, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σήμα κινδύνου για τα αρωματικά φυτά της Πίνδου

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση αρωματικά φυτά και βότανα στις ορεινές περιοχές των ελληνοαλβανικών συνόρων, από την ανεξέλεγκτη δράση Αλβανών λαθρεμπόρων οι οποίοι προχωρούν σε μαζικές συγκεντρώσεις τέτοιων φυτών, τα οποία προωθούν στις αγορές της χώρας τους και της Ευρώπης. Τα μέτρα των συνοριακών φρουρών φέτος είναι περισσότερο αυστηρά και αυτό φαίνεται από τις συλλήψεις που έχουν γίνει σε Ιωάννινα και Καστοριά.
Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ
Την περίοδο αυτή, από τα μέσα  Απριλίου μέχρι και τώρα στο στόχαστρο βρίσκεται το Primula Veris δηλαδή το λεγόμενο «Δρακάκι», ή «Πασχαλούδα», το οποίο αποξηραμένο πωλείται στη λιανική μέχρι και 250 ευρώ το κιλό. Η μεγαλύτερη  ποσότητα που κατασχέθηκε φέτος από τις διωκτικές αρχές ήταν 359 κιλά στις 16 του μήνα σε ορεινή περιοχή της Κόνιτσας, όπου συνελήφθησαν δύο Αλβανοί 33 και 34 χρόνων οι οποίοι τα είχαν συγκεντρώσει. Ωστόσο έχουν ήδη κατασχεθεί μέχρι τώρα άλλα 340 κιλά του ίδιου φυτού σε ακόμη έξι περιπτώσεις συλλήψεων σε  Ιωάννινα και Καστοριά. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία οι συλλήψεις ξεκίνησαν από τα τέλη Απριλίου με τελευταία περίπτωση στις 11 του μήνα.
«Μέχρι τις 20 Μαΐου γνωρίζουμε καλά ότι εξορμούν για τη συγκέντρωση του Primula veris, γι’ αυτό έχουν ληφθεί ενισχυμένα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος», είπε στην Karfitsa αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος γνωρίζει καλά τις συνθήκες δίωξης των λαθρεμπόρων αρωματικών φυτών και βοτάνων στην περιοχή των ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Το πρόβλημα της παράνομης συγκομιδής αρωματικών φυτών από τις ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου απασχολούν έντονα τις αρχές, καθώς οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαφάνιση των φυτών.
Αστυνομικοί που συμμετείχαν στις επιχειρήσεις συλλήψεων φέτος διαπίστωναν πως οι λαθρέμποροι πλέον δεν αποψιλώνουν από τη ρίζα τα φυτά, αλλά τα κόβουν κανονικά. «Θέλουν να συγκεντρώσουν και του χρόνου, καταλαβαίνουν ότι εάν τα ξηλώσουν δεν θα έχουν την επόμενη χρονιά», έλεγαν, καθώς τα προηγούμενα χρόνια πολλοί λαθρέμποροι φυτών τα αποψίλωναν προκειμένου να συγκεντρώσουν σε λίγο χρόνο μεγάλες ποσότητες και να εξαφανιστούν. «Ακόμη κι έτσι όμως τα φυτά καταστρέφονται. Ειδικότερα το Primulaveris το κόβουν αλλά το φυτό δεν έχει σπόρο για να φυτρώσουν άλλα, επομένως από κάθε φυτό μπορεί να πάρουν τρεις έως τέσσερις φορές το άνθος και μετά καταστρέφεται χωρίς να αναπαραχθεί», είπε στην Karftsa το μέλος της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς Χρήστος Τόσκος, ο οποίος παρακολουθεί στενά το φαινόμενο. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ένα συγκεκριμένο φυτό, το Gentiana lutea, την αποκαλούμενη Γεντιανή που θεωρείται από τα σπάνια της περιοχής, αφού μέχρι και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι είχε εξαφανιστεί από τον Γράμμο. «Από αυτό βγάζουν τη ρίζα και δεν αναπαράγεται, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και άμεσος κίνδυνος εξαφάνισης, λέγεται πως η τιμή του μπορεί να φτάσει αποξηραμένο μέχρι και τις 12.000 ευρώ το κιλό», σημείωσε ο κ. Τόσκος.
Ήδη από την αλβανική πλευρά των συνόρων λόγω αυτής της συμπεριφοράς αυτών που τα συγκεντρώνουν δεν έχουν μείνει φυτά να μαζέψουν.
«Κοιμούνται στο βουνό»
Οι φορείς του περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία ζητούν ενισχυμένη αστυνόμευση στα σύνορα, ειδικά για τις περιόδους που οι γείτονες λαθρέμποροι συγκεντρώνουν τα αρωματικά φυτά από τις ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. «Είναι αλήθεια πως φέτος έχουν γίνει συλλήψεις και λαμβάνονται μέτρα, όμως εμείς ζητούμε να είναι ενισχυμένα όλη την περίοδο», σημείωσε ο  κ. Τόσκος.
Αυτό που έχει παρατηρηθεί πάντως φέτος είναι πως οι λαθρέμποροι αρωματικών φυτών και βοτάνων έχουν αποθρασυνθεί. Όπως αποτυπώνεται και σε φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αστυνομία για την περίπτωση των συλλήψεων με τα 359 κιλά «Δρακάκι» στην Κόνιτσα, αυτοί που έκοψαν τα φυτά στη συνέχεια έβαλαν τα άνθη να… ξεραθούν στον ήλιο, στρώνοντας νάιλον στο βουνό. «Επειδή πρόκειται για μεγάλες  ποσότητες φοβούνται ότι χλωρά μέσα στους σάκους υπάρχει κίνδυνος να μουχλιάσουν», σημείωσε ο κ. Τόσκος. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως οι περισσότεροι οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην παράνομη περισυλλογή φυτών και βοτάνων κάθονται πολλές ώρες στο βουνό και κοιμούνται εκεί.
Τα αρωματικά φυτά διακινούνται σε χονδρεμπόρους της Αλβανίας, που είναι μία από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε εξαγωγή αρωματικών φυτών και βοτάνων. Σύμφωνα με  στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί το 2016 εξήχθησαν 17.000 τόνοι τέτοιων φυτών, 186 ποικιλίες, αξίας περίπου 40 εκατομμύρια δολάρια.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.