις μεγάλες επιχειρήσεις– πρωτοβουλίες κατάρτισης και επανακατάρτισης των στελεχών, αλλά και συστηματοποίηση της μαθητείας και της πρακτικής άσκησης για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας.
H κυβέρνηση διατείνεται πως αν έρθετε στην εξουσία, θα ζημιωθούν οι πιο αδύναμοι…
Εδώ… γελάνε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έπληξε όσο καμία άλλη τους πιο αδύναμους, επιχειρεί να τους τρομοκρατήσει διαδίδοντας ψέματα. Έχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυξάνεται στο ένα δισ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αμέσως σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ενισχύουμε κατά 200 εκ. τα επιδόματα ανεργίας, ώστε να καλύψουν μεγαλύτερο αριθμό ανέργων. Προωθούμε πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων σε 50.000 μακροχρόνια ανέργους και σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, αξιοποιούμε διαθέσιμα ακίνητα για τους αστέγους.
Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;
Θα δώσω δύο παραδείγματα. Πρώτο: Εργαζόμενος με μεικτό εισόδημα 20.480 ευρώ που είναι το μέσο εισόδημα σήμερα στη χώρα. Μετά από φόρους και εισφορές, του μένουν περίπου 14.400 ευρώ. Ο ίδιος έχει ένα παιδί κι ένα σπίτι 125.000 ευρώ που πήρε με δάνειο. Δαπανά 3.600 ευρώ ετησίως για έξοδα δανείων και 400 ευρώ για ΕΝΦΙΑ. Ο ΦΠΑ που καταβάλει για αγαθά και υπηρεσίες είναι περίπου 2.000 ευρώ. Με το πρόγραμμά μας θα πληρώνει κάθε χρόνο 1.280 ευρώ λιγότερα σε φόρους και εισφορές. Παράδειγμα δεύτερο: Δύο νέοι, 30 ετών ζουν μαζί και σκέφτονται να κάνουν οικογένεια. Ο πρώτος εργάζεται με τον κατώτατο μισθό, η σύντροφός του είναι ελεύθερη επαγγελματίας και κερδίζει 1.000 ευρώ το μήνα αλλά λόγω φόρων και εισφορών δεν της μένουν ούτε τα μισά. Σε έξι μήνες, το ζευγάρι θα μπορεί να δει τη ζωή με περισσότερη αισιοδοξία. Η ελεύθερη επαγγελματίας θα απαλλαγεί από το τέλος επιτηδεύματος και με τη μείωση της φορολογίας, θα αυξήσει το εισόδημά της κατά 1.300 ευρώ. Ο σύντροφός της μπορεί να προσδοκά σε αύξηση 8% του κατώτατου μισθού, εφόσον πετύχουμε το στόχο ανάπτυξης του 4% την επόμενη χρονιά.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.