, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Σακελλαροπούλου για Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος: Τιμάμε με σεβασμό και συγκίνηση τα θύματα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τιμώντας την Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, κατέθεσε σήμερα στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων. Αμέσως μετά, η κυρία Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Με δέος, σεβασμό και βαθιά συγκίνηση απέτισα σήμερα τιμή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Το Ολοκαύτωμα είναι η πιο ακραία εκδήλωση του κακού στην ανθρώπινη ιστορία και η πιο οδυνηρή κληρονομιά του εικοστού αιώνα. Ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον εκατομμυρίων αθώων, που εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν, για τη φυλετική τους ταυτότητα. Μια γενοκτονία εκτελεσμένη με τη μεγαλύτερη ψυχρότητα και συστηματικότητα.

Το Ολοκαύτωμα μας αφορά όλους, όχι μόνο τον εβραϊκό λαό. Θέτει συνεχώς σε δοκιμασία την ιστορική μας συνείδηση, την ηθική μας συνείδηση. Κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο απέναντι στη βαρβαρότητα. Η καλλιέργεια της ιστορικής μνήμης, η θωράκιση απέναντι στη ρητορική του μίσους και η επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξίας, είναι το ανάχωμά μας στην επέλαση του κακού”.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσω twitter σημειώνει πως «εκατομμύρια αθώοι εξοντώθηκαν όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι’ αυτό που ήταν, για τη φυλετική τους ταυτότητα». Καταλήγοντας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τονίζει: «Χρέος μας η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.